MEDICINA GENERALA

04 Octombrie 2017

3 mituri despre moarte

3 mituri despre moarte

Este important sa stii unde gasesti ajutor, ce intrebari sa pui si sa decizi ce vrei sa se intample la sfarsitul vietii tale. Dar exista cateva mituri despre moarte care, in mod neasteptat, ar putea dauna persoanei pe moarte, conform theconversation.com.

Mitul 1: Gandirea pozitiva poate intarzia moartea

Primul mit este ca gandirea pozitiva vindeca sau intarzie moartea. Nu este asa. Cultivarea unor emotii specifice nu schimba faptul ca moartea este un proces biologic provocat de un accident sau boala care a ajuns la un punct final.

Sa ramai pozitiv, fara a vorbi despre sfarsitul vietii sau evitarea ingrijirii paliative nu s-au dovedit a prelungi viata. In schimb, gandirea pozitiva ii poate impiedica pe cei care doresc sa vorbeasca despre moartea lor intr-un mod realist sa-si exprime emotiile negative, sa-si dea seama ca timpul lor este limitat si sa planifice eficient accesul la ingrijirea paliativa timpurie, care intr-adevar prelungeste viata.

Fortarea persoanelor care sunt pe moarte sa isi gestioneze emotiile nu este doar dificila, ci si inutila si contraproductiva pentru a obtine ajutorul care este important la sfarsitul vietii.

Mitul 2: Moartea la domiciliu inseamna o moarte buna

Desi oamenii prefera sa moara acasa, cei mai multi mor in spital. Gestionarea unui deces la domiciliu necesita resurse substantiale si coordonare. De obicei este necesar cel putin un ingrijitor.

Stim ca momentul decesului este imprevizibil, in functie de boala. Asistentele medicale, medicii si personalul medical viziteaza, rezolva problema si invata ingrijitorul sa ingrijeasca persoana la sfarsitul vietii. In cele din urma, este necesar echipament specializat. Desi acest lucru este posibil, pot aparea probleme daca echipamentul este adus pentru o anumita perioada de timp si pacientul nu moare in acel moment alocat.

Nu e un esec sa mori intr-un spital si poate fi cea mai buna optiune pentru multi oameni. Desi s-ar parea ca spitalele publice sau private mari nu ar putea fi cele mai bune locuri pentru a muri, in multe zone ofera servicii de ingrijire paliativa.

Mitul 3: Un tratament inutil nu poate face rau

O fereastra de oportunitate exista pentru a avea o moarte buna. Alegerea unui tratament care nu are nici un beneficiu sau este "inutil" poate fi tulburator pentru pacient, familie si medici. Medicii nu sunt obligati sa ofere tratamente inutile, dar, din pacate, pacientii sau familia le pot solicita pentru ca nu inteleg impactul.

Exista cazuri in care oamenii au fost resuscitati, chiar daca medical nu se recomanda, deoarece membrii familiei s-au suparat si au insistat. In aceste cazuri, s-a intervenit doar in procesul mortii, facand-o mai lunga si mai neplacuta decat trebuie sa fie. Fereastra pentru o moarte buna a trecut. Ne prelungim, nu vindecam moartea.

Povestea unei morti bune poate nu e la fel de interesanta ca una teribila. Cu toate acestea, exista multe povestiri despre o "moarte buna". Ar fi probabil mai multe daca unele dintre miturile care inconjoara moartea sunt mai bine intelese.Echipa MedLife de Medicina De Familie

Dr. Gontariu Alina MedLife
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist
Dr. Gontariu Alina MedLife
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist

Ecografie 2d și Ginecologie

Petrutescu Brandusa
Petrutescu Brandusa
Medic Primar
Petrutescu Brandusa
Petrutescu Brandusa
Medic Primar

Alergologie

Furtuna Catalin
Furtuna Catalin
Medic Specialist
Furtuna Catalin
Furtuna Catalin
Medic Specialist

Orl

Andriescu Mircea MedLife
Andriescu Mircea
Medic Primar
Andriescu Mircea MedLife
Andriescu Mircea
Medic Primar

Chirurgie Pediatrica și Camera De Garda

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.