Publicat la: 
30/01/2017

3 obiceiuri sanatoase pe care le poti face in mai putin de 1 minut

Poti crede ca sanatatea poate fi mentinuta numai prin eforturi costisitoare si consumatoare de timp, insa multe dintre obiceiurile sanatoase pot fi facute fara efort si fara sa ne ocupe prea mult timp din programul zilnic.

"Nivelul nostru de sanatate este un rezultat al alegerilor pe care le facem in fiecare moment, in viata de zi cu zi. Este vorba atat despre alegerile pozitive, cat si despre cele negative," este de parere Dr. Aditi Nerurkar de la Beth Israel Deaconess Medical Center din Boston, conform livescience.com.

Pastrand aceasta idee in minte, iata 3 obiceiuri sanatoase pe care le putem face in fiecare zi intr-un timp scurt:

1. Igiena casei

Obiceiul japonez traditional de a lasa incaltamintea la usa de la intrare este o modalitate de a onora cu puritate casa in care intram, dar poate fi, de asemenea, si o practica usoara prin intermediul careia ne pastram casa curata si ne protejam de bacterii. Daca introducem in rutina de zi cu zi acest obicei, vom reusi sa prevenim potentialii alergeni sa se raspandeasca in interiorul casei noastre, un aspect deosebit de important pentru starea generala de sanatate, atat a noastra, cat si a intregii familii.

2. Igiena orala

Prevenirea cariilor dentare si a bolilor gingivale necesita periajul zilnic si folosirea atei detare cu regulariate. De asemenea, periatul limbii este un pas la fel de important pentru mentinerea bunastarii generale, o practica ce este adesea trecuta cu vederea. Periajul limbii nu trebuie sa lipseasca din rutina orala pe care o efectuam dimineata si seara, fiind benefica pentru sanatatea intregului organism, intrucat partea din spate a limbii este locul in care se strang si de dezvolta bacterii ce cauzeaza respiratia urat mirositoare si care pot sta la baza unor afectiuni ale sistemului digestiv.

3. Igiena produselor de curatare

Scaunul de toaleta pare a fi elementul care contine cei mai multi germeni din casa, insa studiile au aratat ca buretele de vase de la bucatarie se afla in fruntea listei, ce continua cu chiuveta de la bucatarie, vasele de hrana ale animalelor de companie, precum si scurgerea de la cada. Utilizarea frecventa a buretelui de bucatarie, fara a fi sterilizat, il transforma in sursa de dezvoltare a bacteriilor si mucegaiului. De aceea, pentru a opri raspandirea germenilor aflati pe buretele de vase, putem spala buretele in masina de vase, il putem fierbe sau pune la cuptorul cu microunde pentru a il dezinfecta, protejandu-ne astfel de ingerarea microbilor.

Autor: G.T.