46% dintre romani sunt supraponderali, iar 4% sunt subponderali. Persoanele cu educatie scazuta si cele casatorite au o tendinta mai crescuta de ingrasare
Majoritatea romanilor (64%) si-au mentinut greutatea constanta in ultimul an in vreme ce 11% au slabit iar 23% s-au ingrasat. Ciorba/ supa, produsele lactate, cartofii prajiti/ piure si salatele sunt alimentele care nu lipsesc din meniul saptamanal al romanilor. Persoanele in varsta (50-65 de ani) obisnuiesc sa consume mai mult ciorbe si mai putin salate. Consumul de ciorba scade odata cu cresterea nivelului de educatie, in schimb creste consumul de salate si gratar, conform unui studiu ISRA Center.
Evaluarea greutatii in functie de indicele de masa corporala arata ca jumatate dintre locuitorii din mediul urban au o greutate normala, in timp ce o treime sunt supraponderali, iar 1 din 8 sufera de obezitate. Comparand acest indicator cu autoevalaurea greutatii, se poate observa ca dintre cei care considera ca au o greutate normala, o treime sunt, de fapt, supraponderali. In acelasi timp, dintre cei care cred ca au “cateva kilograme in plus”, jumatate sunt supraponderali, iar o treime sufera de obezitate. Ce inseamna o alimentatie sanatoasa Aproape jumatate dintre romani mentioneaza consumul de fructe si legume ca fiind in topul aspectelor care contribuie la o alimentatie sanatoasa si aproape o treime considera ca mancarea gatita este baza unei alimentatii sanatoase. In schimb, doar 14% dintre persoanele intervievate considera ca eliminarea sau reducerea excesului de zahar/ sare/ condimente se afla in topul aspectelor de care tin de o alimentatie sanatoasa. Respectarea meselor zilnice si alimentatia varianta sunt aspecte apreciate ca fiind importante pentru o alimentatie sanatoasa doar de 27%, respectiv 14% dintre romani. Mesele zilnice ale romanilor Cina este pentru cei mai multi dintre romani masa care nu lipseste zilnic, 85% dintre intervievati raspunzand ca iau cina de fiecare data. In acelasi timp, un procent important sare peste micul dejun, doar 58% dintre persoanele intervievate luand zilnic micul dejun. Frecventa cu care este luat micul dejun creste odata cu varsta si scade odata cu cresterea nivelului educatiei si a venitului. Fumatul este un alt factor care influenteaza obisnuinta de a lua micul dejun, fumatorii obisnuind intr-o masura mai redusa (doar 45%) sa ia micul dejun decat nefumatorii (67%). 78% dintre romanii din mediul urban iau pranzul zilnic, procent care creste in randul persoanelor cu educatie primara (89%). Gustarea intre mese poate fi si o compensatie a faptului ca un procent ridicat al populatiei nu are un regim alimentar bazat pe 3 mese zilnice, astfel o parte importanta dintre romanii din mediul urban (69%) obisnuiesc sa ia gustari intre mese. Ciorba/ supa, produsele lactate, cartofii prajiti/ piure si salatele sunt alimentele care nu lipsesc din meniul saptamanal al romanilor. Persoanele in varsta (50-65 de ani) obisnuiesc sa consume mai mult ciorbe si mai putin salate. Consumul de ciorba scade odata cu cresterea nivelului de educatie, in schimb creste consumul de salate si gratar. Mai mult de jumatate din medicii de familie considera ca alimentatia romanilor este departe de a fi una sanatoasa si corecta. Astfel, alimentele care le afecteaza cel mai mult starea de sanatate a romanilor sunt mancarurile grase si cele de tip fast-food. Peste 90% dintre medici de familie apreciaza ca romanii nu iau masa regulat, consuma multe grasimi si mancaruri grele, consuma multa sare si mult zahar, iar masa de seara este cea principala Despre studiul ISRA Center Studiul a fost realizat pe un esantion de 521 respondenti, reprezentativ pentru populatia din zona urbana (orase peste 50.000 de locuitori), cu varsta intre 20 si 65 de ani. Eroarea maxima de esantionare este de ±3%, la un nivel de probabilitate de 95%. Aditional, pentru investigarea obiectivelor legate de sanatate, s-a folosit un esantion de 301 de medici de familie, reprezentativ la nivelul aceluiasi tip de localitati. Esantionul este probabilist si stratificat la nivel de regiune si marimea localitatii. Marja de eroare: ±5,5%. Datele au fost culese prin intermediul interviurilor fata in fata, in primavara anului 2011.Solicită o programare
Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică.
Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.
Articole din aceeași categorie

Anticorpii ar putea fi solutia pentru bolile de sange si pentru tulburarile autoimune
Cercetatorii de la Universitatea Standford au conceput un tratament bazat pe anticorpi care poate elimina cu usurinta celulele stem afectate ce formeaza sangele in maduva oaselor, fiind astfel pregatit transplantul unor noi celule stem sanatoase. Specialistii considera ca acest tratament ar p...

Insulina ar putea fi furnizata prin pastile?
Oamenii de stiinta au dezvoltat o capsula cu scopul de a administra insulina sub forma de doza orala, inlocuind astfel injectiile zilnice de care au nevoie persoanele diagnosticate cu diabet zaharat de tip 2. Capsula are marimea unei afine si contine un an mic realizat din insulina comprimata...

De ce femeile isi mentin abilitatile cognitive mai mult decat barbatii?
Conform unui nou studiu, creierul femeilor este cu trei ani mai "tanar" decat al barbatilor, iar acesta ar putea fi motivul pentru care ele isi mentin abilitatile cognitive mai mult timp. Cercetatorii de la Universitatea Washington au descoperit ca femeile par sa aiba creierul cu ap...