Anumiti acizi grasi ofera protectie contra diabetului-studiu
Cercetatorii americani au identificat o noua categorie de acizi grasi produsi de corpul uman care au efecte protectoare contra diabetului, iar aceasta descoperire ar putea duce la obtinerea unor noi tratamente. Autorii studiului au constatat ca, dupa ce au injectat acest nou tip de lipide in organismul unor soareci modificati genetic pentru a dezvolta o forma echivalenta a diabetului adult (de tip 2) uman, rozatoarele au prezentat o scadere considerabila a glicemiei, noteaza Mediafax.
Cercetatorii au descoperit, de asemenea, ca persoanele care au in organism concentratii foarte mici de acesti acizi grasi prezinta un risc foarte mare de diabet.
Ei au mai facut o constatare: concentratiile de aceste lipide erau ridicate la soarecii rezistenti la diabet.
Toate aceste lucruri sugereaza ca lipidele in cauza ar putea fi utilizate in scop terapeutic contra diabetului, afirma oamenii de stiinta de la Institutul Salk, din orasul californian La Jolia, si cei de la Beth Israel Deaconess Medical Center (BIDMC), din Boston, autorii acestui studiu.
"Concentratiile ridicate de aceste lipide par a fi asociate cu o serie de efecte benefice atat la soareci, cat si la oameni", a declarat Barbar Kahn, decan adjunct la facultatea de medicina din cadrul BIDMC, coordonator principal al studiului, publicat joi in editia online a revistei Cell.
"Bazandu-ne pe biologia lor, putem sa adaugam aceste lipide pe lista scurta a celor bune", a subliniat Alan Saghatelian, profesor de biologie la Institutul Salk, unul dintre cercetatorii principali implicati in acest studiu.
"Acesti acizi grasi sunt uimitori, pentru ca ei pot sa reduca si inflamatiile, fapt care ne face sa credem ca, in afara de diabet, am putea sa descoperim noi posibilitati de folosire a acestor molecule pentru a combate inflamatiile cronice, precum cele generate de maladia Chron si artrita", a adaugat el.
Lipidele precum colesterolul rau sunt asociate, atunci cand exista in exces, cu maladiile cardiovasculare. In ultimii anii, oamenii de stiinta au descoperit ca anumite lipide sunt bune pentru sanatate, precum omega-3, care se afla in uleiul de peste si in grasimile vegetale.
Noua categorie de lipide (FAHFA) nu a fost pana acum identificata in celule si tesuturi, pentru ca exista in concentratii foarte scazute, fapt care o face sa fie greu de detectat.
A.C.
Solicită o programare
Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică.
Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.
Articole din aceeași categorie

Consumul de oua creste riscul de boli cardiovasculare
Oamenii de stiinta au descoperit, printr-un nou studiu, ca adultii care consuma oua, dar si alte alimente care influenteaza colesterolul, au un risc mult mai ridicat de boli cardiovasculare, dar si de deces in general. Galbenusurile de ou sunt una dintre cele mai bogate surse de colesterol a...

De ce cancerul se raspandeste cel mai frecvent la ficat?
De multe ori, cancerul se raspandeste si la alte organe, iar cea mai frecventa tinta este ficatul. Oamenii de stiinta de la Centrul de Cancer Abramson, de la Universitatea din Pennsylvania, sustin ca au descoperit cauza. Hepatocitele, celulele principale functionale ale ficatului, sunt in cen...

Inaltimea si greutatea pot influenta durata de viata a femeilor?
Specialistii au descoperit, printr-un nou studiu publicat in ”Journal of Epidemiology Community Health”, ca dimensiunea corpului, adica inaltimea si greutatea, poate influenta durata de viata a femeilor mult mai mult decat pe a barbatilor, potrivit sciencedaily.com.O alta constatare a cercetator...