Publicat la: 
23/08/2019

Oamenii de stiinta de la Johns Kopkins Kimmel Cancer Center au descoperit, printr-un nou studiu, ca antibioticele ar putea creste riscul dezvoltarii cancerului de colon, dar nu se aplica si in cazul cancerului rectal.

Mesajul principal al acestui studiu este importanta administrarii antibioticelor. Acestea nu sunt recomandate pentru infectiile virale obisnuite, trebuie sa fie utilizate cat mai putin posibil si sunt de preferat antibioticele care tintesc direct cauza, nu cele cu spectru larg de actiune.

Specialistii atrag atentia asupra utilizarii responsabile a antibioticelor deoarece au efecte semnificative, inclusiv inducerea bolilor cronice.

In cazul asocierii dintre riscul crescut de cancer de colon si antibiotice, o posibila cauza ar fi schimbarea radicala pe care antibioticele o provoaca microbiomului (totalitatea bacteriilor care traiesc in intestine).

Antibioticele sunt prescrise, la nivel mondial, pentru tratarea infectiilor bacteriene. Recent, s-a observat o asociere intre administrarea acestora si cresterea riscului de cancer de colon. Totusi, cercetatorii nu au avut un control absolut asupra altor factori de risc ai cancerului, cum ar fi istoricul familial de cancer, de obezitate, fumatul, consumul de alcool si diabetul.

Pentru a avea o imagine de ansamblu cat mai corecta, echipa de specialisti a utilizat cea mai mare baza de date electronice ale inregistrarilor medicale din intreaga lume. In aceasta baza de date sunt inscrisi peste 11 milioane de pacienti si contine informatii referitoare la prescrierea medicamentelor si diagnostice.

Concentrandu-se pe o perioada de 23 de ani, au descoperit 28.890 de cazuri de cancer colorectal. Mai apoi, au ales un grup de comparatie, cu oameni care nu erau diagnosticati cu cancer colorectal, dar care aveau caracteristici similare, inclusiv varsta si sexul. Au folosit documentele medicale pentru a identifica si evalua fiecare istoric de caz pentru factorii de risc de cancer colorectal, cum ar fi un istoric de obezitate, fumat, consum de alcool, sau diabet, precum si utilizarea antibioticelor.

Dupa cum era de asteptat, majoritatea oamenilor diagnosticati cu cancer colorectal au bifat multi dintre factorii de risc mentionati anterior. In plus, s-a descoperit un risc mai mare de cancer pentru oamenii expusi la antibiotice. Totusi, aceste asocieri nu au fost valabile si pentru cancerul colorectal.

Cercetarile ulterioare au aratat ca expunerea la antibiotice a fost asociata cu un risc cu 15% mai mare de cancer de colon proximal (prima parte a colonului si mijlocul acestuia), dar nu si de cancer de colon distal (ultima parte a colonului). Acest risc a fost asociat in mod special cu expunerea la clasele de antibiotice care ucid bacteriile anaerobe, precum cele din familia penicilinei.

A fost inregistrat rapid riscul crescut de cancer de colon, acesta incepand la doar 15 – 30 de zile de expunere totala la antibiotice. Totusi, aparitia efectiva a cancerului a avut loc la cel putin 10 ani mai tarziu.

Desi antibioticele sunt adesea extrem de eficiente in eradicarea infectiilor bacteriene, ele pot schimba echilibrul biomului intestinal prin uciderea bacteriilor benefice, iar astfel cele patogene prospera. Unele dintre aceste bacterii supravietuitoare pot fi cancerigene, incurajand polipii sa creasca si sa se transforme in tumori maligne.

Sursa: www.eurekalert.org

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Oncologie

Medic Specialist
Vremes Georgeta,Medic Primar
Medic Primar
Ciurescu Daniel,Medic primar
Medic primar
Oprea Carmen,Medic primar
Medic primar

Articole similare

Imunoterapia este un tratament care foloseste anumite parti ale sistemului imunitar pentru a lupta impotriva anumitor boli, printre care si cancerul. Acest lucru se poate face in mai multe moduri:          Stimularea sistemului imunitar pentru a ataca mai eficient celulele canceroase.          Oferirea unor componente fabricate sistemului...
Usturoiul si sanatatea / Foto: Photoxpress.com Usturoiul nu este cunoscut doar pentru mirosul neplacut ci si pentru calitatile medicinale. Valoarea pe care planta o are in bucatarie, de a da savoare mancarurilor, este egalata de efectele pozitive asupra organismului. Cateii proaspeti de usturoi sau suplimente facute din acestea sunt folositi...
Melanomul este un tip de cancer de piele care se poate raspandi si la alte organe. Cel mai comun semn este aparitia unor noi alunite, sau modificarea celor deja existente. Poate sa apara in orice loc, dar cele mai comune zone sunt spatele, in cazul barbatilor si picioarele, in cazul femeilor. Cel mai rar apar in zonele care nu sunt expuse la soare...
Riscul de a dezvolta cancer colorectal pentru persoanele care urmeaza o dieta bazata pe alimente inflamatorii este de doua ori mai mare.   Oamenii de stiinta de la Programul de Terapie Experimentala in Oncologie si de la Institutul de Cercetare a Sanatatii Biodonostia au condus un studiu ce dezvaluie o legatura intre dieta inflamatorie si...
Mituri despre cancer/Foto:Agerpress Erau momente in care oamenii se fereau sa se atinga de mine pentru ca stiau ca am cancer si erau convinsi ca boala este contagioasa. Nimeni nu ma asculta cu atentie atunci cand incercam sa le explic ca se insala. Mi-a fost mai usor sa ma izolez. Acum stiu ce este cu adevarat contagios printre persoanele care...