Publicat la: 
26/06/2015

Anumite alimente scad capacitatea de a gandi

Un studiu recent arata ca o dieta cu un continut ridicat de grasimi si zahar cauzeaza prejudicii semnificative capacitatilor cognitive, conform spring.org.uk. Cercetarea a fost efectuata pe soarecii de laborator, carora li s-a dat fie o dieta normala, fie una bogata in grasimi si cu un continut mare de zahar, fiind examinati timp de patru saptamani.

In urma experimentelor s-a constatat ca o dieta bogata in zaharuri este periculoasa pentru activitatea cerebrala, cauzand deficiente ale memoriei atat pe termen lung, cat si pe termen scurt.

Studiul, publicat in jurnalul Neuroscience, este ultimul dintr-o serie de studii similare care arata efectele potential dramatice ale dietei asupra performantelor cognitive.

Gradul de degradare cognitiva, scos la iveala de rezultatele studiului, a fost destul de puternic. Ganditi-va, spre exemplu, la cazul in care conduceti spre casa pe o strada care va este foarte familiara. Apoi, intr-o zi, sa presupunem ca acest drum va fi inchis si veti fi nevoiti sa gasiti o cale noua spre casa. Cu o flexibilitate cognitiva mai scazuta, adaptarea la astfel de situatii este cu mult mai dificila, declara Kathy Magnusson, profesoara si co-autoare a studiului din cadrul Universitatii din Oregon, USA.

Nu este inca clar cum sunt cauzate aceste efecte daunatoare ale dietelor bogate in grasimi si zaharuri, dar este clar ca bacteriile intestinale pot comunica cu creierul nostru. Bacteriile pot elibera compusi care actioneaza ca neurotransmitatori, stimuland nervii senzoriali si sistemul imunitar, si afectand, de asemenea, o gama larga de functii biologice. Studiul nostru sugereaza ca grasimile si zaharul modifica sistemele bacteriene sanatoase, iar acest motiv este suficient pentru a sti ca astfel de alimente nu sunt indicate. Nu este vorba numai despre cum alimentatia influenteaza activitatea cerebrala, dar si despre interactiunea intre alimentele consumate si schimbarile care se produc la nivelul sistemului microbian", a adaugat aceasta.

G.T.

Specialitate: 

Echipa medicala MedLife - Diabet si nutritie, Ecografie 3D, Endocrinologie

Bosoanca Steluta,Doctor
Medic Primar
Scurtu Martin Mihaela Elisabeta,Medic Specialist
Medic Specialist
Medic Specialist
Medic Specialist

Articole similare

Dr. Violeta Stolea / Foto: MedLive.ro "O dieta tinuta dupa ureche s-ar putea sa nu aduca rezultatele scontate, s-ar putea ca cel sau cea care o tine sa nu scada efectiv in greutate cat si-a propus, sa nu scada deloc in greutate, sau s-ar putea ca o scadere initiala de 2-3 kg sa duca la luarea in greutate a mai multor kilograme" a explicat dr....
In ziua de astazi, nu se poate concepe controlul glicemic fara monitorizarea glicemica si, ca atare, la MedLife, aducem pentru persoana care sufera de diabet cea mai noua tehnologie de monitorizare continua a glicemiei, realizata cu Envision Pro. Envision Pro reprezinta ultima tehnologie de masurare a glicemiei, realizata printr-un senzor aplicat...
Tindem sa credem ca ne oprim din mancat atunci cand stomacul nostru este plin. Stiinta ne arata ca lucrurile stau altfel. Iata 5 motive din cauza carora ajungem sa mancam prea mult, conform theconversation.com. 1. Dimensiunea portiilor Aspectele vizuale ale unei mese, cum ar fi dimensiunea portiei, influenteaza cat de mult mancam. Intr-un studiu...
Spanacul, sursa de fier / Foto: Photoxpress Consumul frecvent de spanac protejeaza persoana impotriva cancerului de prostata, de san, de stomac, de colon, de plamani, de piele si de col uterin. De asemenea, castiga si protectie sporita impotriva bolilor de inima, a osteoporozei si artritei. Datorita continutului ridicat de luteina, spanacul ajuta...
S-a sugerat recent ca folosirea uleiurilor vegetale pentru a praji alimente poate fi daunatoare pentru sanatate, din cauza producerii de substante chimice toxice (aldehide) in timpul procesului de incalzire. Aldehidele sunt structuri organice simple - compusi care contin o dubla legatura carbon-oxigen - si sunt abundente in natura. Sunt formate...