Publicat la: 
18/07/2018

cardiologie MedLife procedura TAVI Medtronic Evolut R

O echipă de specialiști din cadrul Spitalului European Polisano, parte a grupului MedLife, a realizat cu succes o procedură tip TAVI, prin implantarea unei proteze aortice transcateter, de ultimă generație, de tip Medtronic Evolut R, printr-o incizie de 2 cm în zona înghinală. Acest tip de intervenție, care a avut loc vineri, 22 iunie, este o alternativă mai elegantă, minim-invazivă, la o intervenție clasică de înlocuiere a valvei aortice pe cord deschis, realizată de obicei prin secționarea sternului.

Pacientul, in varsta de 67 de ani, a fost diagnosticat cu o stenoză aortică strânsă și insuficiență cardiacă clasa IV și în urmă cu șapte ani, pacientul suferise deja o operație pe cord deschis, starea lui de sănătate fiind precară.

Echipa multidisciplinară Echipa Inimii Polisano a realizat această interventie cu tehnologie Medtronic în mod autonom, fără o echipă de medici din străinătate (proctori) care să ajute la succesul procedurii. Intervenția a fost coordonată de conf. dr. Victor Costache, șef secţie chirurgie cardiovasculară şi toracică, împreună cu dr Nicolae Florescu, cardiologie intervențională, dr Felix Fărcaș chirurgie cardiovasculară, dr Cristina Pitiș, cardiolog, dr Carmen Sircuta, medic ATI, dr. Ramona Burtea, medic intensivist și conf. dr. Adrian Șanta imagistică medicală.

”A fost o zi importantă pentru spitalul nostru, dar și pentru medicina cardiovasculară din România. Echipa Inimii Polisano are cunoștințele necesar să trateze cu succes acești pacienți fragili, cu cea mai durabilă valvă transcateter existentă în prezent, realizată de partenerii de la Medtronic. Faptul că echipa de la Polisano este autonomă, ne permite rezolvarea în timp util a mai multor pacienți de acest fel, inclusiv în regim de urgență”, a declarat conf. dr. Victor Costache, șef secţie chirurgie cardiovasculară şi toracică, Spitalul Polisano-MedLife

Potrivit specialistilor, procedura transcateter a fost în prealabil precedată de o angioplastie coronariană extrem de complexă și cu risc înalt, fiind implantate două stenturi pe trunchiul comun, de către dr Nicolae Florescu, șeful sectiei de cardiologie intervențională.  Procedura de TAVI, realizată ulterior, a decurs fără complicații intra si post-procedurale si nu a fost nevoie de implantare de stimulator cardiac definitiv, așa cum este necesar în până la 30 % din cazurile de TAVI. 

Procedura transcateter a durat aproximativ o oră și jumătate, a fost realizată sub anestezie generală, pacientul a rămas apoi 24 de ore pe sectia de terapie intensivă, fiind apoi externat luni, 25 iunie.

Pregatirea pacientului a constat într-un bilanț preoperator complex ce cuprinde un cardio CT de înaltă rezoluție, ecografie transesofagiană, CT vascular periferic; de asemeni pacientul a beneficiat de o coronarografie în cadrul căreia s-a realizat un procedeu de angioplastie coronariană complexă realizată de echipa de cardiologie intervențională condusă de dr. Nicolae Florescu.

Intervenția a fost realizată în sala de terapie endovasculară cu ajutorul angiografului Siemens, ecocardiografului cu sondă transesofagiană și a aparatul de anestezie. Aceste tip de intervenții complexe nu pot fi realizate decât în săli de operații dotate cu un angiograf de ultimă generație ce permite captarea imaginilor de înaltă rezoluție.

Alte NoutatiVezi toate Noutatile

Învățătorii se pot testa gratuit pentru depistarea anticorpilor specifici COVID-19 începând de astăzi   București, 1 septembrie: Începând de astăzi, 1 septembrie, și până pe data de 14 septembrie...
Ce este screening-ul metabolic neonatal? Un test modern de depistaj care urmărește înlocuirea testului Guthrie în practica pediatrică, acesta din urmă fiind considerat în zilele noastre nefiabil și...