Publicat la: 
4/09/2017

5 obstacole pe care barbatii trebuie sa le depaseasca pentru a accepta ca au o problema de sanatate mintala

Acceptarea faptului ca ai o problema de sanatate mintala este una dintre etapele cele mai dificile ale recuperarii.

In cartea sa "Acceptarea bolilor psihice", psiholoaga Lauren Mizock foloseste teremenul de acceptare pentru a se referi la procesul de recunoastere si gestionare activa a unei probleme de sanatate mintala, scrie psychologytoday.com.

Una dintre concluziile sale este ca procesul de acceptare este afectat de gen si descrie obstacolele pe care barbatii le depasesc ca sa ajunga sa accepte ca au o problema de sanatate mintala.

1. Masculinitatea hegemonica

Unul dintre obstacolele principale pe care barbatii le depasesc pentru a accepta o problema de sanatate mintala este masculinitatea hegemonica - presiunea pe care o simt sa se conformeze normelor traditionale de gen, cum ar fi duritatea, neinfricarea si invulnerabilitatea fata de durere. Barbatii intervievati au spus ca au suferit in tacere pentru ca o problema de sanatate mintala ar putea fi un semn de slabiciune sau vulnerabilitate.

Barbatii se lupta cu aceste notiuni rigide de masculinitate, depasind limitele rolurilor traditionale de gen. Un barbat a descris versiunea sa de acceptare: "Am un simptom, voi trece prin viata cu acest simptom. Voi scoate tot ce e mai bun din asta'. Alti barbati au trecut de presiunile masculinitatii traditionale construind acceptarea ca un semn al curajului, puterii si flexibilitatii.

2. Evitarea cautarii ajutorului

O alta provocare a acceptarii implica evitarea barbatilor de a cauta ajutor. Cautarea unui ajutor profesional poate stimula recunoasterea si intelegerea unei probleme de sanatate mintala. Exista cazuri care descriu presiunile fizice ale masculinitatii hegemonice, de exemplu, cele ale detinutilor care au devalorizat detinutii care doresc tratament medical pentru durere. Sau un director care a facut mari eforturi pentru a-si ascunde programarile la dializa de angajatii sai pentru a evita sa fie vazut ca slab.

Pe de alta parte, multi barbati depasesc aceasta problema, rezistand notiunilor rigide ale masculinitatii si angajarii in tratament. Uneori aceasta implica recrutarea femeilor in ingrijirea lor. Femeile actioneaza uneori ca mediatori de sanatate pentru barbati in gestionarea bunastarii mentale si fizice, ajutandu-i sa detecteze si sa raspunda la simptomele pe care le pot ignora.

3. Suprimarea emotiilor

Barbatii pot sa respinga si sa reprime emotiile care sunt parte integranta a recunoasterii si raspunsului la o problema de sanatate mintala. Lauren Mizock a condus un grup de gestionare a furiei la un spital unde a descoperit ca furia a fost una dintre putinele emotii dificile acceptate din punct de vedere social pe care barbatii puteau sa o exprime. Sentimentele dureroase ar putea fi exprimate prin manie, in loc sa se manifeste ca tristete. Alternativ, reprimarea emotiilor poate fi depasita prin acceptarea si exprimarea sentimentelor.

4. Abuzul de substante

Ce se intampla cand expresivitatea emotionala este conditionata? Abuzul de substante poate deveni o modalitate de amortire a durerii. Un barbat, intervievat de Lauren Mizock, a declarat: "Ma simteam ca un ratat, asa ca am luat sticla si am inceput sa beau." Dupa ce baut 40 sau 50 de beri, a fost dus de urgenta la spital, unde boala de care suferea a fost diagnosticata si acceptata. Multi oameni depasesc acest obstacol si pot gasi resurse valoroase de sprijin social si un spatiu in care negarea este depasita in mod activ.

5. Comportamente distructive

In cercetarea sa privind barbatii si bolile mintale, Lauren Mizock a fost socata sa descopere importanta diferentei de gen in ceea ce priveste varsta medie a mortii. Courtenay a atribuit acest lucru problemelor legate de dependenta sau omucidere, dar si comportamentelor de sanatate aparent triviale, precum utilizarea centurii de siguranta. "Durata de viata mai scurta a barbatilor este adesea presupusa a fi naturala si inevitabila," spune Courtenay.

Unul dintre barbatii intervievati a vorbit despre natura problemei sale: "Daca cred ca nu am o problema, atunci nu voi lua medicamentul ... Cred ca daca nu accept, atunci nu voi face ceea ce trebuie sa fac pentru sanatatea mea. " Ajutorul si interventia pot servi ca alternative la aceste bariere care stau in calea acceptarii unei probleme de sanatate mintala.

In general, este incredibil ca barbatii care se confrunta cu aceste obstacole pot sa le depaseasca. In mod clar, categoriile traditionale de gen pot fi toxice pentru toata lumea. Dezvoltarea unor notiuni mai fluide legate de masculinitate poate fi o directie buna pentru sanatatea mintala si procesul de acceptare.