Copilul nu vorbește: rolul familiei în dezvoltarea limbajului, când trebuie să mergi la medic

Pediatrie
18 Septembrie 2024
Autor: Echipa medicală MedLife
Fetita la o sedinta de logopedie pentru dezvoltarea limbajului la copii

Dezvoltarea limbajului este un proces complex și fascinant, ce poate fi influențat de numeroși factori și care poate varia de la un copil la altul. Nu este întotdeauna ușor pentru părinți să recunoască semnele de alarmă, să știe dacă este necesară o vizită la medic, dacă, pur și simplu, limbajul copilului lor se dezvoltă într-un ritm mai lent sau ce pot face pentru a-l ajuta pe cel mic să își dezvolte limbajul. Despre toate acestea îți vom spune mai multe în continuare!

Dezvoltarea normală a limbajului

Dezvoltarea limbajului este un proces ce implică anumite etape cheie. În primele trei luni de viață, bebelușii comunică cu lumea din jur prin plâns și gângurit. Bebelușii de până la 6 luni experimentează cu sunete specifice, iar între 6 și 9 luni încep să rostească silabe, să folosească grupuri de sunete și să imite tonurile și sunetele vorbirii. Cei mai mulți copii rostesc primele cuvinte în jurul vârstei de 1 an și de obicei este vorba de cuvinte ușor de pronunțat.

În intervalul de 18 luni până la 2 ani, vocabularul copiilor se extinde substanțial, ajungând la aproximativ 50 de cuvinte. De asemenea, în această perioadă, încep să combine două cuvinte în propoziții sau fraze scurte. De la 2 la 3 ani, propozițiile devin mai complexe, cu 4-5 cuvinte. De la 3 la 5 ani, conversațiile devin mai lungi și mai abstracte. În jurul vârstei de 5 ani, majoritatea copiilor au un vocabular de aproximativ 2.500 de cuvinte și pot vorbi în propoziții complete, corecte din punct de vedere gramatical.

Este important de reținut că acestea sunt repere generale, ce nu ar trebui folosite ca standard absolut. Fiecare copil poate avea propriul ritm de dezvoltare, iar faptul că nu se încadrează exact în aceste etape, nu înseamnă neapărat că există o problemă.

Rolul familiei în dezvoltarea limbajului

Primii trei ani de viață sunt foarte importanți în dezvoltarea limbajului la copil. În această etapă, familia, ca prim și cel mai important mediu de învățare pentru copil, joacă un rol central în dezvoltarea limbajului acestuia.

Participarea la activități de învățare de rutină, precum citirea de cărți în comun, este esențială în această etapă. Aceste activități oferă copiilor o structură familiară care îi ajută să își formeze comportamentele și limbajul. Calitatea interacțiunilor dintre părinte și copil este, de asemenea, foarte importantă. Mai multe studii au arătat că stilul de limbaj pe care părinții îl folosesc atunci când conversează cu copiii lor este unul dintre cei mai puternici predictori ai limbajului timpuriu al copiilor. Copiii beneficiază de expunerea la conversații variate și bogate în informații despre obiecte și evenimente din mediu. La fel de importante sunt însă și interacțiunile dintre membrii familiei. Rolul familiei în dezvoltarea limbajului la copii include și furnizarea de materiale de învățare adecvate vârstei acestora.

Cum poate familia stimula dezvoltarea limbajului la copil?

Comunicarea constantă este esențială pentru dezvoltarea limbajului la copii. Acesta este unul dintre cele mai eficiente moduri de a încuraja dezvoltarea lingvistică. De la naștere, copiii sunt învățați să înțeleagă lumea înconjurătoare prin comunicare. Părinții pot contribui la acest proces prin povestirea evenimentelor zilnice, explicarea diferitelor activități și punerea de întrebări. Interacțiunea constantă cu copilul îl ajută să învețe și să înțeleagă structura limbii și semnificația cuvintelor.

Cititul cu voce tare este, de asemenea, o metodă excelentă de a stimula dezvoltarea limbajului. Acest lucru nu doar că familiarizează copilul cu structura frazelor și cu pronunția corectă a cuvintelor, ci și îmbogățește vocabularul acestuia. De exemplu, „citirea” cărților ilustrate de la o vârstă fragedă poate fi folosită ca o oportunitate de a discuta despre imaginile prezentate, fără a fi nevoie să se citească efectiv cuvintele din text. Un alt mod eficient de a încuraja dezvoltarea limbajului la copii este prin joc și activități interactive. De la jocuri simple până la cântece și versuri pentru copii, aceste activități stimulează copilul să participe activ la conversație.

Este important ca părinții să încurajeze copilul să vorbească, oferindu-i multe oportunități de a se exprima. În timpul conversațiilor acesta, este de preferat să se folosească propoziții scurte și simple, cu unul sau două cuvinte mai lungi decât cele pe care le folosește copilul. Nu este recomandat să se aplice presiune pe cel mic. Copiii învață mai bine atunci când se simt relaxați și în siguranță, iar criticile constante privind pronunția cuvintele sau presiunea de „a vorbi mai repede” poate afecta acest proces. Corectează-i pronunția repetând cuvântul și asigură-te că îi oferi suficient timp pentru a răspunde la întrebări.

Parinti citind cu voce tare bebelusului lor ca metoda de stimulare a dezvoltarii limbajului

Când trebuie să mergi cu copilul la medic?

Există anumite semne de alarmă care indică faptul că ar fi bine ca părinții să meargă cu copilul la logoped. Unul dintre cele mai evidente este când bebelușul nu reacționează la sunete sau nu vocalizează. În aceste cazuri, este necesară o evaluare medicală imediată. Ulterior, se poate urmări apariția anumitor comportamente sau etape-cheie ale dezvoltării limbajului și, în cazul în care acesta nu apar sau apar cu întârziere, poate fi indicată o vizită la un medic logoped.

Iată și câteva exemple de situații când poate fi recomandat să te adresezi unui specialist pentru evaluarea limbajului copiilor:

  • până la vârsta de 12 luni - nu folosește gesturi (ex: nu face cu mână, nu indică obiecte cu degetul) pentru a comunica; 
  • până la 18 luni - preferă gesturile în locul vocalizării, are dificultăți în a imita sunetele sau are probleme în a înțelege cererile verbale simple; 
  • până la vârsta de 2 ani - poate doar să imite vorbirea sau acțiunile și nu produce cuvinte sau fraze în mod spontan, nu spune aproximativ 50 de cuvinte, nu a început să combine cuvintele în propoziții scurte sau limbajul lui este mai greu de înțeles decât ar fi de așteptat pentru vârsta lui (ar trebui să poți înțelege aproximativ 50% din ce spune);
  • până la vârsta de 3 ani - nu poate urma instrucțiuni verbale simple fără gesturi, nu folosește combinații de 3 sau mai multe cuvinte, nu se poate înțelege aproximativ 75% din ce spune; 
  • până la vârsta de 4 ani - vorbirea copilul nu este înțeleasă, în mare parte, chiar și de persoanele care nu-l cunosc.

Dezvoltarea limbajului este un proces complex și individual, iar familia joacă un rol esențial în stimularea și susținerea acestuia. Este important să înțelegem că fiecare copil are propriul ritm de dezvoltare, iar unele variații sunt normale. Cu toate acestea, dacă observi că copilul tău nu atinge anumite etape cheie ale dezvoltării limbajului, este important să consulți un specialist!

Bibliografie

  1. „Delayed Speech or Language Development (for Parents)”, Kidshealth.org, 2022, kidshealth.org/en/parents/not-talk.html.
  2. Feldman, Heidi M. „How Young Children Learn Language and Speech”, Pediatrics in Review, vol. 40, no. 8, 1 Aug. 2019, pp. 398-411, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7236655/, https://doi.org/10.1542/pir.2017-0325.
  3. Gumarpi Rahis Pasaribu. „THE ROLE of PARENTS in EARLY CHILDREN’S LANGUAGE DEVELOPMENT”, ResearchGate, Universitas Pendidikan Indonesia, 2021, www.researchgate.net/publication/364262742_THE_ROLE_OF_PARENTS_IN_EARLY_CHILDREN’S_LANGUAGE_DEVELOPMENT.
  4. „Parents’ Role in Fostering Young Children’s Learning and Language Development | Encyclopedia on Early Childhood Development”, Encyclopedia on Early Childhood Development, www.child-encyclopedia.com/language-development-and-literacy/according-experts/parents-role-fostering-young-childrens-learning.
  5. „Speech and Language Developmental Milestones”, National Institute on Deafness and Other Communication Disorders, 13 Oct. 2022, www.nidcd.nih.gov/health/speech-and-language.
  6. „Speech Development in Children”, Healthdirect.gov.au, Healthdirect Australia, 15 Aug. 2024, www.healthdirect.gov.au/speech-development-in-children.
  7. „Speech Milestones for Babies to Look out For”, Mayo Clinic, 2023, www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/infant-and-toddler-health/in-depth/language-development/art-20045163.

Solicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică. 

Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.


Pasul 1

Detaliile Pacientului



Pasul 2

Detaliile Programării