Psihologie

18 Decembrie 2018

Activitatile culturale scad riscul depresiei la batranete

activitati culturale

Vizitele regulate la cinema, la teatru sau la muzeu reduc riscul depresiei in cazul varstnicilor. Cercetatorii au descoperit, printr-un nou studiu, ca exista o legatura intre activitatile culturale si reducerea riscului apartiei depresiei dupa varsta de 50 de ani. Astfel, aceste activitati ajuta oamenii sa gestioneze depresia si sa se recupereze in urma ei, dar o si previn, potrivit sciencedaily.com.

Studiul a fost condus de cercetatorii de la ”Univeristy College London” si a fost publicat in revista ”British Journal of Psychiatry”. Acestia au descoperit ca persoanele care au mers la filme, piese de teatru, sau expozitii la fiecare cateva luni au avut un risc cu 32% mai mic de a dezvolta depresie, iar cei care au participat la astfel de evenimente o data pe luna, sau chiar mai des, au avut un risc cu 48% mai mic.

Daisy Fancourt, autorul principal al studiului, doreste ca oamenii sa constientizeze beneficiile activitatilor culturale, astfel incat sa isi poata controla mai bine propria sanatate mintala.

”In general, oamenii stiu beneficiile meselor principale, sau ale exercitiilor fizice zilnice, dar foarte putini stiu ca si activitatile culturale au aceleasi beneficii. Oamenii merg la astfel de evenimente doar din placere, dar ar trebui sa observe si beneficiile legate de sanatate”, explica Daisy.

Specialistii au analizat datele a peste 2000 de persoane, care aveau peste 50 de ani. Astfel, au colectat informatii legate de sanatate, pozitie sociala, bunastare si situatie economica. Participantii au fost urmariti timp de 10 ani, perioada in care au completat chestionare si li s-au luat interviuri. Acestia au spus cat de des merg la teatru, la concerte, la opera, la expozitii sau la muzeu. De asemenea, unii au fost diagnosticati cu depresie, iar altii prezentau simptome.

Oamenii de stiinta au tinut cont de diferentele de varsta, de sex, sanatate, situatie financiara, educatie si exercitii fizice. Beneficiile activitatilor culturale au ramas aceleasi. Mai mult, aceste beneficii raman valabile indiferent de relatiile cu familia si cu prietenii, sau de activitatile sociale.

Puterea acestor activitati culturale consta in combinarea interactiunilor sociale, a creativitatii, a stimularii mentale si a activitatilor fizice usoare care sunt implicate.

”Am fost placut surprinsi de rezultate, care sunt aceleasi indiferent de nivelul de educatie. Singurul lucru influentat de nivelul de educatie este frecventa participarii la evenimentele culturale. Cultura este o marfa perisabila. Pentru ca aceasta sa aiba beneficii pe termen lung pentru sanatatea mintala trebuie sa facem aceste activitati in mod regulat. Este acelasi mecanism ca si in cazul exercitiilor fizice, daca mergem la alergat la inceputul lunii ianuarie, beneficiile nu se vor simti si in februarie daca nu continuam sa mergem la alergat”, explica Daisy.

Depresia este o problema majora care afecteaza milioane de oameni. Daca incepem sa ne simtim deprimati sau izolati, activitatile culturale reprezinta un mod simplu de a ne ridica moralul inainte de a ajunge sa avem nevoie de ajutor medical.

”Acest studiu sustine ideea ca nu trebuie sa facem lucruri placute doar din placere, ci sa ne gandim si la beneficiile asupra sanatatii mintale, in special in cazul varstnicilor. Cu toate acestea, in privinta persoanelor deja diagnosticate cu depresie, activitatile culturale nu o vor vindeca complet. Este nevoie de terapie si de medicamentatie daca pacientul sufera de depresie severa”, concluzioneaza Amanda Thompsell, psihiatru.

Sursa: www.sciencedaily.com



Medici PSIHOLOGIE

CC
Condrat Claudia
Psiholog clinician principal
Condrat Claudia
Psiholog clinician principal

NL
Negut Laura
Doctor
Doctor Sahlean Mihaela
Sahlean Mihaela
Psiholog Clinician Principal, Doctor in Psihologie
Sahlean Mihaela
Psiholog Clinician Principal, Doctor in Psihologie

Doctor Stan Cristina Maria
Stan Cristina Maria
Psiholog specialist, psihoterapeut specialist
Stan Cristina Maria
Psiholog specialist, psihoterapeut specialist

DS
Domnulete Sanda-Maria
Doctor Chitescu Adriana
Chitescu Adriana
Psiholog
Chitescu Adriana
Psiholog

Doctor Gradinaru George Daniel
Gradinaru George Daniel
Psiholog
Gradinaru George Daniel
Psiholog

Doctor Amazilitei Oana Eugenia
Amazilitei Oana Eugenia
Psiholog
Amazilitei Oana Eugenia
Psiholog

Vezi toți medicii

©2024 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.