MEDICINA GENERALA

25 Septembrie 2015

Ametelile ce apar la cateva momente de stat in picioare pot fi semnul unor boli grave

Ametelile ce apar la cateva momente de stat in picioare pot fi semnul unor boli grave

Conform unor studii recent efectuate de oamenii de stiinta de la Harvard si publicate in jurnalul stiintific Neurology, ametelile care apar dupa statul in picioare pentru cateva minute ar putea fi un semn de avertizare timpurie a unei boli neurologice grave, ce prezinta un risc crescut de deces prematur.

Pentru unii oameni astfel de ameteli sunt cauzate de scaderea graduala a presiunii sangvine si indica faptul ca "sistemul nervos nu poate mentine presiunea sangelui necesara pentru statul in picioare," declara doctorul Christopher Gibbons, profesor de neurologie la Scoala de Medicina de la Universitatea Harvard din Boston.

Aceasta conditie neurologica se numeste hipotensiune ortostatica si intre 29 si 64% dintre oamenii ce sufera de aceasta conditie au decedat in timpul studiilor efectuate de specialisti pe durata a 10 ani.

Insa datele evidentiate de acest studiu nu ar trebui sa fie motiv de ingrijorare pentru toate persoanele ce prezinta ameteli in momentul in care se ridica in picioare, spun specialistii, intrucat exista multe alte cauze ale acestor stari de dezechilibru, precum diabetul, deshidratarea si probleme la nivelul urechii interne, ori manifestarea unor efecte secundare ale pastilelor administrate pentru presiunea sangvina.

Este, de asemenea, important de notat faptul ca noul studiu a fost efectuat pentru a gasi o asociere intre hipotensiune arteriala ortostatica si riscul de deces prematur, dar specialistii spun ca nu pot face dovada prezentei unei relatii cauza-efect.

Christopher Gibbons, impreuna cu echipa sa de cercetatori, a analizat doua conditii: hipotensiunea arteriala ortostatica si hipotensiunea arteriala ortostatica intarziata. In timp ce prima conditie este definita ca inregistrarea unei scaderi a tensiunii arteriale declansata in primele 3 minute de la momentul in care o persoana se ridica in picioare, cea de-a doua conditie este caracterizata prin acelasi efect inregistrat dupa cateva minute de stat in picioare, conform studiului.

"In cel de-al doilea caz este vorba despre persoanele care pot sta in picioare, dar prezinta semne de inrautatire a conditiei lor; acestea simt ca urmeaza sa lesine daca nu se aseaza cateva momente," a declarat Gibbons.

Hipotensiunea arteriala ortostatica devine mai frecventa pe masura ce oamenii inainteaza in varsta, declara cercetatorii. Astfel ca pana la varsta cuprinsa intre 60 si 70 de ani, intre 5 si 10 % din populatie dezvolta astfel de conditii.

In grupul de persoane ce au facut parte din studiul de 10 ani, 48 au fost diagnosticati in ca de la inceput cu hipotensiune arteriala ortostatica intarziata si 42 cu hipotensiune arteriala ortostatica. In primul caz rata de deces pe durata celor 10 ani de studiu a fost de 29%, iar in cel de-al doilea caz rata de deces a fost de 54%.

Rezultatele studiului arata ca persoanele care resimt ameteli chiar si dupa mai multe minute de stat in picioare pot prezenta semne foarte timpurii ale unor tulburari neurologice, precum Parkinson, conform cercetatorilor. Hipotensiune arteriala ortostatica poate servi, astfel, ca indiciu ca sistemul nervos nu functioneaza in mod corespunzator, fiind necesara o monitorizare a evolutiei tensiunii arteriale de-a lungul timpului.

"Medicii trebuie sa fie constienti de faptul ca o scadere a tensiunii arteriale asociata cu manifestarea ametelilor ar putea indica prezenta unor probleme grave de sanatate, fiind necesare evaluari suplimentare," declara Christopher Gibbons.

Cu toate acestea, Gibbons adauga ca oamenii care observa ca prezinta ameteli din ce in ce mai accentuate atunci cand stau in picioare nu ar trebui sa isi asume, in mod automat, ca acestea sunt semnele unor boli in curs de dezvoltare.

Sursa: WebMd

G.T.Echipa MedLife de Neurologie

Dr. Gontariu Alina MedLife
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist
Dr. Gontariu Alina MedLife
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist

Ecografie 2d și Ginecologie

Petrutescu Brandusa
Petrutescu Brandusa
Medic Primar
Petrutescu Brandusa
Petrutescu Brandusa
Medic Primar

Alergologie

Furtuna Catalin
Furtuna Catalin
Medic Specialist
Furtuna Catalin
Furtuna Catalin
Medic Specialist

Orl

Sandor Cosmina Teodora
Sandor Cosmina Teodora
Medic Specialist
Sandor Cosmina Teodora
Sandor Cosmina Teodora
Medic Specialist

Dermatovenerologie

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.