Publicat la: 
19/04/2016

5 lucruri pe care nu ar trebui sa le facem inainte de somn

Pentru a respecta orele de odihna seara de seara trebuie sa facem mai mult decat sa ne bagam in asternuturi la ora potrivita. Sunt lucruri pe care le facem seara de seara, poate din confort sau din obisnuita de a petrece o parte din timpul liber facand activitatile care ne lipsesc peste zi, insa unele dintre ele ne impiedica sa avem parte de o odihna buna, necesara pentru organism. Iata care sunt cele 5 lucruri pe care nu ar trebui sa le facem inainte de somn.

1. Sa nu utilizam dispozitive digitale: din ce in ce mai multe studii de specialitate sugereaza ca lumina emisa de ecranele dispozitivelor digitale impiedica creierul nostru sa elibereze hormonul melatonina, care regleaza ciclul starilor de somn si veche, asa incat ne este cu mult mai greu sa adormim in aceste conditii.

2. Sa nu bem alcool: desi multi oameni obisnuiesc sa consume un pahar de vin inainte de somn, avand impresia ca ii ajuta sa adoarma, cercetarile de specialitate sugereaza ca pe masura ce corpul metabolizeaza alcoolul consumat, devine din ce in ce mai agitat, asa incat ne este recomandat sa nu consumam alcool inainte de ora la care obisnuim sa ne culcam.

3. Sa nu consumam cafea dupa orele 17:00: consumata cu cel putin 6 ore inainte de ora de culcare, cafeaua ne poate perturba somnul. Conform unui studiu efectuat de cercetatorii americani persoanele care obisnuiesc sa consume cafea dupa orele 17:00 se odihnesc in medie cu o ora mai putin decat cele care nu consuma cafea dupa aceasta ora.

4. Sa nu consumam alimente bogate in grasimi: cercetarile sugereaza ca mesele luate la orele tarzii, inainte de culcare, pot afecta atat calitatea, cat si durata somnului, in special la femei. De asemenea, studiile arata ca alimentele bogate in grasimi scad faza de somn REM si ne fac somnul mai agitat.

5. Sa nu facem efort fizic: desi sunt multe persoane care obisnuiesc sa mearga la sala de fitness sau sa iasa la alergat in partea a doua din zi, specialistii recomanda sa evitam antrenamentele intense seara, deoarece temperatura corpului creste pe durata acestor exercitii si ne impedica sa ne relaxam pentru a ne pregati de odihna. In schimb, ne sunt sugerate antrenamentele relaxante specifice gimnasticii yoga, care na ajuta sa ne destindem.

Sursa: The Independent

G.T.