Publicat la: 
15/10/2014

Pacientii care necesita investigatii radiologice pentru depistarea traumatismelor sau a afectiunilor de tip pulmonar sau osos pot beneficia, in cadrul MedLife, de servicii de radiologie decontate de Casa de Asigurari de Sanatate a Municipiului Bucuresti. Decontarea se realizeaza in baza biletului de trimitere de la medicul de familie sau de la medicul specialist aflat in contract cu CASMB, in cadrul Spitalului de Pediatrie MedLife (pentru pacientii copii) sau la Hyperclinica Titan (pentru pacientii adulti).

Radiologia este o investigatie imagistica care utilizeaza razele X pentru a obtine informatii despre anumite zone sau organe ale corpului uman. Metoda de prima intentie in afectiunile pulmonare, osoase si in traumatisme, radiografia este o investigatie nedureroasa si neinvaziva.

In ce consta investigatia?

Echipamentul utilizat pentru realizarea unei radiografii este compus dintr-un tub cu raze X suspendat deasupra unei mese. In functie de afectiunea pacientului, acesta sta intins pe masa sau se pozitioneaza in picioare (in cazul radiografiei la genunchi).

Ce afectiuni depisteaza?

Radiografia este indicata in diagnosticul unor afectiuni traumatice, inflamatorii, infectioase, tumorale, endocrine etc.

Cum ne pregatim?

Investigatia nu necesita o pregatire prealabila. In momentul efectuarii investigatiei, pacientul este rugat sa-si indeparteze hainele, bijuteriile, aparatele dentare mobile, ochelarii si alte obiecte metalice carepot interfera cu procedura.

Contraindicatii

Investigatiile radiologice nu sunt recomandate femeilor insarcinate si copiilor. Este foarte important ca, in prima parte a sarcinii, femeia sa nu fie expusa radiatiilor, deoarece acestea pot produce mutatii la nivelul ADN-ului. Atat in cazul femeilor insarcinate, cat si in cazul copiilor, trebuie sa se tina cont de acelasi raport risc-beneficiu.

Alte NoutatiVezi toate Noutatile

Învățătorii se pot testa gratuit pentru depistarea anticorpilor specifici COVID-19 începând de astăzi   București, 1 septembrie: Începând de astăzi, 1 septembrie, și până pe data de 14 septembrie...
Ce este screening-ul metabolic neonatal? Un test modern de depistaj care urmărește înlocuirea testului Guthrie în practica pediatrică, acesta din urmă fiind considerat în zilele noastre nefiabil și...