Publicat la: 
25/09/2015

Ametelile ce apar la cateva momente de stat in picioare pot fi semnul unor boli grave

Conform unor studii recent efectuate de oamenii de stiinta de la Harvard si publicate in jurnalul stiintific Neurology, ametelile care apar dupa statul in picioare pentru cateva minute ar putea fi un semn de avertizare timpurie a unei boli neurologice grave, ce prezinta un risc crescut de deces prematur.

Pentru unii oameni astfel de ameteli sunt cauzate de scaderea graduala a presiunii sangvine si indica faptul ca "sistemul nervos nu poate mentine presiunea sangelui necesara pentru statul in picioare," declara doctorul Christopher Gibbons, profesor de neurologie la Scoala de Medicina de la Universitatea Harvard din Boston.

Aceasta conditie neurologica se numeste hipotensiune ortostatica si intre 29 si 64% dintre oamenii ce sufera de aceasta conditie au decedat in timpul studiilor efectuate de specialisti pe durata a 10 ani.

Insa datele evidentiate de acest studiu nu ar trebui sa fie motiv de ingrijorare pentru toate persoanele ce prezinta ameteli in momentul in care se ridica in picioare, spun specialistii, intrucat exista multe alte cauze ale acestor stari de dezechilibru, precum diabetul, deshidratarea si probleme la nivelul urechii interne, ori manifestarea unor efecte secundare ale pastilelor administrate pentru presiunea sangvina.

Este, de asemenea, important de notat faptul ca noul studiu a fost efectuat pentru a gasi o asociere intre hipotensiune arteriala ortostatica si riscul de deces prematur, dar specialistii spun ca nu pot face dovada prezentei unei relatii cauza-efect.

Christopher Gibbons, impreuna cu echipa sa de cercetatori, a analizat doua conditii: hipotensiunea arteriala ortostatica si hipotensiunea arteriala ortostatica intarziata. In timp ce prima conditie este definita ca inregistrarea unei scaderi a tensiunii arteriale declansata in primele 3 minute de la momentul in care o persoana se ridica in picioare, cea de-a doua conditie este caracterizata prin acelasi efect inregistrat dupa cateva minute de stat in picioare, conform studiului.

"In cel de-al doilea caz este vorba despre persoanele care pot sta in picioare, dar prezinta semne de inrautatire a conditiei lor; acestea simt ca urmeaza sa lesine daca nu se aseaza cateva momente," a declarat Gibbons.

Hipotensiunea arteriala ortostatica devine mai frecventa pe masura ce oamenii inainteaza in varsta, declara cercetatorii. Astfel ca pana la varsta cuprinsa intre 60 si 70 de ani, intre 5 si 10 % din populatie dezvolta astfel de conditii.

In grupul de persoane ce au facut parte din studiul de 10 ani, 48 au fost diagnosticati in ca de la inceput cu hipotensiune arteriala ortostatica intarziata si 42 cu hipotensiune arteriala ortostatica. In primul caz rata de deces pe durata celor 10 ani de studiu a fost de 29%, iar in cel de-al doilea caz rata de deces a fost de 54%.

Rezultatele studiului arata ca persoanele care resimt ameteli chiar si dupa mai multe minute de stat in picioare pot prezenta semne foarte timpurii ale unor tulburari neurologice, precum Parkinson, conform cercetatorilor. Hipotensiune arteriala ortostatica poate servi, astfel, ca indiciu ca sistemul nervos nu functioneaza in mod corespunzator, fiind necesara o monitorizare a evolutiei tensiunii arteriale de-a lungul timpului.

"Medicii trebuie sa fie constienti de faptul ca o scadere a tensiunii arteriale asociata cu manifestarea ametelilor ar putea indica prezenta unor probleme grave de sanatate, fiind necesare evaluari suplimentare," declara Christopher Gibbons.

Cu toate acestea, Gibbons adauga ca oamenii care observa ca prezinta ameteli din ce in ce mai accentuate atunci cand stau in picioare nu ar trebui sa isi asume, in mod automat, ca acestea sunt semnele unor boli in curs de dezvoltare.

Sursa: WebMd

G.T.

Specialitate: 

Echipa medicala MedLife - Neurologie

Mardirosevici Maria Luciana,Medic Specialist
Medic Specialist
Cherciu Laura,Medic Specialist
Medic Specialist
Medic specialist
Medic Specialist
  •  
  • 1 of 11

Articole similare

Tastatura contaminata/Foto:Captura Youtube Stiai ca butoanele pe care le apesi acum sunt conectate defapt la o serie de boli? E ca si cum ai apasa Enter , nu numai pentru a deschide o fereastra, dar si pentru a permite organismului sa se expuna la o serie de afectiuni: ale articulatiilor sau incheieturilor, chiar si ale stomacului. Comenteaza...
Conform unor studii recent efectuate de oamenii de stiinta de la Harvard si publicate in jurnalul stiintific Neurology, ametelile care apar dupa statul in picioare pentru cateva minute ar putea fi un semn de avertizare timpurie a unei boli neurologice grave, ce prezinta un risc crescut de deces prematur. Pentru unii oameni astfel de ameteli sunt...
legatura dintre grupele de sange si riscul de aparitie a anumitor boli a fost dovedita / Foto: Photoxpress.com Grupa de sange pe care o aveti ar putea sa va ajute in determinarea riscului de cancer, infertilitate sau ulcer gastric? Da! Timp de multi ani ideea ca grupele de sange ar putea avea si alte semnificatii medicale in afara de rolul pe...
Conform unor studii recent efectuate de oamenii de stiinta de la Harvard si publicate in jurnalul stiintific Neurology, ametelile care apar dupa statul in picioare pentru cateva minute ar putea fi un semn de avertizare timpurie a unei boli neurologice grave, ce prezinta un risc crescut de deces prematur. Pentru unii oameni astfel de ameteli sunt...
Utilizarea cuptorului cu microunde poate favoriza aparitia unor boli / Foto: Captura YouTube Putine bucatarii mai sunt lipsite, in zilele noastre, de cuptorul cu microunde. Desi este un instrument usor de folosit si din ce in ce mai ieftin, romanii inca nu sunt constienti de riscurile la care se expun atunci cand incalzesc mancarea sau cand...