medici analizand fisa medicala a unui pacient cu Gingivita

Gingivita

Alte denumiri: Inflamația gingiilor

Descoperă informații utile despre gingivita: de la cauze, factori de risc, simptome, diagnosticare, până la metode de tratament și de prevenție.

Pentru recomandări personalizate, solicită o programare la un medic din Sistemul Medical MedLife.

Despre gingivită

Gingivita reprezintă o afecțiune a gingiilor caracterizată prin inflamație. Este primul stadiu de afectare parodontală, care poate fi total reversibilă în cazul în care se instituie la timp tratamentul corect.

Există mai multe tipuri de gingivită, cu simptomatologie și cauze diferite:

  • gingivită cronică simplă;
  • gingivită alergică (provocată de anumite medicamente);
  • gingivită ulcero-necrotică.

În continuare vom discuta despre gingivita cronică simplă, care este cel mai des întâlnită și care poate fi tratată chiar de pacient, dacă respectă indicațiile medicului referitoare la igienă.

Gingie inflamata din cauza gingivitei

Cauze

Principala cauză de producere a gingivitelor este cea bacteriană. Pe măsură ce placa bacteriană se acumulează la nivelul gingiei, afecțiunea se instalează treptat.

Gingivita simplă de cauză bacteriană apare ușor, chiar și după numai câteva zile în care pacientul nu face periajul uzual. După această perioadă, gingiile încep să devină roșii, apare un disconfort la anumite alimente și, treptat, se instalează toate semnele unei afecțiuni gingivale.

Factori de risc

Gingivita are drept cauză determinantă flora microbiană, astfel încât igiena dentară precară este direct răspunzătoare de declanșarea afecțiunii. Cu toate acestea, există anumiți factori favorizanți implicați în dezvoltarea ei:

  • fumatul;
  • unele medicamente;
  • stări fiziologice, precum graviditatea sau pubertatea;
  • carența unor vitamine, cum ar fi lipsa vitaminei C (scorbut);
  • stresul (gingivita ulcero-necrotică sau gura de tranșee);
  • boli care afectează întregul sistem imun (HIV, leucemie).

Simptome

Principalul simptom care poate alarma pacientul este sângerarea. În plus, mai sunt prezente și alte semne care indică prezența gingivitei:

  • sensibilitate gingivală;
  • umflarea gingiilor;
  • modificarea în roșu aprins a gingiei;
  • gură urât mirositoare (halenă);
  • retracție gingivală;
  • sângerare la folosirea aței dentare sau chiar la periaj.
Femeie cu simptome de gingivita in timpul unui control stomatologic

Diagnosticare

În cazul în care se observă oricare dintre simptomele specifice, este indicată o vizită la medicul stomatolog. Acesta poate pune un diagnostic și va recomanda pacientului tratamentul adecvat. Dentistul va pune diagnosticul cert în urma unei serii de investigații:

  • istoric medical: de obicei, pacienții știu dacă în familie au existat boli de natură parodontală sau pot da informații referitoare la medicația pe care o iau, la afecțiunile de care suferă și alte detalii relevante pentru un diagnostic cert;
  • examinarea clinică a dinților și mucoaselor: poate evidenția prezența plăcii bacteriene, a tartrului, prezența unor carii ce pot reține alimente; de asemenea, medicul poate constata sângerarea bruscă la îndepărtarea plăcii bacteriene de la nivelul marginii gingivale.

Tratament

Reluarea igienei riguroase, de obicei, duce la vindecarea gingivitei în câteva zile sau săptămâni, în funcție de gravitate.

De asemenea, medicul dentist, prin detartraj și air-flow, poate îndepărta tartrul și, astfel, va elimina o mare parte din cantitatea bacteriană prezentă. În plus, dacă există carii, lucrări dentare vechi, retentive, acestea trebuie tratate, pentru a favoriza curățarea corectă.

Dacă pacientul prezintă înghesuiri dentare, se recomandă un consult de specialitate la ortodonție, deoarece spațiile dintre dinții înghesuiți favorizează retenția plăcii și îngreunează igiena orală.

La finalul ședinței de igienizare în cabinet, medicul trebuie să instruiască pacientul pentru efectuarea unei igiene corecte, prin periaj și folosirea mijloacelor auxiliare de curățare interdentare, precum ața dentară sau irigatorul oral. De asemenea, folosirea unor ape de gură cu substanțe antiseptice reduce încărcătura bacteriană și împiedică dezvoltarea ulterioară a gingivitei.


Complicații

Principala complicație ce poate fi provocată de gingivită este cronicizarea bolii și evoluția spre parodontită, afecțiune care devine ireversibilă, cu simptome mult accentuate.

Prevenție

O bună igienă dentară poate asigura sănătatea gingiilor, atât timp cât nu este vorba și de boli generale grave cu impact asupra cavității orale. Astfel, pe lângă igiena dentară la domiciliu, se recomandă detartraj și control regulat la șase luni. De asemenea, evitarea unor vicii, precum fumatul, alături de o dietă echilibrată contribuie la o bună sănătate gingivală și dentară.

Se recomandă ca periajul dentar să se facă zilnic, de două ori pe zi, cu periuțe fine, pentru a nu leza gingia. De asemenea, este necesară înlocuirea periuței dentare când filamentele sunt uzate (aspect de mătură), deoarece acestea pot leza gingia.

Trebuie amintit că igiena dentară începe de la apariția primului dinte, astfel încât să poată fi evitate complicațiile, chiar și la copii. În perioada pubertății, prin modificări hormonale, se observă o ușoară predispoziție spre inflamație gingivală, care, în prezența plăcii bacteriene, se poate agrava.

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu

©2025 Acest site este proprietatea MedLife S.A. Toate drepturile rezervate.