Anatomia fericirii
Chiar și atunci când se confruntă cu un disconfort, oamenii fericiți au un sentiment de optimism că lucrurile se vor îmbunătăți și că pot face față la ceea ce se întâmplă. Descoperă direct de la experți mecanismele interne ale fericirii.
Fericirea este starea mentală de bine, subiectivă, caracterizată de emoții pozitive, care pot varia de la trăiri intense, euforice, de pasiune sau entuziasm, până la calm și mulțumire. Fericirea reprezintă un melanj între experimentarea plăcerii și trăirea sentimentului de împlinire. Tocmai această gamă variată de trăiri care sunt asociate cu fericirea o face să fie dificil de definit și de identificat în viața cotidiană.
Ce se întâmplă în organism
Ca orice emoție, fericirea reprezintă un proces biochimic. Substanțele asociate cu fericirea sunt dopamina, serotonina, oxitocina și endorfinele. Acestea din urmă se secretă în timpul sportului, râsului sau sexului, au efect analgezic și induc o stare de euforie.
Oxitocina este hormonul care contribuie la stabilirea relațiilor de prietenie și de iubire, determină creșterea încrederii, loialității și empatiei. Aceasta pune bazele atașamentului și întărește sistemul imunitar. Se secretă îndeosebi prin contact fizic, îmbrățișări, sărut, relații intime. Dar se consideră că responsabile de fericire sunt, în principal, dopamina și serotonina.
Rolul determinant al dopaminei
Dopamina este implicată în mecanismele de recompensă, învățare, memorie, atenție și stă la baza sistemului de răsplată al organismului. Dacă un comportament este considerat pozitiv, el este recompensat printr-o stare de bine, pentru a fi repetat în viitor. Uneori, simpla anticipare a recompensei produce plăcere. Căile dopaminergice din creier pot fi deturnate de diverse substanțe ca alcoolul, nicotina, zahărul, drogurile sau de anumite comportamente precum jocurile de noroc sau video, pornografia și, astfel, poate fi obținută plăcerea. Toate acestea, folosite în exces, pot duce la adicții.
Din punct de vedere emoțional, dopamina ne face să ne simțim energizați, motivați, creativi, ne determină să ne dorim lucruri din viitor, să planificăm obținerea lor și să depunem efort pentru ele. Ne poate face să trăim cele mai intense senzații de pasiune sau exaltare, dar, în extrema cealaltă, poate duce la suferință și disperare.
Efectele pozitive ale serotoninei
Serotonina este neurotransmițătorul implicat în reglarea dispoziției, a somnului și a apetitului. Aceasta este asociată cu sentimente de împlinire, realizare, recunoașterea meritelor de către ceilalți, satisfacție, loialitate, statut superior. Serotonina este substanța care consolidează relațiile dintre oameni și răspunde nevoii de conectare cu ceilalți. Suntem ființe sociale și avem nevoie de recunoaștere și validare, atunci când realizăm ceva important. Ne simțim mândri când cei apropiați au succes. Suntem recunoscători când cineva ne ajută. Ne simțim plini de încredere în propriile forțe, atunci când ceilalți ne apreciază reușitele. Serotonina induce o stare de calm și mulțumire. Ne permite să ne bucurăm de lucrurile care ne sunt accesibile în prezent, aici și acum.
Diferențe dintre cei doi hormoni
Unii specialiști fac o delimitare fermă între plăcere și fericire, considerând că sunt două stări total diferite. Experții aduc ca argumente tocmai faptul că una este generată de dopamină, cealaltă, de serotonină. Prima produce senzații plăcute de scurtă durată, cea de-a doua este persistentă. Plăcerea poate fi obținută și prin intermediul substanțelor, fericirea, nu. Una poate produce adicție, cealaltă, niciodată. De cele mai multe ori, plăcerea o putem obține singuri, pe când fericirea acționează resorturi profund umane, care au legătură cu latura socială.
Sursele fericirii
Oameni de știință din diverse domenii au încercat să găsească sursele fericirii. Unul dintre studii a stabilit trei cauze principale: bagajul genetic, circumstanțele de viață, alegerile și acțiunile personale. Există persoane care se nasc cu un potențial mai mare de a se simți fericite. Dar, chiar dacă moștenirea genetică nu a fost propice, chiar dacă evenimentele de viață nu au fost favorabile, tot avem control asupra alegerilor pe care le facem.
Planifică echilibrat
Trăim într-o societate care încurajează căutarea în mod excesiv a fericirii efemere date de dopamină. Avem nevoie și de aceasta, deoarece dă culoare și savoare vieții și ne face să ne simțim vii. Este minunat să visăm, să ne stabilim obiective, să ne îndrăgostim, să explorăm, să fim creativi, să mâncăm ciocolată și să experimentăm multe alte asemenea plăceri. Dar ar fi bine să dăm o șansă mai mare serotoninei și fericirii durabile produse de generozitate, empatie, recunoștință, iertare, altruism, prietenie, iubire.
Cum poți construi fericirea
Află cele mai eficiente strategii prin care poți să cultivi fericirea în mod conștient:
Creierul detectează mai degrabă partea negativă a existenței, deoarece acest fapt a ajutat la supraviețuire. Așadar, de multe ori, este nevoie de un efort conștient pentru a interpreta într-o manieră pozitivă evenimentele din viața noastră. Gândind pozitiv, creăm emoții pozitive și conturăm o perspectivă echilibrată asupra vieții.
Studiile arată că oamenii care au relații armonioase, bazate pe încredere, sunt mai fericiți și sănătoși.
Lumina solară stimulează secreția de serotonină.
Viața presupune aspecte pozitive și negative, deci este firesc să experimentăm trăiri diverse. Dacă ne acordăm timp pentru introspecție, putem observa ce ne face fericiți sau triști și putem învăța să gestionăm mai bine aceste emoții.
Este important să ne identificăm propriile valori și să facem alegeri în funcție de acestea.
Descoperirea unui sens profund al existenței ne dă sentimentul împlinirii și al unei vieți care merită trăită.
- Gestionează gândurile negative.
- Construiește relații semnificative.
- Efectuează activități în aer liber.
- Înțelege propriile emoții.
- Implică-te în activități care să se potrivească cu dorințele și principiile tale de viață.
- Găsește un scop în viață.
Articol publicat în revista InfoLife nr. 98, ediția din martie 2022.
Acest material este realizat în colaborare cu Ina Baranga, psiholog clinician, psihoterapeut de orientare cognitiv-comportamentală, Centrul MindCare.
Solicită o programare
Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică.
Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.
Articole din aceeași categorie
De ce avem nevoie de vacanță?
Dacă încă nu ți-ai planificat concediul și mai ai nevoie de puțină convingere, iată câteva dintre beneficiile suplimentare ale momentelor estivale pline de distracție și relaxare. Experții îți dezvăluie și cât durează efectele benefice ale zilelor libere și ce elemente influen...
Soluții pentru atacul de panică
Mulți oameni vor experimenta cel puțin un atac de panică în timpul vieții, iar aceste episoade de panică pot fi adesea gestionate fără a fi nevoie de medicamente. Deși atacurile de panică pot fi copleșitoare, există modalități de a le controla atunci când apar, inclusiv prin utili...
Cum să fim empatici cu cei aflați în suferință
Identificarea afectivă creează o legătură între oameni și construiește încredere. Fără empatie, relațiile sunt doar tranzacții lipsite de căldura emoțională și sensul inerent al condiției umane. Este necesar un minimum de empatie pentru a fi sensibil la suferința altuia, pentru a i...