medici analizand fisa medicala a unui pacient cu Bruxism

Bruxism

Alte denumiri: scrâşnitul dinţilor

Descoperă informații utile despre această afecțiune: de la cauze, factori de risc, simptome, diagnosticare, până la metode de tratament și de prevenție.

Pentru recomandări personalizate, solicită o programare la un medic din Sistemul Medical MedLife.

Despre bruxism

Bruxismul este obiceiul inconştient de încleştare sau frecare a dinţilor, pe timp de zi sau de noapte. Bruxismul diurn este, de regulă, caracterizat de o încleştare excesivă a dinţilor, iar cel nocturn se referă la contactele necontrolate ale dinţilor din timpul nopţii.

De obicei, pacienţii nu ştiu că suferă de această afecţiune până când nu li se atrage atenţia de un partener sau până când un medic stomatolog nu investighează abraziile excesive ale structurilor dure dentare.

femeie folosind gutiera pentru a minimiza efectele bruxismului

Cauze

Deşi nu au fost recunoscute oficial drept cauze certe ale bruxismului, s-au identificat anumite caracteristici care apar îndeosebi la persoanele cu această afecţiune:

 • stres, anxietate, agitaţie (bruxism de origine psihologică);
 • malocluzie dentară (alinierea incorectă a dinţilor);
 • schimbarea dentiţiei la copii (bruxism tranzitoriu);
 • probleme de dezvoltare a oaselor maxilare;
 • probleme de origine musculară la nivelul feţei.

Factori de risc

Anumiţi factori prezintă un risc crescut în apariţia bruxismului:

 • fumatul;
 • consumul de cafea sau alcool;
 • diferite afecţiuni ale muşchilor şi nervilor la nivel cervico-facial;
 • tulburări ale somnului.

Simptome

Pacienţii sunt rareori conştienţi că suferă de bruxism. Adesea, aceştia încep să caute explicaţii în momentul în care observă dinţi cu fracturi în smalţ sau mai în profunzime, ori atunci când dinţii se abrazează, provocând sensibilitate dentară din cauza subţierii smalţului.

De cele mai multe ori, medicii stomatologi sunt cei care observă aceste modificări, cu ocazia controalelor periodice.

Simptome specifice bruxismului includ:

 • dureri de cap;
 • senzaţie de tensiune în articulaţia temporo-mandibulară la momentul trezirii;
 • tulburări ale somnului.
femeie care isi scrasneste dintii in timpul somnului

Diagnosticare

În cadrul unui consult stomatologic, medicul evaluează gradul de abrazie dentară, urmăreşte evoluţia acesteia şi poate efectua un plan de tratament individualizat.

Pentru un diagnostic corect, stomatologul va face controlul amănunţit al arcadelor, va verifica antecedentele pacientului şi va realiza radiografii dentare, pentru evaluarea inclusiv a articulaţiei temporo-mandibulare.

De asemenea, o analiză ocluzală poate fi de ajutor. În plus, pacientului i se va face o anamneză privind celelalte afecţiuni de care suferă (reflux gastro-esofagian, Parkinson, ADHD), precum şi medicaţia pe care o urmează.

Mulţi pacienţi care suferă de bruxism fac legătura între un eveniment stresant şi debutul afecțiunii.

Tratament

În cazul unor episoade de bruxism apărute recent, fără abrazii evidente, prin care pacientul a trecut în urma unui moment stresant, medicul poate recomanda purtarea unei gutiere de bruxism. Aceasta este personalizată, se realizează după o amprentă (mulaj) a arcadei dentare, iar pacientul o va purta noaptea sau chiar şi ziua, în caz de bruxism diurn (bruxism centric, caracterizat de încleştarea dinţilor, fără "frecare" între arcade).

O altă situaţie, cea în care distrugerea ţesutului dur dentar este majoră, necesită refacerea morfologiei dentare, fie prin tehnici directe, adezive, realizate în cabinet după o atentă evaluare ocluzală (a muşcăturii), fie prin incrustaţii, coroane (piese protetice realizate de tehnicianul dentar).

Dacă medicul stomatolog constată o malocluzie (problemă de natură ortodontică, din cauza unei alinieri greşite a dinţilor pe arcadă), va recomanda consultul imediat la ortodont, pentru a stabili necesitatea unui tratament ortodontic ce poate corecta problemele care au dus la instalarea bruxismului.

Pentru pacienţii care trec prin momente stresante, se recomandă colaborarea interdisciplinară, pentru echilibrarea situaţiei la nivel psihologic, prin terapie comportamentală şi, în ultimă instanţă, prin medicaţie.

La copii, în perioada schimbării dentiţiei temporare cu cea definitivă, trebuie urmărit gradul de abrazie dentară, precum şi creşterea oaselor maxilare, pentru ca acestea să fie în parametri normali. De aceea, la copii se recomandă consult stomatologic la intervale de patru – şase luni, pentru evaluarea acestor modificări.


Complicații

Primele complicaţii ale bruxismului, la nivel dentar, pot fi reprezentate de fisuri ale smalţului, abrazii ale coroanelor dentare cu expunerea dentinei, urmate de o hipersensibilitate dentară. Pe măsură ce se agravează, acestea se însoţesc şi de fracturi dentare, afecţiuni ale articulaţiei temporo-mandibulare ce se manifestă prin dureri de cap, dureri musculare ce devin constante, fiind prezente la trezirea din somn, de dimineaţă.

Pacienţii ce suferă de bruxism ce se accentuează pe măsură ce trec anii pot constata că dinţii devin mai mici, coroanele dentare nu mai au forma iniţială şi, prin acest lucru, se modifică inclusiv fizionomia, prin micşorarea etajului inferior al feţei (dând aspect de tristețe sau îmbătrânire).

În cazul pacienţilor cu lucrări dentare care au bruxism, se recomandă, de obicei, purtarea unei gutiere de bruxism, pentru a preveni fractura lucrărilor.

Prevenție

În general, nu putem vorbi despre o prevenţie specifică bruxismului, aşa cum există, de exemplu, în cazul prevenţiei cariilor dentare. Totuşi, controalele regulate la stomatolog pot ajuta la identificarea eventualelor modificări de structură dentară.

De asemenea, pacientul poate sesiza sensibilizarea dinţilor aparent integri, iar medicul, prin anamneză, să facă legătura cu bruxismul.

Episoadele de bruxism pot fi evitate prin controlul stresului şi al anxietăţii. Cafeaua, alcoolul şi toţi factorii ce provoacă agitaţie trebuie evitaţi.

Autor

Dr. Zodila Ioana Anita

Medic Specialist Parodontologie și Stomatologie

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu

©2024 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.