Publicat la: 
10/10/2014

Cercetatorii americani au identificat o noua categorie de acizi grasi produsi de corpul uman care au efecte protectoare contra diabetului, iar aceasta descoperire ar putea duce la obtinerea unor noi tratamente. Autorii studiului au constatat ca, dupa ce au injectat acest nou tip de lipide in organismul unor soareci modificati genetic pentru a dezvolta o forma echivalenta a diabetului adult (de tip 2) uman, rozatoarele au prezentat o scadere considerabila a glicemiei, noteaza Mediafax.

Cercetatorii au descoperit, de asemenea, ca persoanele care au in organism concentratii foarte mici de acesti acizi grasi prezinta un risc foarte mare de diabet.

Ei au mai facut o constatare: concentratiile de aceste lipide erau ridicate la soarecii rezistenti la diabet.

Toate aceste lucruri sugereaza ca lipidele in cauza ar putea fi utilizate in scop terapeutic contra diabetului, afirma oamenii de stiinta de la Institutul Salk, din orasul californian La Jolia, si cei de la Beth Israel Deaconess Medical Center (BIDMC), din Boston, autorii acestui studiu.

"Concentratiile ridicate de aceste lipide par a fi asociate cu o serie de efecte benefice atat la soareci, cat si la oameni", a declarat Barbar Kahn, decan adjunct la facultatea de medicina din cadrul BIDMC, coordonator principal al studiului, publicat joi in editia online a revistei Cell.

"Bazandu-ne pe biologia lor, putem sa adaugam aceste lipide pe lista scurta a celor bune", a subliniat Alan Saghatelian, profesor de biologie la Institutul Salk, unul dintre cercetatorii principali implicati in acest studiu.

"Acesti acizi grasi sunt uimitori, pentru ca ei pot sa reduca si inflamatiile, fapt care ne face sa credem ca, in afara de diabet, am putea sa descoperim noi posibilitati de folosire a acestor molecule pentru a combate inflamatiile cronice, precum cele generate de maladia Chron si artrita", a adaugat el.

Lipidele precum colesterolul rau sunt asociate, atunci cand exista in exces, cu maladiile cardiovasculare. In ultimii anii, oamenii de stiinta au descoperit ca anumite lipide sunt bune pentru sanatate, precum omega-3, care se afla in uleiul de peste si in grasimile vegetale.

Noua categorie de lipide (FAHFA) nu a fost pana acum identificata in celule si tesuturi, pentru ca exista in concentratii foarte scazute, fapt care o face sa fie greu de detectat.

A.C.

Specialitate: 

Echipa medicala MedLife - Diabet si nutritie

Medic Specialist
Popescu Valceanu Horatiu,Medic Specialist, Doctor in Medicina
Medic Specialist...
Medic Specialist
Medic primar

Articole similare

Persoanele care sufera de diabet de tipul II prezinta riscuri mai mari de a suferi pierderi de memorie si un declin al functiei cognitive, potrivit unui studiu realizat de cercetatorii de la Scoala de medicina de la Universitatea Harvard, din SUA, si aparut in publicatia Neurology, scrie Mediafax. Motivul, spun autorii acestui studiu, este...
Ideea conform careia consumul de zahar ar putea fi factorul declansator al epidemiei de obezitate si diabet ce are loc la nivel mondial a intrat din nou in atentia specialistilor din domeniul sanatatii publice. Sunt necesare eforturi suplimentare - altele decat descurajarea consumului de alimente ce contin calorii goale - pentru a intelege rolul...
Setea excesiva poate ascunde o serie de afectiuni / Foto:MedLive.ro Senzatia de sete este fireasca si necesara pentru organism. Ea survine atunci cand corpul este deshidratat, dupa ce consumam alimente sarate sau condimentate, spre exemplu. Insa setea normala poate suferi anumite modificari in conditii patologice, ajungand sa se manifeste sub...
Unghiile, oglinda sanatatii / Foto: PhotoXpress Stiati ca starea unghiilor ne poate semnala prezenta unor afectiuni in organism? In mod normal, unghiile au suprafata neteda, stralucitoare si sunt usor curbate. Daca insa observati ca unghiile isi modifica curbura sau culoarea obisnuita, nu incercati sa mascati "inconvenientul" cu cat mai multa...
Indiferent ca este vorba de secara, ovaz sau grau, cerealele integrale pot preveni diabetul de tip 2. Asta au descoperit cercetatorii de la ”Chalmers University of Technology”, din Suedia, si de la ”Danish Cancer Society Research Center”, printr-un nou studiu, potrivit eurekalert.org. Era deja cunoscut faptul ca cerealele integrale pot preveni...