Publicat la: 
7/02/2018

activitate cerebrala lumina slaba

Prea mult timp petrecut in camere slab iluminate ar putea schimba structura neuronala si capacitatea de memorare, sunt de parere cercetatorii din domeniul neurostiintelor din cadrul Universitatii de Stat din Michigan.

Acesta este primul studiu ce arata ca schimbarea luminozitatii ambientului duce la modificarea structurii neuronale a creierului, informeaza msutoday.msu.edu.

Capacitatea neuronala si luminozitatea mediului

Pe parcursul experimentelor de laborator, cercetatorii au examinat activitatea cerebrala a soarecilor, dupa ce acestia au fost tinuti timp de patru saptamani intr-un mediu controlat cu lumina slaba si lumina puternica.

Analiza a aratat faptul ca rozatoarele din mediul cu lumina slaba au pierdut aproximativ 30% din capacitatea hipocampului, cea mai importanta regiune a creierului atunci cand vine vorba despre procesul de memorare. Testele efectuate ulterior pe subiectii de laborator au aratat capacitatea redusa a acestora de a recunoaste caile de labirint pe care le invatasera anterior.

Pe de alta parte, soarecii de laborator care au fost tinuti intr-un mediu controlat cu lumina puternica au prezentat o imbunatatire semnificativa a capacitatii de orientare in spatiu. Mai mult, dupa ce acestia au fost tinuti intr-un mediu cu lumina slaba si apoi readusi in conditiile initiale de lumina puternica au aratat capacitatea de recunoastere a cailor labirintului descoperite anterior.

"Atunci cand am expus subiectii de laborator la lumina slaba, pentru a imita zilele noroase de iarna sau iluminatul slab de interior, acestia au prezentat o serie de deficiente ale capacitatii neuronale ce tin de orientarea in spatiu. Acest experiment este similar situatiilor in care oamenii se afla adesea atunci cand nu isi gasesc masina in parcare dupa ce s-au aflat intr-un mediu intunecat cum sunt salile de cinematograf," declara Antonio  Nunez, autorul principal al studiului.

Expunerea prelungita la lumina slaba a dus la o reducere semnificativa a eliberarii unei substante neurotrofice derivate de la nivelul creierului - o peptida care sustine buna comunicare dintre neuroni la nivelul hipocampului.

Luminozitatea nu afecteaza in mod direct activitatea neuronala de la nivelul hipocampului, ci influenteaza prin intermediul ochilor abilitatea de a vedea, care declanseaza la randul sau diminuarea activitatii cerebrale din aceasta regiune.

In prezent, oamenii de stiinta investigheaza actiunea unui grup de neuroni de la nivelul hipotalamusului, care produc o peptida numita orexin, cunoscuta pentru actiunea sa asupra functiilor cerebrale.

Noile studii analizeaza daca suplimentarea cu orexin a subiectilor de laborator expusi conditiilor de iluminare slaba ar putea sa stimuleze activitatea cerebrala a hipocampului si sa restabileasca abilitatile de memorare.

Constatarile ar putea avea implicatii deosebit de importante pentru persoanele in varsta, in special pentru cele care sufera de glaucom, degenerare retiniana sau tulburari cognitive.

"Pentru persoanele care sufera de boli oculare, manipularea acestor grupuri de neuroni ar putea oferi o serie de avantaje, similare celor observate pe parcursul studiului in randul subiectilor de laborator expusi la lumina puternica. Aceste investigatii pot oferi noi posibilitati de stimulare a functiilor cognitive in randul persoanelor in varsta care sufera de astfel de tulburari," conchide autorul principal al studiului.

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Neurologie

Medic Specialist
Medic Specialist
Medic Specialist
Medic Specialist
  •  
  • 1 of 13

Articole similare

Oameni de stiinta din Japonia au gasit o cale sa "citeasca" visele, se arata intr-un studiu. Acestia au folosit rezultatele investigatiilor prin rezonanta magnetica pentru a scoate la iveala imaginile formate in creier in primul stadiu al somnului, scrie BBC. Cercetatorii care si-au publicat studiul in revista Science spun ca acuratetea...
Descreiere: Anevrismele sunt cauzate de o hipoplazie focala in peretele arterial, de obicei la nivelul unei bifurcatii arteriale. Aceasta zona hipoplazica la nivelul peretelul arterial poate fi congenitala si poate duce in timp la formarea unui anevrism. Anevrismele au o incidenta scazuta la copii, de aceea se presupune ca se dezvolta si cresc in...
Nivelul prea ridicat sau prea scazut de magneziu in organism poate creste riscul aparitiei bolii Alzheimer si a altor tipuri de dementa, sunt de parere oamenii de stiinta olandezi in urma efectuarii unei cercetari ale carei rezultate au fost publicate recent in jurnalul de specialitate Neurology, informeaza webmd.com. Studiul, la au participat 9....
Ce simptome prezinta epilepsia la copii? Care sunt cauzele cunoscute pentru aparitia bolii? Cum se poate trata si cum evolueaza in timp? In ce consta diagnosticarea? La ce varsta poate debuta? Se poate vindeca? Dr. Cristina Motoescu, medic primar neurologie pediatrica, a discutat online cu cititorii si a raspuns acestor intrebari intr-un interviu...
Ti-ai dorit vreodata sa poti vedea o operatie pe creier ca si cum ai fi in sala de operatie? Daca raspunsul este da, atunci acest film este pentru tine. Echipa de neurochirurgi de la The Royal London Hospital a publicat primul film VR 360, care arata un pacient supus unei interventii chirurgicale pentru a trata un anevrism cerebral care ii...