Publicat la: 
28/03/2013

Alimente cu proprietati anti-inflamatorii

Inflamatia este raspunsul normal al organismului la un agent patogen. In timp ce ar putea fi un sistem de aparare natural, cand inflamatia devine cronica poate duce la dezvoltarea unor boli. Un expert de la Universitatea din Alabama, Birmingham (UAB) spune ca o modalitate de a lupta cu inflamatia este alegerea unei alimentatii corespunzatoare.

"Procesul de inflamare are un singur scop: de a raspunde imediat pentru a detecta si distruge materiale toxice din tesuturile deteriorate inainte de a se raspandi in tot corpul", a explicat Lauren Whitt. "Problemele apar atunci cand sistemul de aparare iese de sub control si incepe sa distruga tesutul sanatos, cauzand mai multe daune decat problema originala."

S-a descoperit ca obezitatea poate provoca inflamatii si poate duce la dezvoltarea de boli cardiovasculare si metabolice, iar pierderea in greutate este legata de reducerea inflamatiei si in acest caz alimentele anti-inflamatorii sunt raspunsul. "Incurajam oamenii sa se concentreze pe consumul de alimente integrale si alimente care sunt bogate in fibre", a spus Whitt.

Produse alimentare cu proprietati anti-inflamatorii:
Fructe citrice - vitamina C si vitamina E sunt antioxidanti esentiali
Legume cu frunze verzi - bogate in vitamina K
Rosii pigmentul numit licopen este un antioxidant puternic
Somon salbatic - contine o concentratie bogata de acizi grasi omega-3

Se pot consuma mai multe alimente direct de la ferma, precum si mai putine alimente procesate si prajite. Acest lucru poate reduce nevoia de unele medicamente, spune Whitt.

"Americanii sunt in mod constant in cautarea unei solutii rapide, asa ca atunci cand sistemul imunitar nu functioneaza corespunzator, in general, prefera sa ia o pastila", a spus Whitt. "Dar daca ne concentram asupra dietei, putem atenua necesitatea pentru medicamente anti-inflamatorii, in multe cazuri."

Specialitate: 
Comentarii

Sa nu uitam de cel mai bun antiinflamator natural: miscarea fizica regulata!

scuzatima am gersit termenul :) inferior cu superior era vorba de mana superior se accept scuzele

Echipa medicala MedLife - Nutritie

Nutritionist
Scurtu Martin Mihaela Elisabeta,Medic Specialist
Medic Specialist
Nutritionist

Articole similare

Jumatate dintre persoanele cu varste cuprinse intre 40 si 75 de ani nu au fost la un consult oftalmologic in ultima perioada, potrivit unui sondaj. Cu toate acestea, este important sa stim la ce interval de timp este ideal sa ne prezentam la un consult oftalmologic. Consultul poate detecta si alte probleme de sanatate, precum diabetul zaharat si...
Un nou test medical, realizat de medicii britanici si belgieni, ajuta la identificarea eficienta a tipului de cancer ovarian de care sufera fiecare pacienta si permite evitarea interventiilor chirurgicale inutile. Testul, realizat de specialisti belgieni si britanici, de la Universitatea din Leuven si Imperial College din Londra, permite...
Cum ne influenteaza ceea ce mancam / Foto: Agerpres Foarte putini adulti cu varsta cuprinsa intre 18 si 45 de ani obisnuiesc sa acorde importanta prevenirii bolilor cardiovasculare, insa acestea reprezinta cauza principala de mortalitate in Romania. Mai mult decat atat, medicii sustin ca varsta pacientilor care fac infarct sau accident vascular...
Aproape 80% dintre romani au probleme dentare, aparitia cariilor fiind cea mai frecventa afectiune, in timp ce europenii se declara multumiti de starea dintilor, releva un studiu Ipsos, dat publicitatii joi, cu ocazia Zilei Mondiale a Sanatatii Orale. Cand vine vorba de igiena dentara, romanii se rezuma, in cea mai mare parte, la spalatul pe...
Creierul poate fi antrenat sa prefere alimentele sanatoase, in detrimentul alimentelor de tip fast-food, bogate in calorii, cu ajutorul unei diete care nu provoaca foame, sugereaza un nou studiu, realizat de cercetatorii americani. Care este tehnica si cum putem invata sa fim mai incantati de mancarea sanatoasa? Oamenii de stiinta de la...