Alimentele organice. Sunt sigure? Mai hranitoare?

Sănătate
07 Februarie 2014
Autor: Echipa medicală MedLife
alimentele organice sunt sigure mai hranitoare
Gasiti de multe ori pe rafturile magazinelor produse alimentare denumite organice. Pe de o parte, aveti un mar crescut conventional. Pe de alta parte, aveti unul care este organic. Ambele mere arata la fel. Ambele ofera vitamine si fibre si ambele nu au grasimi, sodiu si colesterol. Pe care ar trebui sa-l alegeti? Produsele crescute conventional, in general, costa mai putin, dar sunt mai sigure sau mai hranitoare alimentele organice? Agricultura conventionala vs agricultura organica

Cuvantul "organic" se refera la modul in care fermierii cultiva si proceseaza produsele agricole, cum ar fi fructe, legume, cereale, produse lactate si carne. Practicile agricole organice sunt concepute pentru a incuraja conservarea solului si a apei si reducerea poluarii. Fermierii care cresc produse organice si carne nu folosesc metode conventionale pentru a fertiliza solul. De exemplu, in los sa foloseasca erbicide chimice, fermierii pot efectua rotatia culturilor mai sofisticate si raspandirea unui gunoi de grajd pentru fertilizare. Conform Ministerului Agriculturii, in etapa de productie la ferma se interzice utilizarea organismelor modificate genetic (OMG-uri si derivatele acestora) a fertilizantilor si pesticidelor de sinteza, a stimulatorilor si regulatorilor de crestere, hormonilor, antibioticelor. In etapa de procesare a alimentelor se restrictioneaza folosirea aditivilor, a substantelor complementare si a substantelor chimice de sinteza folosite la prepararea alimentelor ecologice.

Iata cateva diferente esentiale intre agricultura conventionala si agricultura organica:
Conventional Organic
Se utilizeaza ingrasaminte chimice pentru a promova cresterea plantelor. Se utilizeaza ingrasaminte naturale, cum ar fi gunoiul de grajd sau compostul, pentru a fertiliza solul si plantele.
insecticide sintetice pentru a reduce boli si daunatori. Se utilizeaza pesticide din surse naturale care sa nu fie daunatoare pentru insecte si pasari sau capcane pentru a reduce din daunatori.
erbicide sintetice pentru a gestiona buruienile. compusi ecologici; rotatia culturile, se plivesc buruienile cu mana
animalele primesc antibiotice, hormoni de crestere si medicamente pentru stimula cresterea si a preveni bolile. Animalele primesc furaje ecologice si li se permite accesul in aer liber. Se utilizeaza masuri preventive - cum ar fi pasunatul prin rotatie, un regim alimentar echilibrat si grajduri si adaposturi curate - pentru a ajuta la indepartarea bolilor
"Organic" si "natural" inseamna acelasi lucru?

"Natural" si "organic" nu inseamna acelasi lucru. Puteti vedea termenii "natural" si alte, cum ar fi "toate ingredientele naturale" sau "fara hormoni" pe etichetele produselor alimentare. Aceste descrieri trebuie sa fie oneste, dar nu le confundati cu termenul "organic". Numai produsele alimentare care sunt cultivate si prelucrate in conformitate cu standardele ecologice USDA pot fi etichetate drept organice.

In Romania ,,agricultura ecologica, termen protejat si atribuit de U.E Romaniei pentru definirea acestui sistem de agricultura este similar cu termenii ,,agricultura organica sau ,,agricultura biologica utilizati in alte state membre, conform Ministerului Agriculturii.

Rolul sistemului de agricultura ecologica este de a produce hrana mai curata, mai potrivita metabolismului uman, in deplina corelatie cu conservarea si dezvoltarea mediului.

In Romania, controlul si certificarea produselor ecologice este asigurata in prezent de organisme de inspectie si certificare private. Acestea sunt aprobate de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, pe baza criteriilor de independenta, impartialitate si competenta stabilite in Ordinul nr. 181/2012 pentru aprobarea Regulilor privind organizarea sistemului de inspectie si certificare, de aprobare a organismelor de inspectie si certificare si de supraveghere a activitatii organismelor de control.

Sigla nationala ,,ae, specifica produselor ecologice, alaturi de sigla comunitara sunt folosite pentru a completa etichetarea, in scopul identificarii de catre consumatori a produselor obtinute in conformitate cu metodele de productie ecologica.

Solicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică. 

Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.


Pasul 1

Detaliile Pacientului



Pasul 2

Detaliile Programării