Publicat la: 
26/06/2015

Anumite alimente scad capacitatea de a gandi

Un studiu recent arata ca o dieta cu un continut ridicat de grasimi si zahar cauzeaza prejudicii semnificative capacitatilor cognitive, conform spring.org.uk. Cercetarea a fost efectuata pe soarecii de laborator, carora li s-a dat fie o dieta normala, fie una bogata in grasimi si cu un continut mare de zahar, fiind examinati timp de patru saptamani.

In urma experimentelor s-a constatat ca o dieta bogata in zaharuri este periculoasa pentru activitatea cerebrala, cauzand deficiente ale memoriei atat pe termen lung, cat si pe termen scurt.

Studiul, publicat in jurnalul Neuroscience, este ultimul dintr-o serie de studii similare care arata efectele potential dramatice ale dietei asupra performantelor cognitive.

Gradul de degradare cognitiva, scos la iveala de rezultatele studiului, a fost destul de puternic. Ganditi-va, spre exemplu, la cazul in care conduceti spre casa pe o strada care va este foarte familiara. Apoi, intr-o zi, sa presupunem ca acest drum va fi inchis si veti fi nevoiti sa gasiti o cale noua spre casa. Cu o flexibilitate cognitiva mai scazuta, adaptarea la astfel de situatii este cu mult mai dificila, declara Kathy Magnusson, profesoara si co-autoare a studiului din cadrul Universitatii din Oregon, USA.

Nu este inca clar cum sunt cauzate aceste efecte daunatoare ale dietelor bogate in grasimi si zaharuri, dar este clar ca bacteriile intestinale pot comunica cu creierul nostru. Bacteriile pot elibera compusi care actioneaza ca neurotransmitatori, stimuland nervii senzoriali si sistemul imunitar, si afectand, de asemenea, o gama larga de functii biologice. Studiul nostru sugereaza ca grasimile si zaharul modifica sistemele bacteriene sanatoase, iar acest motiv este suficient pentru a sti ca astfel de alimente nu sunt indicate. Nu este vorba numai despre cum alimentatia influenteaza activitatea cerebrala, dar si despre interactiunea intre alimentele consumate si schimbarile care se produc la nivelul sistemului microbian", a adaugat aceasta.

G.T.

Specialitate: 

Echipa medicala MedLife - Diabet si nutritie

Medic Specialist
Medic Specialist
Medic primar
As. Universitar...

Articole similare

Faptul ca alegem sa mancam ceva delicios, dar nesanatos, nu dezvaluie neaparat un defect de caracter. Capacitatea de a exercita auto-control este legata de neurobiologia noastra, potrivit unui studiu publicat in Journal of Neuroscience  (http://www.jneurosci.org/content/38/25/5799) in iunie 2018. Modul in care alegem ceea ce mancam depinde de...
Dr. Violeta Stolea / Foto: MedLive.ro Pe masura ce zilelele se incalzesc, tot mai multe doamne si domnisoare incep sa tina regim. Insa dietele drastice, nepersonalizate, de cele mai multe ori ofera un rezultat satisfacator pe moment si unul dezastruos pe termen lung. Cum se tine in mod corect o dieta? Care sunt cele mai frecvente greseli intr-un...
Dieta ar putea fi revolutionata datorita descoperirii de catre cercetatorii de la Universitatea din Warwick a celulelor creierului care ne controleaza apetitul. Profesorul Nicholas Dale a identificat pentru prima data ca tanicitele celulele din creier care controleaza nivelurile de energie detecteaza substantele nutritive din alimente si...
Colagenul este o proteina structurala ce se regaseste din abundenta in organismul nostru, la nivelul pielii, parului si in alte tesuturi conjuctive. Organismul nostru produce in mod natural colagen, dar nivelul acestuia scade pe masura ce inaintam in varsta. O scadere a nivelului de colagen poate avea ca rezultat pierderea elasticitatii pielii si...
Daca sarim peste micul dejun in fiecare dimineata, ne creste semnificativ riscul atacului de cord si a accidentului vascular cerebral, arata un nou studiu efectuat de oamenii de stiinta americani in colaborare cu un grup de cercetatori spanioli, informeaza telegraph.co.uk. Datele studiului arata ca adultii care au ratat prima masa a zilei au fost...