Publicat la: 
16/07/2019

Riscul de a dezvolta cancer colorectal pentru persoanele care urmeaza o dieta bazata pe alimente inflamatorii este de doua ori mai mare.  

Oamenii de stiinta de la Programul de Terapie Experimentala in Oncologie si de la Institutul de Cercetare a Sanatatii Biodonostia au condus un studiu ce dezvaluie o legatura intre dieta inflamatorie si antioxidanta si riscul de a dezvolta cancer colorectal si de san.

Studiul a fost condus de Mireia Obon-Santacana, fiind finantat de Asociatia Spaniola Impotriva Cancerului.

”Am observat o asociere intre riscul de a dezvolta cancer colorectal si potentialul inflamator al dietei. Cu alte cuvinte, participantii la studiu care au urmat o dieta inflamatorie au avut un risc de aproape doua ori mai ridicat de a dezvolta cancer colorectal, care este al patrulea cel mai frecvent tip de cancer la nivel mondial. Pe de alta parte, nu am observat o crestere semnificativa a cancerului de san, astfel ca trebuie sa facem mai multe cercetari pentru a verifica daca exista, intr-adevar, o conexiune cu alti factori”, spune Mireia Obon.

In ce consta o dieta inflamatorie? Dar una antioxidanta?

O dieta inflamatorie se caracterizeaza prin consumul de carbohidrati rafinati, carne rosie si prelucrata si grasimi saturate si trans. Intr-o dieta antioxidanta, consumul de legume, fructe si nuci predomina.

”In cadrul acestui studiu, ne-am concentrat asupra rolului dietei, in special asupra capacitatii sale inflamatorii si antioxidante, deoarece exista dovezi potrivit carora atat inflamatia cronica, cat si stresul oxidativ influenteaza dezvoltarea acestor tipuri de cancer, colorectal si de san”, explica Victor Moreno, cercetator.

Potrivit specialistilor, o dieta pro inflamatorie si pro oxidanta reprezinta un factor de risc pentru cancerul de colon. Partea pozitiva este ca dieta se poate modifica oricand, deci lucrurile se pot schimba. De aceea, pentru a preveni aceste forme de cancer, este important ca oamenii sa respecte recomandarile specialistilor.

”Ar trebui sa ne orientam obiceiurile alimentare catre o dieta mediteraneana bogata in fructe si legume, nuci, cereale integrale si uleiuri sanatoase, cum ar fi cel de masline”, spune Mireia Obon.

Pentru a realiza aceasta cercetare, au fost incluse 1852 de cazuri de cancer colorectal si 1567 de cazuri de cancer de san, alaturi de un grup de 3447, respectiv 1487 de oameni sanatosi, pentru a face comparatiile. Toti participantii au provenit din 12 provincii spaniole.

Sursa: www.eurekalert.org

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Oncologie

Medic Specialist
Medic Primar
Medic Specialist
Medic Primar

Articole similare

Oamenii de stiinta continua sa analizeze microbiomul pielii pentru a descoperi proprietatile sale protectoare. Cel mai recent studiu, realizat de cercetatorii de la Universitatea California din San Diego si publicat in "Science Advances", subliniaza rolul benefic al unor bacterii in lupta impotriva cancerului de piele, conform ucsdnews.ucsd.edu...
Specialistii au descoperit, printr-un nou studiu, ca acupresura amelioreaza simptomele pe termen lung ale cancerului de san. Supravietuitorii au raportat imbunatatiri privind depresia, durerile si anxietatea, potrivit eurekalert.org. Se pare ca acupresura ar putea fi o solutie ieftina, realizabila la domiciliu, pentru a diminua efectele...
Consumul de ceai la temperaturi ridicate este asociat cu un risc crescut de cancer esofagian in randul fumatorilor si consumatorilor de alcool, arata un nou studiu efectuat pe termen lung in randul a 450 de mii de voluntari. Constatarile oamenilor de stiinta chinezi de la Fundatia Nationala de Stiinte Naturale si Programul Natiunilor Unite pentru...
Cercetatorii din Australia au dezvoltat un dispozitiv care poate izola celulele individuale de cancer din probele de sange. Dispozitivul microfluidic functioneaza prin separarea diferitelor tipuri de celule in functie de marimea lor. Cu ajutorul acestuia, in viitor s-ar putea efectua biopsii lichide rapide si ieftine, capabile sa detecteze...
Ce spun genele despre noi / Foto: Captura Vimeo.com Dam vina pe gene pentru multe dintre problemele noastre, chiar si atunci cand cauzele sunt poate altele. Vorbim despre profilul nostru genetic cum vorbim despre temperament - este acea parte din noi care ne influenteaza si determina viata. Ani de cercetari au transformat banuielile in...