Gingivita

Gingivita este inflamatia gingiilor, producand sangerare cu tumefactie, inrosire, exudat, modificarea conturului normal, si uneori, disconfort. Inflamatia sau gingivita, cea mai frecventa problema gingivala, poate evolua catre parodontita.

Gingivita - Cauze / agent infectios / factori de risc

Cea mai frecventa cauza a gingivitei este igiena orala precara. Aceasta permite placii bacteriene sa se acumuleze intre gingie si dinti. Iritatarea provocata de placa adanceste crevasa normala dintre dinte si gingie, creand pungi gingivale. Acestea contin bacterii care pot produce gingivita, cat si carii.

Alti factori locali, cum sunt malocluzia, tartrul dentar, retentionarea alimentelor, restaurarilor dentare incorecte, au un rol secundar.

Gingivita survine, de asemenea, frecvent la pubertate, in timpul menstruatiei si sarcinii si la menopauza, probabil datorita modificarilor hormonale. 

Gingivita - Simptome

Gingivita simpla determina initial o adancire a santului gingival dintre dinte si gingie, urmata de aparitia unei benzi de gingie inflamata, eritematoasa, de-a lungul unuia sau mai multor dinti, cu tumefactia papilelor interdentare si sangerare facila. De obicei afectiunea nu e dureroasa. Gingivita simpla se poate vindeca, poate ramane superficiala timp de mai multi ani sau uneori poate progresa spre parodontita.

Gingivita descuamativa poate surveni la menopauza. Este caracterizata printr-un tesut gingival foarte eritematos si dureros care sangereaza usor. 

Gingivita - Tratament

Diagnosticarea gingivitei

Diagnosticul se bazeaza pe inspectie.

Descoperirea unui tesut eritematos, friabil, la nivelul marginii gingivale, confirma diagnosticul. Pentru a detecta boala gingivala intr-un stadiu precoce, unii stomatologi masoara frecvent adancimea pungii gingivale din jurul fiecarui dinte. Adancimi mai mici de 3mm sunt normale. Pungi gingivale mai adanci prezinta un risc mare de gingivita si parodontita.

Tratamentul gingivitei

Tratamentul presupune curatarea profesionala a dintilor de catre stomatolog si intensificarea masurilor de igiena dentara aplicate la domiciliu. Cazurile avansate pot necesita administrarea antibioticelor sau masuri chirurgicale.

Indepartarea zilnica a placii dentare cu ajutorul atei dentare si periutei de dinti, precum si curatarea de rutina realizata de un stomatolog la intervale de la 6 luni pana la 1 an, pot fi utile pentru prevenirea gingivitei. Pacientii cu boli sistemice care predispun la gingivita necesita curatare profesionala mai frecventa.

Vrei sa te informezi despre o alta afectiune medicala?
Intra in Libraria virtuala MedLife! ⯈ Acceseaza glosarul medical