Publicat la: 
18/12/2018

activitati culturale

Vizitele regulate la cinema, la teatru sau la muzeu reduc riscul depresiei in cazul varstnicilor. Cercetatorii au descoperit, printr-un nou studiu, ca exista o legatura intre activitatile culturale si reducerea riscului apartiei depresiei dupa varsta de 50 de ani. Astfel, aceste activitati ajuta oamenii sa gestioneze depresia si sa se recupereze in urma ei, dar o si previn, potrivit sciencedaily.com.

Studiul a fost condus de cercetatorii de la ”Univeristy College London” si a fost publicat in revista ”British Journal of Psychiatry”. Acestia au descoperit ca persoanele care au mers la filme, piese de teatru, sau expozitii la fiecare cateva luni au avut un risc cu 32% mai mic de a dezvolta depresie, iar cei care au participat la astfel de evenimente o data pe luna, sau chiar mai des, au avut un risc cu 48% mai mic.

Daisy Fancourt, autorul principal al studiului, doreste ca oamenii sa constientizeze beneficiile activitatilor culturale, astfel incat sa isi poata controla mai bine propria sanatate mintala.

”In general, oamenii stiu beneficiile meselor principale, sau ale exercitiilor fizice zilnice, dar foarte putini stiu ca si activitatile culturale au aceleasi beneficii. Oamenii merg la astfel de evenimente doar din placere, dar ar trebui sa observe si beneficiile legate de sanatate”, explica Daisy.

Specialistii au analizat datele a peste 2000 de persoane, care aveau peste 50 de ani. Astfel, au colectat informatii legate de sanatate, pozitie sociala, bunastare si situatie economica. Participantii au fost urmariti timp de 10 ani, perioada in care au completat chestionare si li s-au luat interviuri. Acestia au spus cat de des merg la teatru, la concerte, la opera, la expozitii sau la muzeu. De asemenea, unii au fost diagnosticati cu depresie, iar altii prezentau simptome.

Oamenii de stiinta au tinut cont de diferentele de varsta, de sex, sanatate, situatie financiara, educatie si exercitii fizice. Beneficiile activitatilor culturale au ramas aceleasi. Mai mult, aceste beneficii raman valabile indiferent de relatiile cu familia si cu prietenii, sau de activitatile sociale.

Puterea acestor activitati culturale consta in combinarea interactiunilor sociale, a creativitatii, a stimularii mentale si a activitatilor fizice usoare care sunt implicate.

”Am fost placut surprinsi de rezultate, care sunt aceleasi indiferent de nivelul de educatie. Singurul lucru influentat de nivelul de educatie este frecventa participarii la evenimentele culturale. Cultura este o marfa perisabila. Pentru ca aceasta sa aiba beneficii pe termen lung pentru sanatatea mintala trebuie sa facem aceste activitati in mod regulat. Este acelasi mecanism ca si in cazul exercitiilor fizice, daca mergem la alergat la inceputul lunii ianuarie, beneficiile nu se vor simti si in februarie daca nu continuam sa mergem la alergat”, explica Daisy.

Depresia este o problema majora care afecteaza milioane de oameni. Daca incepem sa ne simtim deprimati sau izolati, activitatile culturale reprezinta un mod simplu de a ne ridica moralul inainte de a ajunge sa avem nevoie de ajutor medical.

”Acest studiu sustine ideea ca nu trebuie sa facem lucruri placute doar din placere, ci sa ne gandim si la beneficiile asupra sanatatii mintale, in special in cazul varstnicilor. Cu toate acestea, in privinta persoanelor deja diagnosticate cu depresie, activitatile culturale nu o vor vindeca complet. Este nevoie de terapie si de medicamentatie daca pacientul sufera de depresie severa”, concluzioneaza Amanda Thompsell, psihiatru.

Sursa: www.sciencedaily.com

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Psihologie

Psihoterapeut
Chitescu Adriana,Psiholog
Psiholog
Psiholog...
Psiholog

Articole similare

Depresia, asociata cu folosirea excesiva a internetului / Foto: MorgueFile Adolescentii care petrec prea mult timp pe internet sunt de doua ori si jumatate mai predispusi sa sufere de depresie decat cei care folosesc internetul moderat, indica un studiu realizat in China, citat de Reuters. La cercetare au participat 1.041 de adolescenti cu...
In fiecare an, depresia afecteaza mai mult de 6% dintre populatia adulta din Statele Unite ale Americii, adica 16 milioane de oameni, dintre care mai putin de jumatate primesc tratamentul de care au nevoie. Cum ar fi daca un algoritm ar putea sa scaneze mediile sociale online si sa indice semne ale depreziei, bazate pe lingvistica, inainte ca...
Vizitele regulate la cinema, la teatru sau la muzeu reduc riscul depresiei in cazul varstnicilor. Cercetatorii au descoperit, printr-un nou studiu, ca exista o legatura intre activitatile culturale si reducerea riscului apartiei depresiei dupa varsta de 50 de ani. Astfel, aceste activitati ajuta oamenii sa gestioneze depresia si sa se recupereze...
Reinsertia sociala, la timpul potrivit, face minuni / Foto: Reuters Lucrez in Marea Britanie de ceva vreme. Atatia depresivi, anxiosi, ADHD, Aspergers, Fibromyalgia, CFS am intalnit aici, incat m-am hotarat ca in toamna sa incep cursuri de psihologie, desi lucrez full-time ca medic, scrie Valentin, cititor MedLive.ro. Nimic nu e mai greu ca...
Jim Carrey / Foto: Agerpres O fata zambitoare nu inseamna intotdeauna fericire. In spatele glumelor se ascunde uneori suferinta, tristete, anxietate sau depresie. Unul dintre cei mai amuzanti oameni ai lumii, Jim Carrey, a recunoscut ca s-a apucat de comedie "din disperarea" cauzata de boala mamei sale- "pot sa adun 2 000 de oameni [n.r. intr-o...