Ar putea bacteriile din iaurt sa ne ajute in lupta impotriva anxietatii?

Sănătate
23 Noiembrie 2016
Autor: Echipa medicală MedLife
ar putea bacteriile din iaurt sa ne ajute in lupta impotriva anxietatii

Noi dovezi stiintifice sugereaza ca probioticele ce intra in compozitia iaurtului ar putea reduce nivelul de anxietate in randul oamenilor. In cadrul studiilor de specialitate, publicate recent in jurnalul "Scientific Reports", cercetatorii de la Universitatea din Missouri au testat modul in care exemplarele de peste zebra supuse stresului au reactionat la administrarea dozelor de bacterii Lactobacillus plantarum. Iata ce au evidentiat studiile de laborator.

"Studiul nostru arata ca probioticele simple pe care le folosim in mod normal pentru a mentine bunastarea aparatului digestiv ar putea fi la fel de benefice pentru reducerea nivelului de stres si a anxietatii," declara Aaron Ericsson, asistent de cercetare in domeniul patologiei veterinare la Universitatea din Missouri.

Pana de curand exemplare de peste zebra au fost folosite in mod exclusiv de catre cercetatori in testele de laborator pentru depistarea reactiilor la diferitele tratamentele medicamentoase, insa noile cercetari au apelat la astfel de exemplare pentru testele din domeniul neurostiintelor.

Pentru a testa efectul probioticelor din lactate, oamenii de stiinta au adaugat bacterii specifice lactatelor in cateva dintre rezervoarele de apa ale pestilor zebra, in timp ce alte cateva rezervoare de apa nu au fost contaminate cu bacterii pentru a putea servi comparatiei.

Toate rezervorele de apa au fost ulterior supuse unor factori de stres intalniti si in mediul natural, precum drenarea unor cantitati mici de apa din rezervor, precum si supraaglomerarea.

"In fiecare zi am introdus un alt factor de stres pentru a vedea care sunt cauzele unui nivel crescut de anxietate in randul pestilor zebra," a declarat Elizabeth Bryda, profesoara de patologie veterinara.

"Vorbim despre strategii comune de stres din mediul natural al pestilor, cum ar fi izolarea si schimbarile de temperatura, astfel incat rezultatele testelor sunt valabile si pentru mediul de trai al oamenilor," a mai adaugat aceasta.

Prin compararea traseelor genetice in cazul ambelor grupuri de pesti, cercetatorii au constatat ca exemplarele de peste zebra care au primit suplimente de bacterii regasite in lactate au prezentat o reducere a dezvoltarii cailor metabolice nascute de factorii de stres.

"Prin masurarea si analizarea genelor asociate stresului si anxietatii, testele noastre ne-au ajutat sa prezicem modul in care aceste probiotice comune au imbunatatit comportamentul pestilor. In esenta, bacteriile din intestin au modificat expresia genelor asociate stresului si anxietatii, imbunatatind semnalul anumitor neurotransmitatori, relevanti pentru subiectul studiului nostru," a declarat Daniel Davis, director adjunct al Institutului Animal Modeling Core din cadrul Universitatii din Missouri.

Pentru a testa rezultatele teoriei, cercetatorii au urmarit miscarile pestilor, pe baza rezultatelor studiilor anterioare care au aratat ca pestii supusi factorilor de stres au tendinta sa petreaca mai mult timp pe fundul rezervoarelor de apa.

Odata ce li s-au administrat dozele de probiotice, comportamentul pestilor s-a imbunatatit, acestia petrecand mai mult timp in partea de sus a acvariilor - schimbare comportamentala ce indica faptul ca nivelul de stres a scazut in randul acestora.

"Efectuand aceste teste pe pestii zebra am reusit sa dezvoltam o platforma mai accesibila din punct de vedere financiar pentru a efectua testarea speciilor de bacterii si probiotice precum si beneficiul potential al acestora asupra diferitelor organisme, inclusiv asupra organismului uman," a mai adaugat Aaron Ericsson.

Sursa: Futurity

G.T.

Solicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică. 

Analizele cu billet de trimitere în decontare cu Casă de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.


Pasul 1

Detaliile Pacientului



Pasul 2

Detaliile Programării