Publicat la: 
15/08/2017

5 Mituri legate de contraceptie

Contraceptia este o parte importanta a sanatatii vietii sexuale si reproductive si, cu toate acestea, este unul dintre cele mai neintelese domenii medicale in randul persoanelor adulte. Chiar si in prezent, multi oameni cred cu tarie in mituri ale evitarii sarcinilor nedorite sau bolilor cu transmitere sexuala si le utilizeaza cu o frecventa ingrijoratoare. Iata care sunt acestea, conform netdoctor.co.uk.

1. Coitus interruptus

Aceasta este una dintre cele mai frecvente si mai raspandinte mituri pe tema contraceptiei, iar motivele sunt usor de identificat. Inca din scoala la orele de biologie suntem invatati ca momentul ejacularii este momentul eliberarii spermei, insa in realitate lucrurile sunt mai complicate decat atat. Barbatii elibereaza adesea cantitati mici de sperma inainte de a ajunge la momentul final. Retragerea penisului inainte de acest moment reduce in mod sigur sansele de a concepe, insa nu le elimina in totalitate.

2. Utilizarea pilulei contraceptive vreme indelungata scade sansele conceperii

Aceasta idee este, in mod surprinzator, comple falsa. In realitate, este foarte probabil sa ramai insarcinata imediat ce ai incheiat administrarea pilulei, iar acest lucru se intampla adesea neintentionat in randul femeilor ce uita sa inceapa o noua folie de pilule imediat dupa incheierea menstruatiei.

3. Pentru a fi eficienta, pilula contraceptiva se administreaza la aceeasi ora in fiecare zi

Acest lucru era, intr-adevar, valabil pentru formele mai vechi de progesteron continut in pilulele contraceptive, insa, in zilele noastre, acest lucru este numai un mit. Cu toate acestea, medicii pot recomanda in continuare ca pilula contraceptiva sa fie administrata la aceeasi ora, insa din motive strict practice, pentru a iti forma o rutina care te impiedica sa neglijezi sa iti iei pastila zilnica ce te impiedica sa concepi.

4. Nu poti concepe daca faci sex neprotejat in timpul menstruatiei

Adevarul este undeva la mijloc in acest caz. Este mai putin probabil sa concepi in perioada ciclului menstrual, insa departe de a fi imposibil. Avand in vedere ca spermatozoizii pot supravietui pana la sapte zile in uter, dar si faptul ca unele femei au ciclul dereglat, este greu sa stii cu precizie cand are loc ovulatia. In cazul celor ce ovuleaza la scurt timp dupa perioada menstruala, sansele de a concepe cresc, chiar daca actul sexual a avut loc in perioada ciclului.

5. Este mai bine sa utilizezi doua prezervative in timpul actului sexual

Ideea ca utilizarea a doua prezervative ar putea face actul sexual mult mai sigur este un mit mai putin raspandit, dar care se prijina pe ideea cresterii masurii de protectie a prezervativelor. Se stie ca prezervativele sunt eficiente numai in 98% dintre cazuri, insa daca utilizam doua prezervative in acelasi timp, sansele ca acestea sa se rupa sunt cu mult mai mari, este de parere Dr. Seth Rankin, fondatorul clinicii britanice din sistemul de sanatate privat, London Doctors Clinic.

Autor: G.T.

Specialitate: 

Echipa medicala MedLife - Ecografie 2D, Ginecologie

  •  
  • 1 of 77