Mâncare fast food: efecte asupra sănătății

Nutriție
28 Martie 2023
Autor: Echipa medicală MedLife
mancare fast food efecte asupra sanatatii

Consumul de mâncare fast-food nu are efecte foarte periculoase asupra organismului dacă este o alegere ocazională și nu un obicei alimentar. Apreciat mai ales de oamenii grăbiți pentru gustul intens și rapiditatea cu care este servit, acest tip de mâncare trebuie însă consumat cu moderație.

Mâncarea tip fast-food se consumă mai ales în America, dar există restaurante fast-food în majoritatea țărilor. Considerată inițial un tip de răsfăț, mâncarea fast-food a ajuns să dea dependență multor oameni. Aceștia o aleg atât pentru gustul bun, cât și pentru prețul aparent mai redus. În plus, oamenii care consumă mâncare fast-food consideră că e mai avantajos pentru ei și din lipsă de timp. Această dependență a fost asemănată în unele studii cu dependența produsă de consumul de cocaină.

Ce tipuri de mâncare se încadrează în categoria fast food?

Burgerii, hotdogii, shawormele, cartofii prăjiții, chipsurile, pizza, carnea de pui prăjită, dulciurile cu mult zahăr, bomboanele, acadelele, unele dintre cerealele folosite pentru micul dejun, produsele de patiserie, înghețata și sucurile carbogazoase sunt principalele tipuri de alimente care fac parte din categoria fast-food.

Denumirea de „fast food” are legătură cu rapiditatea cu care se prepară alimentele, de obicei prin prăjire în baie de ulei, la temperaturi foarte înalte. Este vorba despre alimente procesate, care conțin mulți carbohidrați, grăsimi saturate, sare și zaharuri.

Alimentele sunt, de cele mai multe ori, congelate și prăjite direct după scoaterea din ambalaje. În același timp, denumirea e legată și de faptul că se consumă adesea rapid, cu poftă. Se presupune că oamenii care consumă cel mai des mâncare fast-food sunt cei foarte grăbiți, dar există și persoane care aleg să mănânce astfel în timpul liber, cu ocazia ieșirilor în oraș.

Care sunt efectele acestui tip de mâncare asupra organismului?

Mâncarea tip fast-food conține foarte multe calorii. Un singur meniu de la un restaurant cu acest specific asigură uneori caloriile necesare, de fapt, pentru întreaga zi sau chiar mai mult. Prin urmare, cei care consumă des mâncare fast-food riscă, în primul rând, să ajungă să se confrunte cu problemele legate de controlul greutății. Riscul de obezitate asociat cu mâncarea fast-food este mult mai evident și îngrijorător în alte țări, așa cum sunt Statele Unite, însă este un risc prezent oriunde. Prea multe calorii duc ușor la îngrășare, ceea ce pune sănătatea în pericol din multe puncte de vedere.

Numărul caloriilor nu este însă singura problemă cu acest tip de hrană. Mâncarea preparată în stil fast food conține și foarte multe grăsimi saturate și glucide, dar și zahăr și sare. Prea multă sare duce la creșterea riscului a de a apărea complicații în cazul persoanelor hipertensive. Sunt afectate, de asemenea, persoanele care au problemele cu circulația sau prezintă boli de inimă. Acestea pot fi atât declanșate, cât și accentuate de consumul excesiv de mâncare tip fast-food.

În afară de faptul că are foarte multe calorii, mâncarea de tip fast-food nu este eficientă din punct de vedere nutrițional. Astfel, nu este afectată doar greutatea corporală, ci și sănătatea organismului, fiind vizate principalele organe. De asemenea, o dietă care nu include fructe și legume, ideal în formă crudă, este lipsită de nutrienții necesari organismului pentru energie și pentru starea de bine.

Consumul de mâncare fast food afectează, de obicei, starea generală și felul în care ne simțim.

Ce afecțiuni poate cauza mâncarea fast-food?

Meniurile fast food se încadrează la categoria mâncare nesănătoasă și datorită faptului că majoritatea lor vin însoțite de băuturi carbogazoase. Deși la unele restaurante se poate opta pentru apă, foarte mulți oameni preferă un suc dulce sau o băutură energizantă, cu multe calorii și zahăr. Modul în care aceste sucuri carbogazoase sunt asimilate în organism poate duce la apariția diabetului de tip II.

În același timp, sarea contribuie la retenția de apă și retenția de apă la nivelul extremităților inferioare – edeme. Pot fi afectați rinichii, stomacul și întreg sistemul digestiv, precum și sistemul circulator. Inima are cel mai mult de suferit dacă ajunge să se mărească sau să fie înconjurată de grăsime.

Dacă se ajunge la obezitate, pot apărea atât probleme cu circulația, cât și probleme ale sistemului respirator. Persoanele afectate de obezitate pot ajunge să se confrunte cu astm sau apnee, dar și cu dureri articulare și de spate, stări depresive și de anxietate, căderi ale părului, probleme cu tenul, probleme legate de fertilitate, diabet sau afecțiuni ale rinichilor.

Apariția acneei poate fi asociată cu un consum frecvent de alimente care conțin ciocolată, lactate și grăsimi, cu un indice glicemic ridicat, datorat carbohidraților și zaharurilor. Toate acestea se găsesc frecvent în mâncare fast food.

Alte afecțiuni care pot apărea sau se pot agrava în urma consumului frecvent de mâncare fast-food sunt unele tipuri de cancer, cum ar fi cel de colon sau stomac, creșterea nivelului de colesterol sau afectarea memoriei. Sistemul imunitar este afectat de inflamațiile care apar în organism din cauza consumului frecvent de mâncare fast-food.

Oamenii care consumă mâncare nesănătoasă se confruntă și cu balonare și probleme digestive, probleme legate de densitatea oaselor, dureri de cap și migrene, precum și cu mărirea cantității de gaze intestinale. De asemenea, alimentele bogate în carbohidrați și zaharuri pot cauza probleme cu dantura, în special carii dentare.

Cât de des e recomandat să consumăm mâncare de tip fast-food?

Mâncarea tip fast food poate fi consumată ocazional, însă devine un pericol pentru sănătate dacă devine o obișnuință în regimul alimentar zilnic. Este recomandat să fie consumată cât mai rar posibil.

Pentru a atenua efectele nocive ale alimentelor prăjite și cu un aport prea mare de zahăr, sare sau substanțe care contribuie la conservare sau colorare a alimentelor, se recomandă încercarea diminuării proporției în care acestea sunt consumate. Acest lucru poate fi realizat, de exemplu, prin consumul unei salate lângă mâncarea fast-food.

Apa plată sau ceaiurile sunt de asemenea de preferat în locul băuturilor carbogazoase.

Alte recomandări legate de mâncarea fast-food

Ceea ce mâncăm și bem în fiecare zi ne afectează în mod direct starea de sănătate și modul în care ne simțim, atât din punct de vedere mental, cât și fizic.

Un stil de viață sănătos implică mișcare fizică și hrană bogată în nutrienți, adică legume, fructe, semințe și oleaginoase. Mâncarea fast food are valori nutriționale scăzute. Pentru a contracara efectele consumului de mâncare fast-food și a completa nevoile organismului, este nevoie ca dieta alimentară să conțină și mâncăruri bogate în vitamine, minerale și fibre.

Bibliografie

  1. philipromeril. “The Bad Effects of Eating Junk Food | How to Change Your Diet.” Southbank Medical Centre, 8 Nov. 2020, https://www.summahealth.org
  2. Pietrangelo, Ann. “The Effects of Fast Food on the Body.” Healthline, Healthline Media, 14 Nov. 2022, www.healthline.com
  3. pogored. “Here’s How Fast Food Can Affect Your Body.” Cleveland Clinic, Cleveland Clinic, 28 Jan. 2021, https://health.clevelandclinic.org
  4. Fuhrman, Joel. “The Hidden Dangers of Fast and Processed Food.” American Journal of Lifestyle Medicine, vol. 12, no. 5, 3 Apr. 2018, pp. 375–381, https://www.ncbi.nlm.nih.gov , https://doi.org/10.1177/1559827618766483
  5. “What Does a Fast Food Meal Do to Your Body?” Summahealth.org, 2019, www.summahealth.org

Solicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică. 

Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.


Pasul 1

Detaliile Pacientului



Pasul 2

Detaliile Programării