Psihologie

03 Mai 2018

Care este legatura dintre ameteala cronica si tulburarile psihice

ameteala

Desi majoritatea cazurilor de ameteala cronica au drept cauza tulburarile fizice, problemele psihiatrice pot fi, in egala masura, un factor declansator, conform unui studiu publicat recent in revista de specialitate "The Journal of the American Osteopathic Association," conform sciencedaily.com.

Ce este ameteala cronica

Ameteala cronica poate rezulta in urma instalarii unor serii de probleme de sanatate ce implica, cel mai frevent, bolile neurologice, vestibulare si cardiace. Pacientii care au fost consultati de medicii specialisti fara a ajunge la un diagnostic sunt sfatuiti sa participe la o verificare psihiatrica, ce ar putea sa ajute la stabilirea diagnosticului, noteaza cercetatorii.

Pentru studiul de fata, oamenii de stiinta americani au analizat simptomele prezentate de un grup de pacienti ce sufereau de tulburarile psihice si au constatat ca simptomele de ameteala cronica au fost prezente la 15% dintre acestia. 

Cum apar ametelile cronice

Dupa afectiunile vestibulare, ce afecteaza anumite parti ale urechii interne, precum si partile creierului ce sunt responsabile de controlul echilibrului, tulburarile psihice par a fi a doua cauza cea mai frecventa de aparitie a ametelii cronice.

"Unul dintre motivele pentru care cauzele aparitiei ametelilor pot fi greu de diagnosticat este faptul ca modul in care acestea sunt experimentate variaza dramatic," declara Zak  Kelm, medic psihiatru in cadrul Universitatii de Stat din Ohio si autorul principal al studiului de fata.

Ametelile fac parte dintr-o gama larga de simptome ce includ vertijul, lesinul si dezechilibrul. Atunci cand descrierea pacientilor corespunde uneia dintre aceste trei categorii, diagnosticul este mai usor de stabilit, conform opiniei specialistilor.

"Pacientii care gasesc dificila descrierea simptomelor experimentate, precum si cei care experimenteaza mai multe simptome diferite, fac parte din categoria ametelilor non-specifice. Pacientii ce prezinta ameteli generale sau vagi ar trebui sa ridice un semn de intrebare in randul medicilor spcialisti," declara Dr. Kelm.

Care este relatia dintre ameteli si prezenta tulburarilor psihiatrice

Relatia dintre cele trei tipuri de ameteli si prezenta tulburarilor psihiatrice este complexa si este adesea dificil de distins daca interactiunea este reciproca sau daca este vorba despre o relatie de tip cauza-efect.

Cu toate acestea, autorii remarca faptul ca, de-a lungul timpului, oamenii de stiinta au incercat sa inteleaga mai bine aceasta relatie prin introducerea conceptului de ameteli subiective cronice (Chronic Subjective Dizziness - CSD).

Pacientii ce sufera de CSD au in oricare dintre aceste situatii posibilitatea existentei unei tulburari psihiatrice trebuie luata in considerare. Unul dintre motivele pentru care tulburarile psihiatrice sunt trecute cu vederea este faptul ca multi medici gasesc dificil sa anunte pacientii ca ar putea suferi de o boala mintala. "Din acest motiv sunt de parere ca numai intreband pacientul despre nivelul de stres si anxietate experimentat de acestia ar putea sa faca conversatia mai accesibila pentru ambele parti," declara Dr. Kelm. parte de episoade de ameteli cu o frecventa zilnica pe o durata de cel putin trei luni. Acestia descriu simptomele experimentate drept senzatii de dureri de cap, ameteli si dezechilibru. Uni dintre acestia simt ca se misca pamantul sub picioarele lor, in timp ce altii se simt inconfortabil in spatiul in care se afla. Multi dintre pacientii ce experimenteaza CSD declara ca aceste simptome se agraveaza in contact cu stimulii complexi, precum spatiile aglomerate.

Potrivit unui studiu efectuat anterior pe aceasta tema, o treime dintre pacientii investigati, ce sufera de CSD, au prezentat tulburari de anxietate, dar, in schimb, nu au avut nciun antecendent de tulburari vestibulare sau alte boli ce ar putea reprezenta cauza aparitiei ametelilor.

Ce optiuni terapeutice au pacientii ce prezinta simptome de ameteala cronica

Dupa vizita la psihiatru, multi pacienti reusesc sa isi depaseasca problemele psihice cu ajutorul terapiei comportamentale cognitive. Cu toate acestea, farmacoterapia este cea mai utila in aceste situatii. Inhibitorii selectivi ai serotenonei sunt foarte eficienti, arata raportul unui studiu de specilitate ce mentioneaza ca aproximativ 50% dintre pacientii carora li s-au administrat medicamente din clasa SSRI - Selective serotonin reuptake inhibitors - au avut o remisie completa a simptomelor, in timp ce 70% au raportat diminuarea semnificativa a simptomelor.

Autorii studiului noteaza ca o abordare holistica, ce tine cont atat de sanatatea mintala, cat si de cea fizica si emotionala a pacientului, poate ajuta medicii sa identifice mai rapid cauzele declansarii simptomelor specifice ametelii si sa reuseasca sa stabileasca in cel mai scurt timp diagnosticul potrivit pentru a trece mai departe la stabilirea metodelor de tratament.Echipa MedLife de Psihologie

Dr. Gontariu Alina MedLife
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist
Dr. Gontariu Alina MedLife
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist

Ecografie 2d și Ginecologie

Petrutescu Brandusa
Petrutescu Brandusa
Medic Primar
Petrutescu Brandusa
Petrutescu Brandusa
Medic Primar

Alergologie

Furtuna Catalin
Furtuna Catalin
Medic Specialist
Furtuna Catalin
Furtuna Catalin
Medic Specialist

Orl

Sandor Cosmina Teodora
Sandor Cosmina Teodora
Medic Specialist
Sandor Cosmina Teodora
Sandor Cosmina Teodora
Medic Specialist

Dermatovenerologie

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.