Publicat la: 
16/07/2019

Riscul de a dezvolta cancer colorectal pentru persoanele care urmeaza o dieta bazata pe alimente inflamatorii este de doua ori mai mare.  

Oamenii de stiinta de la Programul de Terapie Experimentala in Oncologie si de la Institutul de Cercetare a Sanatatii Biodonostia au condus un studiu ce dezvaluie o legatura intre dieta inflamatorie si antioxidanta si riscul de a dezvolta cancer colorectal si de san.

Studiul a fost condus de Mireia Obon-Santacana, fiind finantat de Asociatia Spaniola Impotriva Cancerului.

”Am observat o asociere intre riscul de a dezvolta cancer colorectal si potentialul inflamator al dietei. Cu alte cuvinte, participantii la studiu care au urmat o dieta inflamatorie au avut un risc de aproape doua ori mai ridicat de a dezvolta cancer colorectal, care este al patrulea cel mai frecvent tip de cancer la nivel mondial. Pe de alta parte, nu am observat o crestere semnificativa a cancerului de san, astfel ca trebuie sa facem mai multe cercetari pentru a verifica daca exista, intr-adevar, o conexiune cu alti factori”, spune Mireia Obon.

In ce consta o dieta inflamatorie? Dar una antioxidanta?

O dieta inflamatorie se caracterizeaza prin consumul de carbohidrati rafinati, carne rosie si prelucrata si grasimi saturate si trans. Intr-o dieta antioxidanta, consumul de legume, fructe si nuci predomina.

”In cadrul acestui studiu, ne-am concentrat asupra rolului dietei, in special asupra capacitatii sale inflamatorii si antioxidante, deoarece exista dovezi potrivit carora atat inflamatia cronica, cat si stresul oxidativ influenteaza dezvoltarea acestor tipuri de cancer, colorectal si de san”, explica Victor Moreno, cercetator.

Potrivit specialistilor, o dieta pro inflamatorie si pro oxidanta reprezinta un factor de risc pentru cancerul de colon. Partea pozitiva este ca dieta se poate modifica oricand, deci lucrurile se pot schimba. De aceea, pentru a preveni aceste forme de cancer, este important ca oamenii sa respecte recomandarile specialistilor.

”Ar trebui sa ne orientam obiceiurile alimentare catre o dieta mediteraneana bogata in fructe si legume, nuci, cereale integrale si uleiuri sanatoase, cum ar fi cel de masline”, spune Mireia Obon.

Pentru a realiza aceasta cercetare, au fost incluse 1852 de cazuri de cancer colorectal si 1567 de cazuri de cancer de san, alaturi de un grup de 3447, respectiv 1487 de oameni sanatosi, pentru a face comparatiile. Toti participantii au provenit din 12 provincii spaniole.

Sursa: www.eurekalert.org

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Oncologie

Medic Primar,...
Medic Primar
Medic Specialist
Medic Primar

Articole similare

Evaluarea factorilor de risc poate fi facuta online / Foto: Photoxpress.com Grija pentru sanatate inseamna si efortul de a intelege ce anume ne predispune la diferite boli, iar acest lucru nu a fost niciodata mai usor de identificat decat in era digitala. Evaluarea riscului de a dezvolta anumite afectiuni este posibila astazi printr-o serie de...
Utilizand tehnologia avansata, oamenii de stiinta de la Universitatea din California, San Francisco, au descoperit o boala autoimuna care pare sa afecteze barbatii cu cancer testicular. Numita encefaclita paraneoplastica, boala cauzeaza simptome neurologice severe. Acestia isi pierd progresiv controlul asupra membrelor, miscarilor ochilor, iar in...
100.000 de pacienti cu cancer ar putea ramane fara tratament / Foto: Photoxpress.com Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer(FABC) atrage atentia Ministerului Sanatatii, care, de la 1 august, a hotarat sa reduca cu 15% preturile medicamentelor compensate din programele nationale. Potrivit presedintelui FBAC, Cezar Irimia, aceasta masura ar...
Un numar mare de substante chimice, ale caror efecte negative asupra sistemului endocrin pot favoriza aparitia cancerului sau problemele la sistemul nervos, ar trebui sa fie cercetate in profunzime, afirma doua agentii ONU, intr-un raport publicat marti. Programul Natiunilor Unite pentru Mediu si Organizatia Mondiala a Sanatatii subliniaza...
Dr. Gabriel Matei/ Foto: HotNews.ro Cum se diagnosticheaza cancerul colorectal? Cum poate fi prevenit? Ce analize sunt necesare? Cum se treateaza? Dr. Gabriel Matei, medic specialist chirurgie generala, a discutat online despre toate acestea cu cititorii MedLive. Dr. Gabriel Matei este medic specialist chirurgie generala, specialist Laparoscopie...