Bruxism

Alte denumiri: Scrasnit din dinti

Bruxismul reprezinta inclestarea sau scartaitul dintilor si este adesea o afectiune legata de stres sau de anxietate. Bruxismul poate toci si eroda coroanele dentare, poate face ca dintii sa devina mobile si poate produce cefalee.

Cel mai adesea apare in timpul somnului, de aceea este posibil ca pacientul sa nu fie constient ca face aceasta, dar membrii familiei pot observa.

Medici specialiști - Psihologie

NF
Nadejde Flavia
Psiholog Clinician
NF
Nadejde Flavia
Psiholog Clinician

Psihologie

doctor Kover Robert, MedLife Oradea, Psihologie
Kover Robert
Psiholog
doctor Kover Robert, MedLife Oradea, Psihologie
Kover Robert
Psiholog

Psihologie

MBE
Modolea Beatrice Elena
Psiholog
MBE
Modolea Beatrice Elena
Psiholog

Psihologie

MM
Marinica Monica
Psiholog
MM
Marinica Monica
Psiholog

Psihologie

Cauze / Agent infecțios / Factori de risc

Cauzele nu sunt intodeauna clare, dar de cele mai multe ori bruxismul este asociat cu stresul, anxietatea si problemele de somn. Totusi, uneori afectiunea poate aparea ca efect secundar al aumitor medicamente, cum ar fi un anumit tip de antidepresiv, cunoscut ca un inhibitor selectiv al recaptarii serotoninei.

Daca suferiti de o tulburare de somn, cum ar fi apneea obstructiva, care intrerupe respiratia in timpul somnului, exista un risc ridicat de bruxism.

Modul de viata este un alt factor ce poate juca un rol, astfel ca bruxismul este influentat de: consumul de alcool, fumat, drogurile recreationale (extasy, cocaina), consum excesiv de cofeina (sase sau mai multe cesti pe zi).

Bruxismul poate afecta si copiii, mai ales in perioada in care le apar dintii, indiferent ca este vorba de cei de lapte, sau de cei de adult. Totusi, de cele mai multe ori dispare pana ajung la maturitate.

Simptome

Printre simptomele bruximului se numara: dureri faciale, dureri de cap, de urechi si tulburari de somn, dinti subtiati, cresterea sensibilitatii dintilor si chiar pierderea lor.

Durerea si rigiditatea articulatiei maxilarului (articulatia temporomandibulara) si a muschilor din jur, ce poate conduce la afectiunea numita tulburare temporomandibulara este un alt simptom.

Durerile faciale si cele de cap dispar, de cele mai multe ori, atunci cand oamenii scapa de acest obicei. Dantura nu are de suferit decat in cazuri grave, cand poate fi nevoie de tratament.

Tratament

Cand trebuie sa mergem la doctor pentru bruxism

Este recomandat sa mergeti la medicul dentist daca:

  • Aveti dintii deteriorati sau sensibili.
  • Va dor maximarul, fata sau urechea.
  • Partenerul va atrage atentia asupra faptului ca va scrasniti dintii in somn.

In timpul consultatiei, dentistul verifica dintii si maxilarul pentru a stabili daca exista semne de macinare a dintilor. Tratamentul este necesar doar daca aveti dintii macinati, pentru a evita aparitia unor alte probleme, cum ar fi infectia sau abcesul dentar.

Tratamentul bruxismului necesita ca pacientul sa incerce constient sa reduca bruxismul in timp ce este treaz. Daca sunteti constient ca va scrasniti dintii, incercati sa numarati cat de des se intampla pe parcursul unei zile. Mai apoi, incercati sa va dati seama ce activitate faceti atunci cand se intampla si care poate fi cauza.

Oamenii care sunt constienti ca fac acest lucru pot renunta cu o usurinta mai mare.

Piesele bucale din material plastic (gutiere nocturne), care impiedica contactul ocluzal, fiind potrivite intre dinti pot fi folosite noaptea si in timpul zilei daca este necesar. Astfel de dispositive, inclusiv un tip modelabil la caldura, sunt disponibile in unele magazine sportive. Poate fi facuta si de medicul dentist pentru a se potrivi cu dantura; se poate folosi aproape un an.

Alte tratamente includ exercitiile de relaxare musculara si ingiena dentara pe timpul noptii.

Daca suferiti de stres sau de anxietate, se poate recomanda terapia comportamentala cognitiva. Este important sa incercati sa va relaxati si sa aveti un somn odihnitor. Pentru acest lucru, puteti incerca: yoga, exercitii de respiratie, masaj, cititul inainte de culcare, o baie lunga, sau terapia prin muzica.

Anxioliticele usoare, mai ales benzodiazepinele, pot fi de ajutor, dar nu ar trebui utilizate perioade lungi de timp.

Coduri de diagnostic asociate
  • Abces Al Intestinului
Specialități asociate
  • Psihologie

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.