Publicat la: 
24/05/2011
vitMATINA Laptele si alte derivate sanatoase

Lactatele sunt vitale pentru o alimentatie echilibrata / Foto: Photoxpress.com

Un pahar de lapte contine echivalentul de calciu a doua portii si jumatate de broccoli si asigura tot atatea proteine cat o face aceeasi greutate de carne. Chiar si laptele integral este relativ scazut in grasimi iar cel semi-degresat cu siguranta poate fi etichetat ca un produs alimentar cu o cantitate scazuta de grasimi.

Comenteaza acest subiect pe Forumul MedLive.ro.

Contrar a ceea ce cred multi, scaderea continutului de grasimi din lapte nu afecteaza continutul de calciu, deci un aport adecvat de calciu poate fi obtinut din produse lactate precum cele de 1,5% grasime sau chiar mai slabe. Cu toate acestea, continutul redus de grasime din lapte ofera mai putina energie si o cantitate mai mica de vitamine liposolubile, conform BBC Health.

Branza ofera aceeasi nutrienti benefici ca laptele, dar cele mai multe branzeturile mai contin grasimi saturate si un nivel ridicat de adaos de sare. Branza de vaci insa este ideala deoarece nu contine sare si este mai hranitoare decat iaurtul datorita continutului proteic ridicat. Pe de alta parte, iaurtul contine mai putina lactoza, fiind mai potrivit pentru cei care au acest gen de intoleranta. Multi oameni confunda alergia la lapte cu intoleranta la lactoza, insa sunt doua lucruri diferite.

Iaurtul este bogat si in vitamina B2 iar multe tipuri contin bacterii vii, recomandate pentru sanatatea sistemul digestiv (probiotice). In aceeasi categorie de lactate fermentate care ofera organismului bacterii esentiale se afla si chefirul, laptele batut sau sana. Iaurtul poate fi gras, slab sau chiar fara grasimi, insa atentie la iaurturile cu fructe, care contin zahar adaugat. Minimul de grasime nu inseamna neaparat minimul de calorii. Recomandate sunt iaurturile simple in care adaugati fructe dupa preferinta.

Smantana este grasa si de aceea multi o evita, insa aceasta contine de patru ori mai putina grasime decat aceeasi cantitate de maioneza, de pilda. In plus, contine grasime animala naturala, nu grasimi trans, extrem de daunatoare.

Autor: Redactia MedLive.ro

In fiecare dimineata vitMATINA iti aduce sfaturi clare si concise care te ajuta sa traiesti sanatos.

Comentarii

Da, singura problema este ca nu mereu gasesti in piata dozatoare...

Din cate am inteles, si la dozatoare se baga prafuri, ca sa tina mai bine, mai ales pe vremuri de canicula

Cea ce scrieti e adevarat dar se refera doar la laptele de vaca muls proapat fara industrializare sau la cel produs in unitatile socialiste pe vremea raposatului.

Acum cind laptele are "capacitatea" de pata gresia - oare ce contine- , cind are valabilitate de cca 6 luni ....... Imi pare rau dar numai lapte nu mai e , in rest orice altceva.
Apropo de brinza .stiti ca se fabrica la scara larga brinza facuta din apa+aditivi+enzime+ etc dar fara a utilza lapte.Acest tip de brinza mincam noi acum
Referitor la iaurturi .FAceti va rog o cercetare si vedeti citi litri de lapte intra pe poarta unei fabrici in o luna apoi vedeti cite iaurturi produce.
Ve-ti fi surprinsi ca cisternele cu lapte nici nu se apropie de poarta fabricii.

Subscriu la cele spuse de Ogi, intr-adevar, majoritatea produselor din lapte aflate pe rafturile magazinelor sunt facute din prafuri, nici macar un strop de lapte natural...
Plus ca degresarea duce si la pierderea destul de semnificativa a proteinelor..deci si aici va fi un neajuns....Cineva chiar imi spunea chiar ca e mai bine sa bei lapte de 3,5 % grasime decat de 1,5 intrucat cel din urma chiar e apa chioara, fara proteine si fara nimic...din pacate iluzia caloriilor putine si a degresarilor influenteaza foarte mult populatia...

Mai bine cumperi culturi de bacterii vii si iti faci propriul chefir in casa, eventual cu lapte de la tara

eu chiar imi fac chefir in casa si am observat urmatoarea chestie: cand il faceam cu lapte cumparat din comert ( nu UHT, dar din ala pasteurizat si ambalat la tetrapak) nu iesea bine, avea un gust si miros neplacut ...

in ultima vreme cumpar lapte crud de la dozatoare, il fierb acasa si il folosesc la chefir ... iese foarte gustos, gros si fara miros neplacut ... deci e clar ca e ceva putred cu laptele asta din comert, probabil este radiat si pasteurizat de mai multe ori

Referitor la foto: Ouale sunt cumva derivate din lapte?

Alte articoleVezi toate articolele

Cat de permanenta este epilarea permanenta / Foto: Photoxpress Saloanele folosesc cu destula usurinta termenul "epilare definitiva", desi termenul corect este cel de "epilare permanenta"....
Sistemele de sanatate vor trebui sa faca fata provocarii pe care o reprezinta imbatranirea populatiei, in special in tarile cele mai sarace, a avertizat joi Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS)...