Publicat la: 
21/03/2013

Alimente cu calorii negative - mit sau realitate?

Poate consumul de anumite alimente sa arda calorii? Cei care spera sa dea jos cateva kilograme primavara, cand mintea ne zboara la zilele de plaja, isi pun speranta in mancaruri cu asa-zise "calorii negative". Exista insa astfel de alimente?

"Un aliment cu calorii negative ar trebui, conform definitiei, sa determine corpul sa consume mai multe calorii in timp ce il proceseaza decat exista ca nutrient in acea mancare. Teoretic este posibil. In realitate, nu exista niciun aliment cu calorii negative," explica Tim Garvey, seful departamentului de nutritie de la Universitatea din Alabama, potrivit BBC.

Sau, asa cum a raspuns celebra nutritionista Marion Nestle intr-un e-mail foarte scurt pentru BBC: "Doar un mit. Nu mai este altceva de zis".

"Sa luam ca exemplu telina, de multe ori considerata un aliment cu calorii negative datorita denistati mari de apa, numarului mic de calorii pe care il contine si continutul impresionant de fibre. Desi mestecatul si digestia mancarurilor cu fibre arde calorii intr-adevar, acestea sunt putine. Daca o telina are 10 calorii, corpul consuma o cincime pentru a o procesa", spune Garvey.

Nutritionistul David Grotto subliniaza faptul ca oricum nimeni nu mananca doar telina cruda. Pe de alta parte, astfel de alimente, bogate in fibre si apa, umplu stomacul si dau senzatia de satietate, ceea ce ajuta pana la urma la slabit. Insa nu prin ardere de calorii, cat prin faptul ca te impiedica sa consumi altele.

De asemenea, exista mitul potrivit caruia corpul consuma calorii daca bei apa rece, pentru ca "munceste" sa o incalzeasca pana la 37 grade Celsius. "Nu exista nicio cercetare care sa ateste ca cei care beau apa rece ard mai multe calorii. Nu poate fi vorba de o cantitate semnificativa - poate cinci calorii", spune Grotto.

Exista unele alimente care maresc ritmul metabolic (ritmul la care ardem calorii): cafeina, guanina, taurina si extract de ceai verde au toate astfel de proprietati, spune Roy Mendel, care a facut cercetari pe bauturi dietetice care combina aceste ingrediente.

Intr-o cercetare pe 20 de participanti, a descoperit ca cei care consuma o bautura dietatica numita Celsius ard mai multe calorii decat cei care beau Cola dietetica.

Dr. Garvey este sceptic insa ca o schimbare a metabolismului duce in mod real la slabit si sustine ca singurul mod eficient si pe termen lung este cel clasic si plictisitor: sa mananci mai putin calorii decat arzi cand faci miscare, nu cand digeri mancare.

Specialitate: 
Comentarii

solutia ramane o dieta echilibrata, exercitii fizice si cel putin opt ore de odihna pe zi

Imi pare rau dar nu pot subscrie la opiniile medicale ale acestui domn, Tim Garvey, chiar daca este detinatorul unor titluri universitare importante.

Cei mai multi nutritionisti va vor spune ca e foarte important intr-o dieta consumul de energie pe care corpul il depune pentru a digera un aliment. Si asa cum se stie, pentru a absorbi prin intestin nutrientii, organismul trebuie sa digere - sa sparga - alimentele ingerate efectiv pana la nivel de molecula. Organismul nu absoarbe prin peretii intestinului subtire bucati intregi de alimente ci doar molecule: proteine, minerale, etc.

Insa ca sa aduca alimentele in stadiul ala organismul nostru depune un efort. Secreta sucuri gastrice din bila, pancreas, etc. care sa dizolve chimic alimentel. Musculatura stomacului se contracta in mod repetat pt a supune bolul alimentar la efort mecani (farmitare mecanica), etc.

De aceea de exemplu orice nutritionist va poate spune ca orgnaismul va absorbi mult mai usor adica fara atata efort pt digestie un suc de portocale facut la blender decat o portocala mancata in starea ei natura. Pt cea mancata in stare naturala, organismul trebuie sa depuna un efort considerabil ca sa o aduca in stadiul de absorbite - un lichid/o supa de nutrienti de baza.

La fel se intampla si daca mananci un muschi de vita bine facut in comparatie cu un muschi de vita pasat (dat prin blender). La fel cu un cartof copt la cuptor fata de cartof pire. Orice efort facut inainte de ingerarea alimentului pt a-l aduce mai aproape de starea moleculara lichida in care il poate absorbi intestinul, reduce consumul de energie pe care organismul trebuie sa-l depuna ca sa aduca alimentul respectiv in aceeasi stare.

Ori pt un muschi de vita sau un piept de curcan la gratar sa stiti ca organismul consuma destul de multa energie si pt sucuri gastrice si pt digestia mecanica. sunt experimente facute care arata clar ca astfel de alimente precum carnea slaba are calorii negative in sensul ca aportul de calorii dat de carnea mancata e mai mic decat nr de calorii consumate de organism pt a face digestia acelei bucati de carne.

Bineinteles asta in conditiile in care esti atent la combinatiile de alimente. Ca daca mananci carnea aia cu paine alba sau cu cartofi prajiti care sunt plini de calorii si usor digerabili nu mai ai calorii negative. Dar daca mananci doar un muschi de vita slab bine facut la gratar cu salata de castraveti si rosii care in proportie foarte mare contin doar apa, s-ar putea sa ai surpriza sa slabesti dupa o vreme. Chiar si fara sport. Tocmai pt ca organismul consuma multa energie ca sa faca digestia acestor alimente. Eu stiu oameni care au experimentat astfel de diete si chiar fara miscare fizica au slabit. Deci da conceptul de calorii negative nu e gresit. E o expresie menita sa arate ca poti obliga organismul sa slabeasca numai din dieta.

Leii mananca doar carne slaba "de vita", nepreparata la blender, fara paine alba sau cartofi prajiti, si totusi au un bilant energetic pozitiv - cresc, se inmultesc, vaneaza.

Cine a vazut vreodata lei supraponderali? :D

Articole similare

Micul dejun te ajuta sa arzi mai multi carbohidrati in timpul exercitiilor fizice si accelereaza metabolismul pentru masa urmatoare, conform eurekalert.org. Cercetatorii de la Universitatea din Bath au descoperit ca oamenii care iau micul dejun inainte de a face exercitii fizice au deja organismul pregatit sa arda carbohidrati, dar ii ajuta si sa...
Dr. Rodica Cibea / Foto: MedLive.ro Stim ca meniurile savuroase si pline de calorii ne vor da peste cap ritmul alimentar si ca vom ceda tuturor ispitelor culinare, aduse de sarbatori, ca doar o data-n an e Craciunul! Tocmai din acest motiv, dr. Rodica Cibea, specialist in nutritie, diabet si boli metabolice, a raspuns intrebarilor cititorilor...
Indiferent de dieta aleasa, exista cateva sfaturi usor de urmat care ne ajuta sa slabim, testate si confirmate de-a lungul timpului de cercetatorii din domeniul medical. Iata care sunt obiceiurile recomandate de specialisti pentru a reduce pofta de mancare si cantitatea de calorii consumata zilnic. 1. Conform unui studiu publicat in jurnalul...
O dieta sanatoasa si exercitiile fizice constante ne ajuta sa pierdem in greutate, sa gestionam tensiunea arteriala, sa ne mentinem glicemia sub control si sa reducem riscul atacurilor de cord. Obiectivele recomandate de specialisti sunt 30 de minute de activitate fizica moderata pe zi, de cinci ori pe saptamana si includerea fructelor si...
Toate dietele functioneaza daca indicatiile lor sunt respectate/ Foto: MorgueFile Toate curele de slabire au rezultate similare si functioneaza daca indicatiile lor sunt respectate, afirma autorii unui studiu canadian, care incurajeaza persoanele aflate la regim sa aleaga pur si simplu dieta care li se pare cel mai usor de urmat, informeaza...