Publicat la: 
9/06/2017

Oamenii de stiinta acorda mare atentie microbilor, bacteriilor, virusilor si ciupercilor din interiorul caselor noastre pentru a afla cum ne ajuta prezenta acestora sa prevenim o serie de boli de-a lungul vietii.

Desi exista o ingrijorare tot mai mare in randul populatiei in ceea ce priveste inlaturarea bacteriilor din interiorul casei prin curatenie, expertii noteaza ca aceste creaturi microscopice ne intaresc sistemul imunitar si ne ajuta organismul sa evolueze in mod corespunzator, scrie nytimes.com.

Studiile epidemiologice realizate pe aceasta tema arata ca persoanele care cresc cu animale de companie au un risc mai scazut de a dezvolta boli autoimune, precum astmul si alergiile, iar aceasta este rezultatul diversitatii microbilor pe care animalele le aduc in gospodarie.

Potrivit ipotezei igienei, daca petrecem peste 90% din timp intr-un mediu inconjurator cat mai lipsit de bacterii - asa cum se intampla in primele zile de la nastere, atunci cand sistemul imunitar incepe sa se dezvolte - corpul nostru poate fi mai predispus aparitiei bolilor mai tarziu in viata.

"Alergiile si astmul sunt exemple ale modului in care sistemul nostru imunitar poate esua in apararea intregului organism. O alergie arata ca sistemul imunitar ataca ceea ce nu trebuie sa atace, iar acest lucru se intampla pentru ca nu s-a dezvoltat in mod corect," declara Jordan Peccia, profesor de ingineria mediului la Universitatea Yale.

Expunerea la microorganismele animale in primele luni de viata stimuleaza sistemul imunitar al celor mici si ii face mai putin predispusi aparitiei diferitelor boli de-a lungul ietii, mai adauga acesta.

Un studiu publicat anul trecut in revista de specialitate 'The New England Journal of Medicine" arata ca in randul populatiei Amish, copiii care cresc intr-o gospodarie cu animale au un risc semnificativ scazut de dezvoltare a astmului. In plus, acestia se confrunta cu mai putine cazuri de boli autoimune, prin comparatie cu restul populatiei, tocmai datorita faptului ca sunt crescuti in apropierea fermelor si beneficiaza inca din primii ani de viata de expunere la o varietate mare de bacterii.

"Cand contactul cu aceste microorganisme ne lipseste, sistemul nostru imunitar isi pierde abilitatea de a distinge intre prieten sau dusman si riscul dezvoltarii bolilor autoimune creste. Care este solutia? Daca nu putem duce copiii la ferma, poate putem aduce ferma la copii prin coabitarea cu animalele de companie, pentru a sprijini buna dezvoltare a sistemului imunitar in primii ani de viata," este de parere Dr. Jack Gilbert, directorul Microbiome Center de la Universitatea din Chicago.

Mediul inconjurator al caminului nostru contine o abundenta de microbi. O analiza intitulata "The Wild Life of Our Homes" pe mostre de praf colectate din locuinte arata ca exista peste 125 de mii de tipuri de bacterii si peste 70 de mii de specii de ciuperci in caminul nostru.

Fiecare dintre noi este expus la 38 de milioane de bacterii din mediu pe ora. Le respiram, ni se lipesc de piele, insa multe dintre acestea mor imediat din cauza aerului uscat si cald al caminului. Doar microbii supravietuiesc agatandu-se de suprafetele obiectelor din casa, majoritatea traind pe suprafetele dispozitivelor electronice sau pe asternuturi.

Animalele de companie, in special cainii, contribuie mult la diversitatea microbiomului din interiorul casei noastre. Cercetarile de specialitate arata ca prezenta unui caine in locuinta adauga circa 56 de clase diferite de bacterii, iar prezenta unei pisici adauga numai 24 de clase de bacterii in plus la diversitatea microorganismelor din camin.

"Expunerea la bacteriile animalelor poate schimba modul in care bacteriile ce vietuiesc la nivelul intestinului nostru metabolizeaza neurotransmitatorii ce influenteaza starea noastra de spirit si activitatea anumitor functii mentale," este de parere Dr. Gilbert.

Multi dintre proprietarii animalelor de companie isi motiveaza alegerea de a convietui cu un animal tocmai prin faptul ca prezenta acestora le poate imbunatati dispozitia. "Dar nu este vorba numai despre stimularea productiei de oxitocina - hormonul iubirii. Efectul fiziologic al bacteriilor din intestinul animalelor functioneaza ca un antidepresiv pentru proprietarii de animale," declara Netzin Steklis, biolog in cadrul Universitatii din Arizona.

Autor: G.T.