Publicat la: 
2/03/2018

anestezie

Atunci cand pacientii sufera interventii chirurgicale majore, sunt adesea supusi anesteziei pentru a permite creierului sa se afle intr-o stare de inconstienta. Dar ce se intampla in creier in acea perioada?

Trei cercetatori de la Universitatea din Michigan exploreaza aceasta intrebare - in mod specific modul in care retelele creierului se fragmenteaza in asociere cu diferite stari de inconstienta - in trei studii, conform sciencedaily.com.

"Aceste studii pornesc de la ipoteza cu privire la cum ne pierdem cunostinta, bazandu-ne pe modele de transfer de informatii in creier", spune George A. Mashour, de la Universitatea de Medicina din Michigan Medical School.

In cadrul celor trei studii, cercetatorii nu numai ca exploreaza cum se fragmenteaza retelele creierului, ci si modul in care se poate masura mai bine ce se intampla.

"Am lucrat timp de un deceniu pentru a intelege intr-un mod specific cum aspectele spatiale si temporale ale functiei cerebrale se descompun in timpul starii de inconstienta, cum putem masura aceasta defalcare si implicatiile pentru prelucrarea informatiei", spune UnCheol Lee.

Examinarea diferitelor aspecte ale starii de inconstienta

Baza pentru cele trei studii o constituie o teorie a lui Mashour, care sugereaza ca anestezia nu functioneaza prin inlaturarea creierului, per se, ci mai degraba prin izolarea proceselor in anumite zone ale creierului. "In loc sa vedem o retea a creierului foarte conectata, anestezia are ca rezultat o serie de insule cu cognitie si procesare izolate."

In studiul din Journal of Neuroscience, echipa a analizat diferite zone ale creierului in timpul sedarii, anesteziei chirurgicale si starii vegetative.

"Adesea se sugereaza ca diferite zone ale creierului care interactioneaza in mod obisnuit una cu alta se desincronizeaza in timpul starii de inconstienta", spune Anthony Hudetz, profesor de anesteziologie si autor principal studiu. "Am aratat ca, in stadiile incipiente ale sedarii, cronologia procesarii informatiei devine mult mai lunga, iar zonele locale ale creierului devin mai strans legate intre ele, ceea ce ar putea duce la imposibilitatea de a se conecta cu zone indepartate".

In cadrul studiului Frontiers in Human Neuroscience, cercetatorii au analizat modul in care creierul integreaza informatiile si modul in care acestea pot fi masurate in lumea reala.

"Am luat o sarcina computationala foarte complexa de masurare a integrarii informatiei in creier si am transformat-o intr-o sarcina mai usor de gestionat", spune Lee, autorul principal al studiului. "Am demonstrat ca, pe masura ce creierul devine mai modular si are mai multe interactiuni locale, inetegrarea informatiei incepe sa scada. In esenta, ne-am concentrat pe modul in care a avut loc fragmentarea retelei creierului si pe masurare acestei fragmentari, care ne explica de ce ne pierdem cunostinta."

Ultimul articol, din Trends in Neurosciences, a avut ca scop sa analizeze studiile anterioare ale echipei si alte cercetari pe tema inconstientului si sa ofere o imagine mai completa.

''Am examinat starea de inconstienta in trei situatiii diferite: fiziologice, farmacologice si patologice. Am constatat ca, in timpul starii de inconstienta, conectivitatea perturbata si modularitatea mai mare produc un mediu care este incompatibil cu un transfer eficient de informatii, care este necesar cand suntem constienti'', spune Mashour.

Cum pot ajuta pacientii aceste studii?

"Cautam o modalitate mai buna de a cuantifica profunzimea anesteziei in sala de operatie si de a evalua starea de constienta in cazul unei persoane care a suferit un accident vascular cerebral sau leziuni cerebrale", spune Hudetz. "De exemplu, putem presupune ca un pacient este pe deplin inconstient bazat pe comportament, dar in unele cazuri, constienta poate persista in ciuda faptului ca nu raspunde".

Cercetatorii spera ca viitoarele studii ar putea duce la strategii terapeutice pentru pacienti.

''Vrem sa intelegem defectele de comunicare care apar in creier in timpul starii de inconstienta, astfel incat sa putem tinti exact sau monitoriza aceste circuite pentru a obtine o anestezie mai sigura si pentru a restabili aceste circuite in situatii de coma", spune Mashour.

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Anestezie

  •  
  • 1 of 18

Articole similare

Expunerea copiilor la anestezie generala pana la varsta de patru ani creste riscul unei dezvoltarii improprii pe plan cognitiv, descrisa de specialisti in termenii alfabetizarii reduse in cadrul testelor de scris si citit si a abilitatilor slabe la testele de matematica, arata un studiu efectuat recent de catre cercetatorii de la Universitatea...
Un fapt descoperit intamplator / Foto: Bigstockphoto.com Memoria copiilor este afectata de anesteziile repetate, chiar daca activitatea fizica ajuta la formarea de noi celule, care imbunatatesc activitatea cerebrala. La aceasta concluzie au ajuns cercetatorii Academiei Sahlgrenska, din cadrul Universitatii din Gothenburg, Suedia. Studiul a...
Relaxarea musculara reprezinta o etapa esentiala a anesteziei in timpul operatiilor majore. Totusi, studiile sugereaza ca aceste medicamente pot provoca probleme respiratorii. Studiul european ”Popular”, sustinut de ”European Society of Anaesthesiology (ESA)” si condus de ”Technical University of Munich (TUM)” a confirmat legatura dintre...
Atunci cand pacientii sufera interventii chirurgicale majore, sunt adesea supusi anesteziei pentru a permite creierului sa se afle intr-o stare de inconstienta. Dar ce se intampla in creier in acea perioada? Trei cercetatori de la Universitatea din Michigan exploreaza aceasta intrebare - in mod specific modul in care retelele creierului se...
Desi pare de necrezut, inca nu am ajuns sa intelegem mecanismul uneia dintre cele mai frecvente proceduri medicale: anestezia generala. O echipa de cercetatori australieni a facut o descoperire importanta in acest sens: anestezia nu doar adoarme intregul organism, ci reuseste sa intrerupa comunicarea ce are loc in mod natural intre celulele...