Publicat la: 
18/12/2018

activitati culturale

Vizitele regulate la cinema, la teatru sau la muzeu reduc riscul depresiei in cazul varstnicilor. Cercetatorii au descoperit, printr-un nou studiu, ca exista o legatura intre activitatile culturale si reducerea riscului apartiei depresiei dupa varsta de 50 de ani. Astfel, aceste activitati ajuta oamenii sa gestioneze depresia si sa se recupereze in urma ei, dar o si previn, potrivit sciencedaily.com.

Studiul a fost condus de cercetatorii de la ”Univeristy College London” si a fost publicat in revista ”British Journal of Psychiatry”. Acestia au descoperit ca persoanele care au mers la filme, piese de teatru, sau expozitii la fiecare cateva luni au avut un risc cu 32% mai mic de a dezvolta depresie, iar cei care au participat la astfel de evenimente o data pe luna, sau chiar mai des, au avut un risc cu 48% mai mic.

Daisy Fancourt, autorul principal al studiului, doreste ca oamenii sa constientizeze beneficiile activitatilor culturale, astfel incat sa isi poata controla mai bine propria sanatate mintala.

”In general, oamenii stiu beneficiile meselor principale, sau ale exercitiilor fizice zilnice, dar foarte putini stiu ca si activitatile culturale au aceleasi beneficii. Oamenii merg la astfel de evenimente doar din placere, dar ar trebui sa observe si beneficiile legate de sanatate”, explica Daisy.

Specialistii au analizat datele a peste 2000 de persoane, care aveau peste 50 de ani. Astfel, au colectat informatii legate de sanatate, pozitie sociala, bunastare si situatie economica. Participantii au fost urmariti timp de 10 ani, perioada in care au completat chestionare si li s-au luat interviuri. Acestia au spus cat de des merg la teatru, la concerte, la opera, la expozitii sau la muzeu. De asemenea, unii au fost diagnosticati cu depresie, iar altii prezentau simptome.

Oamenii de stiinta au tinut cont de diferentele de varsta, de sex, sanatate, situatie financiara, educatie si exercitii fizice. Beneficiile activitatilor culturale au ramas aceleasi. Mai mult, aceste beneficii raman valabile indiferent de relatiile cu familia si cu prietenii, sau de activitatile sociale.

Puterea acestor activitati culturale consta in combinarea interactiunilor sociale, a creativitatii, a stimularii mentale si a activitatilor fizice usoare care sunt implicate.

”Am fost placut surprinsi de rezultate, care sunt aceleasi indiferent de nivelul de educatie. Singurul lucru influentat de nivelul de educatie este frecventa participarii la evenimentele culturale. Cultura este o marfa perisabila. Pentru ca aceasta sa aiba beneficii pe termen lung pentru sanatatea mintala trebuie sa facem aceste activitati in mod regulat. Este acelasi mecanism ca si in cazul exercitiilor fizice, daca mergem la alergat la inceputul lunii ianuarie, beneficiile nu se vor simti si in februarie daca nu continuam sa mergem la alergat”, explica Daisy.

Depresia este o problema majora care afecteaza milioane de oameni. Daca incepem sa ne simtim deprimati sau izolati, activitatile culturale reprezinta un mod simplu de a ne ridica moralul inainte de a ajunge sa avem nevoie de ajutor medical.

”Acest studiu sustine ideea ca nu trebuie sa facem lucruri placute doar din placere, ci sa ne gandim si la beneficiile asupra sanatatii mintale, in special in cazul varstnicilor. Cu toate acestea, in privinta persoanelor deja diagnosticate cu depresie, activitatile culturale nu o vor vindeca complet. Este nevoie de terapie si de medicamentatie daca pacientul sufera de depresie severa”, concluzioneaza Amanda Thompsell, psihiatru.

Sursa: www.sciencedaily.com

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Psihologie

Articole similare

Durerile cronice afecteza viata cotidiana / Foto: SmartWoman   Fara indoiala, numeroase persoane sufera de dureri cronice. Acestea ne afecteaza viata cotidiana, ne fac sa ne simtim extenuati, provoaca insomnii, care diminueaza eficienta si puterea de munca. Durerea este modul prin care organismul avertizeaza ca ceva nu functioneaza normal si...
Depresia este, de obicei, cauzata de factori care ies din controlul nostru: moartea unei persoane dragi, pierderea locului de munca sau probleme financiare. Dar, alegerile mici pe care le facem in fiecare zi afecteaza starea de spirit mai mult decat realizam. Obiceiurile de pe retelele de socializare, rutina exercitiilor fizice si chiar modul in...
Reinsertia sociala, la timpul potrivit, face minuni / Foto: Reuters Lucrez in Marea Britanie de ceva vreme. Atatia depresivi, anxiosi, ADHD, Aspergers, Fibromyalgia, CFS am intalnit aici, incat m-am hotarat ca in toamna sa incep cursuri de psihologie, desi lucrez full-time ca medic, scrie Valentin, cititor MedLive.ro. Nimic nu e mai greu ca...
Citeam intr-o zi pe un site cunoscut de stiri despre depresie si cauzele ei…fara doar si poate cifrele din ce in ce mai alarmante din rapoartele OMS ne pun in garda. Primul dintre factorii care se fac vinovati de declansarea depresiei, in acest articol, este reprezentat de dificultatile economice, apoi somajul…intr-un cuvant aspectele socio-...
Dupa 4 saptamani neintrerupte fara soare, dispozitia afectiva si tonusul psihic nu mai sunt atat de stralucitoare. Vremea mohorata, dublata de blocurile gri si aglomeratia specifica lunii decembrie ne vulnerabilizeaza in fata unei astenii nervoase sezoniere. Cum tinem steagul sus? Cum ne conservam optimismul? Cateva sfaturi scurte de la...