Publicat la: 
3/12/2018

doctor

80% dintre participantii la un nou studiu au raportat ca si-au mintit medicul in legatura cu informatii care le-ar fi putut afecta sanatatea, cum ar fi regimul alimentar si frecventa exercitiilor fizice. Motivul principal a fost teama de a fi judecati si de a li se face morala, potrivit sciencedaily.com.

Oamenii de stiinta au condus un nou studiu, prin care si-au propus sa afle cat de frecvent isi mint oamenii medicul. Intre 60% si 80% dintre participanti au admis ca si-au mintit doctorul in legatura cu dieta si exercitiile fizice. De asemenea, o treime nu a obiectat nimic cu voce tare cand nu a fost de acord cu recomandarile doctorului. In plus, specialistii au observat ca majoritatea pacientilor nu recunosc cand nu inteleg explicatiile si instructiunile medicului.

Oamenii au fost intrebati de ce nu isi exprima temerile si nelamuririle. Motivul principal a fost teama de a fi judecati, fiind constienti ca nu au cele mai sanatoase obiceiuri. Mai mult de jumatate au spus ca, pur si simplu, se simteau jenati sa spuna adevarul.

”Majoritatea pacientilor doresc sa fie vazuti foarte bine de catre medicii lor. Astfel, sunt foarte ingrijorati ca, daca spun adevarul, medicul isi va schimba parerea despre ei si ii va percepe diferit”, explica Angela Fagerlin, autorul principal al studiului.

Studiul a fost condus de cercetatorii de la ” University of Utah Health”, in colaborare cu cei de la ”University of Michigan” si ”University of Iowa” si a fost publicat ”JAMA Network Open”.

Perspectivele legate de relatia medic-pacient au provenit din noua sondaje online. Primul sondaj a inclus raspunsuri din anul 2011, media de varsta fiind de 36 de ani. Al doilea sondaj a inclus 2499 de oameni, media de varsta fiind de 61 de ani.

Au fost selectate sapte situatii comune, in care pacientul s-ar putea simti tentat sa isi minta doctorul. Participantilor li s-a cerut sa spuna de ce au facut aceste decizii.

Oamenii care au ascuns informatii importante doctorului au fost cel mai frecvent femei tinere.

”Am fost surprinsi ca un numar atat de mare de oameni au decis sa ascunda anumite informatii. Problema este ca medicii nu pot oferi sfaturi medicale exacte atunci cand nu detin toate datele. Daca pacientii ascund detalii legate de ceea ce mananca, sau de anumite medicamente si tratamente pe care le urmeaza, pot exista implicatii semnificative asupra sanatatii lor, mai ales daca sunt diagnosticati cu boli cronice”, explica Andrea Gurmankin Levy.

Oamenii de stiinta au dorit sa inteleaga mai bine acest fenomen pentru a gasi solutii eficiente. Acestia isi propun ca, pe viitor, sa vorbeasca cu pacientii imediat dupa consultatie pentru a se asigura ca amintirea este inca proaspata in mintea lor. In plus, interviurile fata in fata ar putea duce la identificarea altor factori care influenteaza interactiunea pacient-doctor, cum ar fi deschiderea pacientului fata de medic in functie de perioada de timp de cand se cunosc. Specialistii atrag atentia asupra faptului ca pacientii nu sunt singurii vinovati. Modul in care doctorii comunica in unele situatii pot provoca aceste ezitari.

Sursa: www.sciencedaily.com

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Medicina de familie

Gavrilescu Cristina-Florentina,Medic Specialist
Medic Specialist
Medic Specialist
Popescu Valentina Claudia
Zarnescu Oana,Medic Specialist Med. Familie
Medic Specialist...

Articole similare

Relatia medic-pacient Medicul reduce din eficienta consultatiei atunci cand intrerupe un pacient care isi relateaza simptomele si se uita in continuu la ecranul computerului. Sa-ti privesti pacientul in ochii, sa-i lasi timpul necesar pentru descrierea simptomelor fara a-l intrerupe sau sa-i pui intrebari deschise nu constituie doar niste...
80% dintre participantii la un nou studiu au raportat ca si-au mintit medicul in legatura cu informatii care le-ar fi putut afecta sanatatea, cum ar fi regimul alimentar si frecventa exercitiilor fizice. Motivul principal a fost teama de a fi judecati si de a li se face morala, potrivit sciencedaily.com. Oamenii de stiinta au condus un nou studiu...