NOUTATI MEDICALE

13 Mai 2013

Electroencefalografia (EEG) pediatrica, la Hyperclinica MedLife Unirii

Copilul tau are o problema neurologica? Vrei sa afli mai mult despre boala sa, evolutia si posibilitatea efectuarii unui tratament? La cabinetul de neurologie din Hyperclinica MedLife Unirii te asteptam cu micutul tau pentru a efectua o electroencefalografie (EEG).

Electroencefalografia (EEG) este un instrument esential in evaluarea, diagnosticul si urmarirea afectiunilor neuropediatrice. Electroencefalografia este o metoda electrofiziologica de explorare a sistemului nervos central, constand in inregistrarea biocurenților campurilor transcraniene la nivelul tegumentelor și inregistrarea grafica a acestora in timp, sub forma de unde. Activitatea electrica cerebrala este influentata de varsta, de mediul intern si extern al subiectului, variind in cursul perioadei de somn.

Electroencefalografia este o metoda de diagnostic neinvaziva, folosita in diagnosticul multor afectiuni, precum: epilepsia, manifestarile paroxistice neepileptice (spasmul hohotului de plans, sincopa, vertijul paroxistic benign etc.) , tulburarile de somn, sindromul cefalalgic, traumatismele craniene, infectiile sistemului nervos central, tulburarile de limbaj, tulburarile de invatare etc.

Multi medici considera ca, odata invatate principiile esentiale ale citirii EEG si ale ritmurilor de baza, pot interpreta electroencefalograme la pacienti de orice varsta si in cadrul oricarei patologii. in realitate, EEG se modifica foarte mult cu varsta, in special la copii, prezinta particularitati nu numai de ritm, ci si de reactivitate, asimetrii etc., care la adult sunt considerate anormale si din acest motiv predispun la erori de diagnostic si tratament in cazul in care persoana care citeste nu este instruita corespunzator.

Interpretarea unei electroencefalograme trebuie facuta in functie de gradul de maturitate a creierului. Astfel, un EEG la un prematur va fi diferit de un EEG la un nou-nascut la termen sau de al unui sugar.

Realizarea procedurii
Electroencefalografia se realizeaza de regula la un pacient aflat cu ochii deschisi, fiind relaxat intr-un fotoliu comod sau culcat. Electrozii de argint, sub forma de discuri de 0,5 cm in diametru, sunt atasati de scalp cu ajutorul unei substante adezive, precum colodiul, și al unei paste conductive (sau doar pasta conductiva). Prin conventie, electrozii sunt plasati la intervale de 10% sau 20% din circumferinta capului. Aceasta metoda este cunoscuta ca sistemul international 10-20.

Pe langa inregistrarea electroencefalografiei in repaus se utilizeaza si cateva proceduri de activare cu scopul de a amplifica activitatea electrica corticala sau pentru a genera activitati electrice care nu sunt observate in mod normal in timpul repausului. 
•    Proba cu hiperventilare. Pacientul este rugat sa respire profund timp de 3 minute, cu o frecventa aproximativa de 20/min; 
•    Proba cu lumina. La o distanta de 30 cm de ochii pacientului este plasata o sursa puternica de lumina oscilanta (un stroboscop) si este pusa sa oscileze cu o frecventa de la 1 la 50 cicluri/s, in timp ce pacientul tine ochii deschisi sau inchisi;

Rezultatele ce se asteapta de la EEG depind de motivele indicatiei sale. Pentru ca acest examen sa fie util clinicianului, el trebuie efectuat in conditii tehnice riguroase si interpretat in functie de anamneza bolnavului.

Detalii si programari la 021 96 46©2024 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.