Publicat la: 
16/07/2019

Riscul de a dezvolta cancer colorectal pentru persoanele care urmeaza o dieta bazata pe alimente inflamatorii este de doua ori mai mare.  

Oamenii de stiinta de la Programul de Terapie Experimentala in Oncologie si de la Institutul de Cercetare a Sanatatii Biodonostia au condus un studiu ce dezvaluie o legatura intre dieta inflamatorie si antioxidanta si riscul de a dezvolta cancer colorectal si de san.

Studiul a fost condus de Mireia Obon-Santacana, fiind finantat de Asociatia Spaniola Impotriva Cancerului.

”Am observat o asociere intre riscul de a dezvolta cancer colorectal si potentialul inflamator al dietei. Cu alte cuvinte, participantii la studiu care au urmat o dieta inflamatorie au avut un risc de aproape doua ori mai ridicat de a dezvolta cancer colorectal, care este al patrulea cel mai frecvent tip de cancer la nivel mondial. Pe de alta parte, nu am observat o crestere semnificativa a cancerului de san, astfel ca trebuie sa facem mai multe cercetari pentru a verifica daca exista, intr-adevar, o conexiune cu alti factori”, spune Mireia Obon.

In ce consta o dieta inflamatorie? Dar una antioxidanta?

O dieta inflamatorie se caracterizeaza prin consumul de carbohidrati rafinati, carne rosie si prelucrata si grasimi saturate si trans. Intr-o dieta antioxidanta, consumul de legume, fructe si nuci predomina.

”In cadrul acestui studiu, ne-am concentrat asupra rolului dietei, in special asupra capacitatii sale inflamatorii si antioxidante, deoarece exista dovezi potrivit carora atat inflamatia cronica, cat si stresul oxidativ influenteaza dezvoltarea acestor tipuri de cancer, colorectal si de san”, explica Victor Moreno, cercetator.

Potrivit specialistilor, o dieta pro inflamatorie si pro oxidanta reprezinta un factor de risc pentru cancerul de colon. Partea pozitiva este ca dieta se poate modifica oricand, deci lucrurile se pot schimba. De aceea, pentru a preveni aceste forme de cancer, este important ca oamenii sa respecte recomandarile specialistilor.

”Ar trebui sa ne orientam obiceiurile alimentare catre o dieta mediteraneana bogata in fructe si legume, nuci, cereale integrale si uleiuri sanatoase, cum ar fi cel de masline”, spune Mireia Obon.

Pentru a realiza aceasta cercetare, au fost incluse 1852 de cazuri de cancer colorectal si 1567 de cazuri de cancer de san, alaturi de un grup de 3447, respectiv 1487 de oameni sanatosi, pentru a face comparatiile. Toti participantii au provenit din 12 provincii spaniole.

Sursa: www.eurekalert.org

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Oncologie

Articole similare

Oamenii de stiinta din Scotia au demonstrat ca prin utilizarea unui test de sange ar putea detecta cancerul pulmonar mai devreme, astfel incat pacientii sa nu se mai prezinte numai cand ajung intr-un stadiu avansat. Specialistii de la Centrul de Detectare Precoce a Cancerului Pulmonar din Scotia au condus cel mai mare studiu clinic din lume,...
Dupa aflarea diagnosticului de neoplasm, pacientii si cei apropiati lor trec prin mai multe stari, firesti in aceasta situatie, de la soc la tristete. In cadrul grupurilor de suport acestia sunt ajutati de specialisti sa le gestioneze si sa le depaseasca, impartasindu-se sentimentele si experientele. Ce specialisti participa la aceste grupuri?...
Exista o legatura intre obezitate si 40% din toate tipurile de cancer diagnosticate in Statele Unite ale Americii, anunta oficialii Centrului pentru Controlul si Prevenirea Bolilor din SUA. Mai mult de 630 de mii de americani supraponderali sau obezi sufera in prezent de 13 tipuri de cancer. Desi nu este vorba despre o legatura de tip cauzal,...
Riscul de a dezvolta cancer colorectal pentru persoanele care urmeaza o dieta bazata pe alimente inflamatorii este de doua ori mai mare.   Oamenii de stiinta de la Programul de Terapie Experimentala in Oncologie si de la Institutul de Cercetare a Sanatatii Biodonostia au condus un studiu ce dezvaluie o legatura intre dieta inflamatorie si...
Obezitatea favorizeaza aparitia a 10 tipuri diferite de cancer, potrivit unei noi cercetari, publicate in revista The Lancet. Oamenii de stiinta au calculat ca persoanele supraponderale contribuie la mai mult de 12.000 de cazuri de cancer in Marea Britanie in fiecare an. Acestia avertizeaza ca daca nivelurile de obezitate continua sa creasca, va...