Publicat la: 
5/06/2013

4 schimbari in stilul de viata care protejeaza inima si reduc semnificativ riscul de deces

Se pare ca exista o legatura intre factorii care tin de stilul de viata si sanatatea inimii, cercetatorii adaugand mai multe dovezi pentru a sustine de ce este important sa faci exercitii fizice regulate, sa ai o dieta mediteraneana, o greutate corporala normala si, cel mai important, o viata fara fumat.

In cadrul studiului s-a constatat ca adoptarea acestor 4 comportamente legate de stilul de viata protejeaza impotriva bolilor de inima coronariene, precum si a acumularii depozitelor de calciu din arterele inimii si reduc riscul de deces din toate cauzele cu 80% pe o perioada de opt ani. Rezultatele sunt publicate online in Jurnalul American de Epidemiologie.

"Acesta este primul studiu care a descoperit o asociere intre factorii cu risc scazut ce tin de stilul de viata si semnele timpurii ale bolilor de inima si moarte, intr-o evaluare longitudinala unica", spune Haitham Ahmed.

"Am evaluat datele de la peste 6.200 de barbati si femei, cu varste cuprinse intre 44-84 de ani, care provin din medii diferite. Toti participantii au fost urmariti pe o perioada medie de 7,6 ani. Cei care au adoptat toate cele patru comportamente sanatoase au avut rata de deces mai mica in aceasta perioada de timp, comparativ cu participantii care nu au adoptat nici unul dintre comportamentele sanatoase", spune Ahmed.

Participantii au fost recrutati din sase centre universitare medicale si nu aveau boli cardiovasculare, atunci cand au fost inrolati. Au fost testati cu ajutorul tomografiei computerizate pentru a vedea daca exista semne timpurii de depozite de calciu in artere. Pe masura ce studiul a progresat, cercetatorii au evaluat daca participantii au avut un atac de cord, dureri in piept, angioplastie sau au murit din cauza bolii coronariene sau din alte cauze.

Cercetatorii au dezvoltat un scor pentru stilul de viata pentru fiecare dintre participanti, de la 0 (cel mai putin sanatos) la 4 (sanatos), bazat pe dieta, indicele lor de masa corporala (IMC), activitate fizica si fumat. Numai 2%, 129 de participanti, au indeplinit toate cele patru criterii de stil de viata sanatos.

"Dintre toti factorii, am constatat ca evitarea fumatului a jucat cel mai mare rol in reducerea riscului de boli cardiace coronariene si a mortalitatii. De fapt, fumatorii care au adoptat doua sau mai multe dintre comportamentele sanatoase au avut rate mai mici de supravietuire dupa 7.6 ani decat nefumatorii care au fost sedentari si obezi", spune Roger Blumenthal, cardiolog si autor principal al studiului.

"Desi exista factori de risc pe care oamenii nu ii poate controla, cum ar fi istoricul familial si varsta, aceste masuri legate de stilul de viata sunt lucruri pe care oamenii le pot schimba si, prin urmare, acest lucru va conta pentru sanatatea lor", spune Ahmed. Adoptarea unui stil de viata sanatos este importanta nu numai pentru reducerea riscului de boli de inima, dar, de asemenea, pentru prevenirea mortalitatii din toate cauzele.

Specialitate: 
Comentarii

V-ati intrebat vreodata in ce masura o afecteaza studiul pe persona supusa studiului ?

Pagini

Echipa medicala MedLife - Cardiologie, Ecografie 3D

Medic Primar
Medic Specialist
Medic Specialist
  •  
  • 1 of 25

Articole similare

 Micul dejun / Foto: Photoxpress.com Este dificil sa facem schimbari radicale pentru ca, de cele mai multe ori, ne gandim la energia consumata si timpul pierdut. Problema nu este ca nu stim ce sa facem, ci ca nu facem. Lasand la o parte scopurile marete precum mentinerea in forma sau pierderea in greutate, ar fi suficient sa depunem eforturi sa...
O viata sanatoasa nu inseamna limitari stricte, de multe ori nerealiste, care ne ingreuneaza viata. Un stil de viata adecvat inseamna o stare de spirit mai buna, mai multa energie si respectarea trucurilor care ne ajuta sa ne mentinem in forma. Urmatoarele cinci reguli de sanatate ar putea fi un inceput bun. 1. Nu toate sfaturile legate de micul...
Cel putin 37 milioane de decese premature ar putea fi evitate pana in 2025 in toata lumea daca oamenii ar adopta un mod de viata mai sanatos, cu un consum mai redus de tutun, alcool si sare, arata un studiu aparut sambata in revista medicala britanica The Lancet si mentionat de AFP. Cercetatorii de la Imperial College din Londra afirma ca, la...
Se pare ca exista o legatura intre factorii care tin de stilul de viata si sanatatea inimii, cercetatorii adaugand mai multe dovezi pentru a sustine de ce este important sa faci exercitii fizice regulate, sa ai o dieta mediteraneana, o greutate corporala normala si, cel mai important, o viata fara fumat. In cadrul studiului s-a constatat ca...
Obezitate/ Foto: MorgueFile.com Activitatea fizica are un rol minor in lupta impotriva obezitatii, iar mesajele de sanatate publica ar trebui sa se concentreze pe alimentele nesanatoase, se arata in concluzia unor expertii internationali, care au publicat studiul lor in British Journal of Sports Medicine. Expertii au spus ca desi activitatea...