Publicat la: 
23/08/2019

Oamenii de stiinta de la Johns Kopkins Kimmel Cancer Center au descoperit, printr-un nou studiu, ca antibioticele ar putea creste riscul dezvoltarii cancerului de colon, dar nu se aplica si in cazul cancerului rectal.

Mesajul principal al acestui studiu este importanta administrarii antibioticelor. Acestea nu sunt recomandate pentru infectiile virale obisnuite, trebuie sa fie utilizate cat mai putin posibil si sunt de preferat antibioticele care tintesc direct cauza, nu cele cu spectru larg de actiune.

Specialistii atrag atentia asupra utilizarii responsabile a antibioticelor deoarece au efecte semnificative, inclusiv inducerea bolilor cronice.

In cazul asocierii dintre riscul crescut de cancer de colon si antibiotice, o posibila cauza ar fi schimbarea radicala pe care antibioticele o provoaca microbiomului (totalitatea bacteriilor care traiesc in intestine).

Antibioticele sunt prescrise, la nivel mondial, pentru tratarea infectiilor bacteriene. Recent, s-a observat o asociere intre administrarea acestora si cresterea riscului de cancer de colon. Totusi, cercetatorii nu au avut un control absolut asupra altor factori de risc ai cancerului, cum ar fi istoricul familial de cancer, de obezitate, fumatul, consumul de alcool si diabetul.

Pentru a avea o imagine de ansamblu cat mai corecta, echipa de specialisti a utilizat cea mai mare baza de date electronice ale inregistrarilor medicale din intreaga lume. In aceasta baza de date sunt inscrisi peste 11 milioane de pacienti si contine informatii referitoare la prescrierea medicamentelor si diagnostice.

Concentrandu-se pe o perioada de 23 de ani, au descoperit 28.890 de cazuri de cancer colorectal. Mai apoi, au ales un grup de comparatie, cu oameni care nu erau diagnosticati cu cancer colorectal, dar care aveau caracteristici similare, inclusiv varsta si sexul. Au folosit documentele medicale pentru a identifica si evalua fiecare istoric de caz pentru factorii de risc de cancer colorectal, cum ar fi un istoric de obezitate, fumat, consum de alcool, sau diabet, precum si utilizarea antibioticelor.

Dupa cum era de asteptat, majoritatea oamenilor diagnosticati cu cancer colorectal au bifat multi dintre factorii de risc mentionati anterior. In plus, s-a descoperit un risc mai mare de cancer pentru oamenii expusi la antibiotice. Totusi, aceste asocieri nu au fost valabile si pentru cancerul colorectal.

Cercetarile ulterioare au aratat ca expunerea la antibiotice a fost asociata cu un risc cu 15% mai mare de cancer de colon proximal (prima parte a colonului si mijlocul acestuia), dar nu si de cancer de colon distal (ultima parte a colonului). Acest risc a fost asociat in mod special cu expunerea la clasele de antibiotice care ucid bacteriile anaerobe, precum cele din familia penicilinei.

A fost inregistrat rapid riscul crescut de cancer de colon, acesta incepand la doar 15 – 30 de zile de expunere totala la antibiotice. Totusi, aparitia efectiva a cancerului a avut loc la cel putin 10 ani mai tarziu.

Desi antibioticele sunt adesea extrem de eficiente in eradicarea infectiilor bacteriene, ele pot schimba echilibrul biomului intestinal prin uciderea bacteriilor benefice, iar astfel cele patogene prospera. Unele dintre aceste bacterii supravietuitoare pot fi cancerigene, incurajand polipii sa creasca si sa se transforme in tumori maligne.

Sursa: www.eurekalert.org

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Oncologie

Doctor in...
Medic Specialist
Medic Primar

Articole similare

Utilizand tehnologia avansata, oamenii de stiinta de la Universitatea din California, San Francisco, au descoperit o boala autoimuna care pare sa afecteze barbatii cu cancer testicular. Numita encefaclita paraneoplastica, boala cauzeaza simptome neurologice severe. Acestia isi pierd progresiv controlul asupra membrelor, miscarilor ochilor, iar in...
Dr. Cosmin Pop / Foto: MedLive.ro Cancerul de colon poate fi depistat in orice stadiu al bolii, chiar si in cele mai precoce, cu conditia ca pacientul sa se prezinte la consultatie. Desi rolul initial in depistarea cancerului de colon ii revine medicului de familie, diagnosticul clar si solutiile terapeutice nu pot fi indicate decat de medicul...
Numarul noilor cazuri de cancer la nivel mondial a fost estimat in 2012 la 14,1 milioane, dintre care 8,2 milioane de decese, cifre in crestere cu 11% si, respectiv, 8,4% fata de 2008, potrivit datelor furnizate joi de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), relateaza AFP, citat de Agerpres. In urma cu patru ani, OMS estima ca existau 12,7...
Screening pentru cancerul tiroidian / Foto: Reuters Progresele facute de medicina moderna in tratarea cancerului au drept rezultat o rata crescuta a supravietuirii. Cercetarile merg, in general, pe doua directii: detectare in faza incipienta si dezvoltarea unor terapii eficiente si cat mai putin toxice. Datorita acestora boala e identificata in...
Societatea moderna a inventat cancerul / Foto: sxc.hu Cancerul, boala care in zilele noastre ucide peste sapte milioane de oameni anual in intreaga lume, era o boala aproape necunoscuta in antichitate. Cercetarea mumiilor a dezvaluit ca, pana recent in istorie, aparitia tumorilor era un fenomen extrem de rar. "Absenta aproape totala a tumorilor...