Publicat la: 
21/03/2013

Alimente cu calorii negative - mit sau realitate?

Poate consumul de anumite alimente sa arda calorii? Cei care spera sa dea jos cateva kilograme primavara, cand mintea ne zboara la zilele de plaja, isi pun speranta in mancaruri cu asa-zise "calorii negative". Exista insa astfel de alimente?

"Un aliment cu calorii negative ar trebui, conform definitiei, sa determine corpul sa consume mai multe calorii in timp ce il proceseaza decat exista ca nutrient in acea mancare. Teoretic este posibil. In realitate, nu exista niciun aliment cu calorii negative," explica Tim Garvey, seful departamentului de nutritie de la Universitatea din Alabama, potrivit BBC.

Sau, asa cum a raspuns celebra nutritionista Marion Nestle intr-un e-mail foarte scurt pentru BBC: "Doar un mit. Nu mai este altceva de zis".

"Sa luam ca exemplu telina, de multe ori considerata un aliment cu calorii negative datorita denistati mari de apa, numarului mic de calorii pe care il contine si continutul impresionant de fibre. Desi mestecatul si digestia mancarurilor cu fibre arde calorii intr-adevar, acestea sunt putine. Daca o telina are 10 calorii, corpul consuma o cincime pentru a o procesa", spune Garvey.

Nutritionistul David Grotto subliniaza faptul ca oricum nimeni nu mananca doar telina cruda. Pe de alta parte, astfel de alimente, bogate in fibre si apa, umplu stomacul si dau senzatia de satietate, ceea ce ajuta pana la urma la slabit. Insa nu prin ardere de calorii, cat prin faptul ca te impiedica sa consumi altele.

De asemenea, exista mitul potrivit caruia corpul consuma calorii daca bei apa rece, pentru ca "munceste" sa o incalzeasca pana la 37 grade Celsius. "Nu exista nicio cercetare care sa ateste ca cei care beau apa rece ard mai multe calorii. Nu poate fi vorba de o cantitate semnificativa - poate cinci calorii", spune Grotto.

Exista unele alimente care maresc ritmul metabolic (ritmul la care ardem calorii): cafeina, guanina, taurina si extract de ceai verde au toate astfel de proprietati, spune Roy Mendel, care a facut cercetari pe bauturi dietetice care combina aceste ingrediente.

Intr-o cercetare pe 20 de participanti, a descoperit ca cei care consuma o bautura dietatica numita Celsius ard mai multe calorii decat cei care beau Cola dietetica.

Dr. Garvey este sceptic insa ca o schimbare a metabolismului duce in mod real la slabit si sustine ca singurul mod eficient si pe termen lung este cel clasic si plictisitor: sa mananci mai putin calorii decat arzi cand faci miscare, nu cand digeri mancare.

Specialitate: 
Comentarii

solutia ramane o dieta echilibrata, exercitii fizice si cel putin opt ore de odihna pe zi

Imi pare rau dar nu pot subscrie la opiniile medicale ale acestui domn, Tim Garvey, chiar daca este detinatorul unor titluri universitare importante.

Cei mai multi nutritionisti va vor spune ca e foarte important intr-o dieta consumul de energie pe care corpul il depune pentru a digera un aliment. Si asa cum se stie, pentru a absorbi prin intestin nutrientii, organismul trebuie sa digere - sa sparga - alimentele ingerate efectiv pana la nivel de molecula. Organismul nu absoarbe prin peretii intestinului subtire bucati intregi de alimente ci doar molecule: proteine, minerale, etc.

Insa ca sa aduca alimentele in stadiul ala organismul nostru depune un efort. Secreta sucuri gastrice din bila, pancreas, etc. care sa dizolve chimic alimentel. Musculatura stomacului se contracta in mod repetat pt a supune bolul alimentar la efort mecani (farmitare mecanica), etc.

De aceea de exemplu orice nutritionist va poate spune ca orgnaismul va absorbi mult mai usor adica fara atata efort pt digestie un suc de portocale facut la blender decat o portocala mancata in starea ei natura. Pt cea mancata in stare naturala, organismul trebuie sa depuna un efort considerabil ca sa o aduca in stadiul de absorbite - un lichid/o supa de nutrienti de baza.

La fel se intampla si daca mananci un muschi de vita bine facut in comparatie cu un muschi de vita pasat (dat prin blender). La fel cu un cartof copt la cuptor fata de cartof pire. Orice efort facut inainte de ingerarea alimentului pt a-l aduce mai aproape de starea moleculara lichida in care il poate absorbi intestinul, reduce consumul de energie pe care organismul trebuie sa-l depuna ca sa aduca alimentul respectiv in aceeasi stare.

Ori pt un muschi de vita sau un piept de curcan la gratar sa stiti ca organismul consuma destul de multa energie si pt sucuri gastrice si pt digestia mecanica. sunt experimente facute care arata clar ca astfel de alimente precum carnea slaba are calorii negative in sensul ca aportul de calorii dat de carnea mancata e mai mic decat nr de calorii consumate de organism pt a face digestia acelei bucati de carne.

Bineinteles asta in conditiile in care esti atent la combinatiile de alimente. Ca daca mananci carnea aia cu paine alba sau cu cartofi prajiti care sunt plini de calorii si usor digerabili nu mai ai calorii negative. Dar daca mananci doar un muschi de vita slab bine facut la gratar cu salata de castraveti si rosii care in proportie foarte mare contin doar apa, s-ar putea sa ai surpriza sa slabesti dupa o vreme. Chiar si fara sport. Tocmai pt ca organismul consuma multa energie ca sa faca digestia acestor alimente. Eu stiu oameni care au experimentat astfel de diete si chiar fara miscare fizica au slabit. Deci da conceptul de calorii negative nu e gresit. E o expresie menita sa arate ca poti obliga organismul sa slabeasca numai din dieta.

Leii mananca doar carne slaba "de vita", nepreparata la blender, fara paine alba sau cartofi prajiti, si totusi au un bilant energetic pozitiv - cresc, se inmultesc, vaneaza.

Cine a vazut vreodata lei supraponderali? :D

Echipa medicala MedLife - Nutritie

Nutritionist
Nutritionist
Scurtu Martin Mihaela Elisabeta,Medic Specialist
Medic Specialist

Articole similare

Rosiile cherry, ideale pentru dieta de vara/ Foto: MorgueFile.com Uneori, desi nu ar trebui, mancam de plictiseala. Alteori, desi nu ne este foame, mancam intre doua cursuri. Sunt calorii in plus, dar care fac parte, in mod iremediabil, din viata noastra, relateaza cotidianul spaniol El Pais, care prezinta sapte gustari pe care le putem...
Se stie ca organismul barbatilor beneficiaza de pe urma administrarii suplimentelor cu proteine din zer, insa cel mai recent studiu de specialitate realizat pe aceasta tema arata ca si organismul femeilor poate avea parte de aceleasi beneficii, conform expertilor din nutritie de la Universitatea Purdue din Statele Unite ale Americii, conform...
O dieta mediteraneana poate reduce pierderea tesutului osos in cazul oamenilor care sufera de osteoporoza. Astfel, consumul de fructe, legume, nuci, cereale nerafinate, ulei de masline si peste poate reduce pierderea de tesut osos in doar 12 luni, scrie eurekalert.org. Este primul studiu din Europa care analizeaza impactul dietei mediteraneene...
Dieta influenteaza mai mult modul in care corpul tau acumuleaza grasimea, in special grasimea din jurul taliei, decat genele. Acest mesaj vine ca rezultat al unui studiu complex, cercetatorii analizand genetica, bacteriile intestinale si fecalele oamenilor. Acestia sugereaza ca bacteriile care traiesc in intestine pot influenta greutatea, iar...
Unele alimente sunt atat de sanatoase incat se afla pe lista oricarui expert in nutritie. Cu toate acestea, expertii nutritionisti spun ca exista anumite alimente care lipsesc de pe "lista" si sunt la fel de benefice pentru dieta si sanatatea ta. 1. Fasolea si lintea Fasolea si lintea sunt bogate in proteine, fibre, carbohidrati, fier, magneziu...