Publicat la: 
23/08/2019

Oamenii de stiinta de la Johns Kopkins Kimmel Cancer Center au descoperit, printr-un nou studiu, ca antibioticele ar putea creste riscul dezvoltarii cancerului de colon, dar nu se aplica si in cazul cancerului rectal.

Mesajul principal al acestui studiu este importanta administrarii antibioticelor. Acestea nu sunt recomandate pentru infectiile virale obisnuite, trebuie sa fie utilizate cat mai putin posibil si sunt de preferat antibioticele care tintesc direct cauza, nu cele cu spectru larg de actiune.

Specialistii atrag atentia asupra utilizarii responsabile a antibioticelor deoarece au efecte semnificative, inclusiv inducerea bolilor cronice.

In cazul asocierii dintre riscul crescut de cancer de colon si antibiotice, o posibila cauza ar fi schimbarea radicala pe care antibioticele o provoaca microbiomului (totalitatea bacteriilor care traiesc in intestine).

Antibioticele sunt prescrise, la nivel mondial, pentru tratarea infectiilor bacteriene. Recent, s-a observat o asociere intre administrarea acestora si cresterea riscului de cancer de colon. Totusi, cercetatorii nu au avut un control absolut asupra altor factori de risc ai cancerului, cum ar fi istoricul familial de cancer, de obezitate, fumatul, consumul de alcool si diabetul.

Pentru a avea o imagine de ansamblu cat mai corecta, echipa de specialisti a utilizat cea mai mare baza de date electronice ale inregistrarilor medicale din intreaga lume. In aceasta baza de date sunt inscrisi peste 11 milioane de pacienti si contine informatii referitoare la prescrierea medicamentelor si diagnostice.

Concentrandu-se pe o perioada de 23 de ani, au descoperit 28.890 de cazuri de cancer colorectal. Mai apoi, au ales un grup de comparatie, cu oameni care nu erau diagnosticati cu cancer colorectal, dar care aveau caracteristici similare, inclusiv varsta si sexul. Au folosit documentele medicale pentru a identifica si evalua fiecare istoric de caz pentru factorii de risc de cancer colorectal, cum ar fi un istoric de obezitate, fumat, consum de alcool, sau diabet, precum si utilizarea antibioticelor.

Dupa cum era de asteptat, majoritatea oamenilor diagnosticati cu cancer colorectal au bifat multi dintre factorii de risc mentionati anterior. In plus, s-a descoperit un risc mai mare de cancer pentru oamenii expusi la antibiotice. Totusi, aceste asocieri nu au fost valabile si pentru cancerul colorectal.

Cercetarile ulterioare au aratat ca expunerea la antibiotice a fost asociata cu un risc cu 15% mai mare de cancer de colon proximal (prima parte a colonului si mijlocul acestuia), dar nu si de cancer de colon distal (ultima parte a colonului). Acest risc a fost asociat in mod special cu expunerea la clasele de antibiotice care ucid bacteriile anaerobe, precum cele din familia penicilinei.

A fost inregistrat rapid riscul crescut de cancer de colon, acesta incepand la doar 15 – 30 de zile de expunere totala la antibiotice. Totusi, aparitia efectiva a cancerului a avut loc la cel putin 10 ani mai tarziu.

Desi antibioticele sunt adesea extrem de eficiente in eradicarea infectiilor bacteriene, ele pot schimba echilibrul biomului intestinal prin uciderea bacteriilor benefice, iar astfel cele patogene prospera. Unele dintre aceste bacterii supravietuitoare pot fi cancerigene, incurajand polipii sa creasca si sa se transforme in tumori maligne.

Sursa: www.eurekalert.org

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Oncologie

Medic Specialist
Ciurescu Daniel,Medic primar
Medic primar
Medic Specialist
Medic Specialist

Articole similare

Infertilitatea un aspect important care afecteaza calitatea vietii femeilor dupa urmarea tratamentului de chimioterapie, insa de curand oamenii de stiinta au descoperit care este mecanismul care contribuie la instalarea infertilitatii induse pe fondul chimioterapiei, informeaza sciencedaily.com. Cum afecteaza fertilitatea tratamentul...
Lumea se confrunta cu un "val" de cazuri de cancer, restrictiile asupra consumului de zahar si alcool fiind esentiale, avertizeaza Organizatia Mondiala a Sanatatii. Aceasta prezice ca numarul cazurilor de cancer va ajunge, pana in 2035, la 24 de milioane, dintre care jumatate pot fi prevenite. Organizatia Mondiala a Sanatatii a realizat o lista a...
Usturoiul si sanatatea / Foto: Photoxpress.com Usturoiul nu este cunoscut doar pentru mirosul neplacut ci si pentru calitatile medicinale. Valoarea pe care planta o are in bucatarie, de a da savoare mancarurilor, este egalata de efectele pozitive asupra organismului. Cateii proaspeti de usturoi sau suplimente facute din acestea sunt folositi...
Dr. Georgeta Vremes / Foto: MedLive.ro Specialitatea: Oncologie Grad profesional: Medic Specialist Competente: Oncologie medicala, ecografie generala, ultrasonografie clinica. Activitate stiintifica: Certificare europeana in Oncologie Medicala-2007; Participari la congrese nationale si internationale; Coautor la numeroase articole in reviste...
Un grup de cercetatori de la Clinica Mayo a finalizat un studiu faza II care a comparat un set de markeri ADN cu fetoproteina alfa ca metoda de a testa cancerul de ficat, scrie sciencedaily.com. In prezent, testam cancerul de ficat utilizand ultrasunetele si un marker de proteine din sange numit fetoproteina alfa ", spune John Kisiel,...