Publicat la: 
8/08/2017

Alergiile alimentare apar la orice varsta?

Daca nu ati crescut cu o alergie la alimente, nu sunteti in siguranta. Se pot rasari fara avertizare in orice moment al vietii.

Alergia alimentara nu se situeaza pe lista bolilor de viata ulterioara. Doar 4% dintre adulti sunt alergici la un aliment, ba chiar si cei care isi incep viata cu cele mai frecvente alergii alimentare - la lapte, oua, grau si soia - sunt susceptibili sa ii depaseasca pana la intrarea in gradinita.

Cu toate acestea, niciun adult nu este cu adevarat imun la alergia alimentara. Unele alergii alimentare - in special la alune, nuci de copac (care includ migdale, caju si nuci), peste si crustacee - persista inca din copilarie. Dar adultii pot fi, de asemenea, evitati prin reactii alergice la alimentele de care s-au bucurat toata viata. Mai mult decat atat, o alergie la alimente care isi creste capul la varsta adulta nu este probabil sa dispara.

Expertii au doua explicatii pentru alergiile alimentare care se dezvolta la varsta adulta. Pot fi rezultatul unei perioade de sensibilizare intarziate sau extinse la un alergen sau la o reactie incrucisata la un alt alergen, cum ar fi polenul. Nu toate reactiile rele la alimente sunt alergii alimentare. Intoleranta la lactoza, de exemplu, nu este o reactie alergica, ci o incapacitate de a digera zaharul in lapte si alte produse lactate din cauza lipsei de lactaza, o enzima digestiva.

Cum se manifesta reactiile alergice

Reactiile alergice apar atunci cand corpul tau vine in contact cu ceva despre care cred ca este daunator. Acesta poate fi un aliment sau orice substanta, cum ar fi polenul. Ca reactie, organismul produce imunoglobulina E sau IgE, care sunt anticorpi. La randul lor, acesti anticorpi se ataseaza de celule care apoi elibereaza histamina. Histamina provoaca reactii precum inflamatia, roseata ochilor, impreuna cu lacrimile si senzatia de mancarime. Daca reactia este suficient de puternica poate rezulta soc anafilactic. Anticorpii IgE servesc de obicei pentru a lupta impotriva infectiilor, dar uneori ataca in schimb alergenii.

Cum apar alergiile la varsta adulta

De cele mai multe ori adultii care dezvolta alergii se intreaba asupra cauzei declansatoare. Rapoartele medicale arata posibilitatea ca sarcina sa fie unul dintre motivele pe fondul carora pot aparea alergii, iar explicatia tine de o modificare a echilibrului hormonal. Alti pacienti declara ca au observat aparitia alergiilor in urma unei infectii virale.

Cu toate acestea, alergiile alimentare ce apar la varsta maturitatii nu sunt foarte bine intelese de specialisti. Dar este important de mentionat faptul ca o reactie alergica este diferita de o intoleranta alimentara.

Alergiile se caracterizeaza prin simptome precum mancarimea, aparitia umflaturilor si a urticariilor, probleme de respiratie sau varstaturi ce apar imediat dupa consumarea alimentelor in cauza.

In cazul intolerantelor alimentare astfel de simptome apar abia a doua zi dupa consum, iar in astfel de cazuri nu este neaparat necesar sa inlaturam alimentul in cauza din dieta.

Patru alergii alimentare la adulti

Sindromul de alergie orala, una dintre cele mai usoare forme de alergie la alimente, este cauzata de reactivitatea incrucisata intre polenul din aer si fructe sau legume. La persoanele care sunt deja alergice la un anumit tip de polen, sistemul imunitar al organismului greseste o proteina in anumite tipuri de produse brute pentru polen si initiaza o reactive. Deoarece alergenul intra prin gura, mancarimea si umflarea, sau ambele, incep pe buze, limba sau gat, dar se pot raspandi pe intreaga fata. Atacul nu este probabil sa progreseze spre anafilaxie.

Daca aveti sindromul de alergie orala mancarea care va declansa o reactie orala depinde de polenul la care sunteti allergic. Afectiunea poate fi mai severa in timpul sezonului febrei fanului, dar nu se limiteaza la acea parte a anului. Se poate produce ori de cate ori mananci fructele sau legumele crude.

Astfel, persoanele care au alergie la polenul de mesteacan pot avea reactii alergice daca mananca urmatoarele fructe si legtume: piersica, mar, pere, kiwi, prune, fenicul, patrunjel, telina, cires, morcov, nuci si migdale. 

Persoanele care sunt alergice la polenul din iarba pot afea reactii alergice atunci cand consuma pepeni, portocale sau rosii.

Cei cu alergii la ambrozie pot avea aceleasi simptome ale afectiunii cand mananca banane, castraveti, pepene verde sau dovlecei.

Mai exista o categorie de alimente care pot provoca alergii. Este vorba despre alergia la latex, avocado, kiwi, castane si papaya fiind fructe care va pot dauna.

Alergia la carne rosie se datoreaza, de asemenea, reactivitatii incrucisate, dar implica alergeni de la animale si nu de plante. Pana de curand, alergia la carne era practic necunoscuta, in special la adulti. Insa, incepand cu anul 2000, cercetatorii au remarcat cazuri de anafilaxie care afecteaza persoanele care se bucurau anterior de carne de vita, carne de porc, miel si vena, fara repercusiuni alergice. Multe dintre reactii au avut loc pana la cinci ore dupa cina, ceea ce face ca pacientii si medicii lor sa identifice potentialul alergen dublu dificil.

Alergia la carne pare sa fi aparut aproximativ in acelasi timp si in acelasi loc - sud-estul Statelor Unite - ca alergie la medicamentul anti-cancer, cetuximab. Cercetatorii de la Universitatea din Virginia au gasit o legatura intre cei doi. Au observat ca majoritatea pacientilor care au avut o reactie la carne sau cetuximab au anticorpi IgE la alfa-galactoza, un carbohidrat complex care este comun atat medicamentului, cat si carnii rosii. Mai mult, pacientii care au avut fie o reactie au raportat si muscaturi recente de capusa. Desi cercetatorii nu au identificat rolul muscaturilor de capusa, ei spun ca saliva de capusa poate stimula anticorpi IgE care reactioneaza la alfa-galactoza.

Alergiile la peste si crustacee sunt cele mai frecvente alergii alimentare grave cu debut la adulti. Intre 2% si 3% din populatia adulta americana este alergica la peste sau crustacee. Unii cercetatori speculeaza ca alergiile la peste au un debut tarziu, deoarece multi oameni nu mananca mult peste pana cand nu cresc, astfel incat acestea vor fi sensibilizate mai tarziu. Altii, analizand reactivitatea incrucisata dintre pesti si alti alergeni, au descoperit ca persoanele care sunt alergice la homar, creveti si alte crustacee sunt, de asemenea, alergice la acarieni si gandaci. Principalul alergen suspectat este o proteina numita tropomiozina, care este impartasita de crustacee, moluste, galagiosi si acarieni.

Gasirea vinovatului pentru alergiile alimetare

Testele de piele sunt, de obicei, primul pas in identificarea alergenilor alimentari. Testul presupune punctarea pielii pe spatele antebratului si introducerea unei cantitati mici de alergen in ea. Daca alergenul se blocheaza pe anticorpii IgE, va aparea o pata rosie, cu mancarime, in cateva minute, deoarece mastocitele au eliberat histamina.

In unele cazuri - mai ales cand reactia este severa - poate fi necesara o provocare alimentara pentru a confirma rezultatele unui test pe piele. Aceasta implica consumul de cantitati mici, dar tot mai mari, dintr-un aliment suspect. Daca incepe o reactie alergica, pacientul este tratat pentru a-l identifica. Daca pacientul poate manca o portie normala a alimentului, o alergie este exclusa. Provocarile alimentare trebuie sa fie realizate de catre clinicieni cu experienta din unitatile medicale cu resurse pentru a trata anafilaxia care pune in pericol viata.

Alergiile apar si dupa 18 ani

La aceasta concluzie au ajuns cercetorii, potrivit unui studiu citat de New York Times. 

Studiul a fost efectuat pe adultii americani si arata ca aproape 52% dintre acestia au dezvoltat una sau mai multe tipuri de alergii alimentare dupa varsta de 18 ani. Desi in unele cazuri de alergii dezvoltate pe durata copilariei - precum sunt cele la oua, lapte sau grau - organismul uman reuseste sa trateze aceasta sesibilitate, in cele mai multe cazuri alergiile se mentin pe toata durata vietii. Alergiile la alune sau arahide se declanseaza in mod obisnuit pe durata copilariei si in astfel de cazuri sensibilitatea se pastreaza chiar si la varsta adulta.

Din studiile de specialitate realizate pe aceasta tema, cercetatorii au stabilit ca la varstele fragede alergiile se dezvolta cel mai adesea la aceste opt alimente: lapte, oua, grau, soia, araide, nuci, peste si crustacee. Acest top ramane valabil si in randul adultilor, potrivit Dr. Sharon Chinthrajah, profesor de medicina in cadrul Stanford University School of Medicine.

Din cele opt alimente la care sansele declansarii alergiilor sunt mai mari, cea mai intalnita forma de alergie ce apare la maturitate este cea la crustacee, adauga acesta.

Cercetarile au ajutat oamenii de stiinta sa observe cateva norme prin care se produc schimbari ale organismului in cazul adultilor si care duc la declansarea alergiilor alimentare.

Gestionarea alergiilor alimentare

Evitarea alimentelor care iti fac rau este cheia pentru gestionarea oricarei alergii.

Dar este posibil sa aveti o anumita flexibilitate daca aveti si alte tipuri de alergii. De exemplu, persoanele cu sindrom de alergie orala pot fi capabile sa evite efectele prin gatirea fructelor sau legumelor, care modifica proteinele astfel incat sistemul imunitar sa nu le mai recunoasca. Daca ati descoperit ca antihistaminicele aduc alinare pentru alergia la polenul de baza, puteti constata ca acestea functioneaza la fel de bine in anularea sindromului de alergie orala.

Bibliografie

www.health.harvard.edu

www.verywellhealth.com

Specialitate: 

Echipa medicala MedLife - Alergologie, Gastroenterologie pediatrica, Pediatrie

Moraru Evelina,Medic Primar
Medic Primar
Medic Specialist...
Zamfirescu Monica,Medic Primar
Medic Primar
Balan Alma,Medic specialist
Medic specialist