Publicat la: 
5/06/2017

Ar putea gelul antibacterian pentru maini sa ne fereasca de boli?

"Au fost observate scaderi ale transmiterii infectiilor virale odata cu cresterea utilizarii solutiilor dezinfectante pentru maini (de la lotiunile de tipul gel antibacterian, la servetelele umede)?", intreaba cititorii NewYork Times. Iata care este parerea specialistilor, conform nytimes.com.

Raspunsul pe scurt este ca nimeni nu stie cu precizie aceste lucruri, intrucat nu s-au efectuat studii pe aceasta tema. Pe de alta parte, o buna igiena a mainilor poate face o mare diferenta la nivelul starii de sanatate.

Un studiu publicat in urma cu aproape 10 ani in revista de specialitate "The American Journal of Public Health" arata ca imbunatatirea igienei personale, in special cand vine vorba despre spalatul pe maini, reduce bolile gastroinstestinale cu 31% si infectiile respiratorii cu 21%.

Elementul cheie in impiedicarea acestor boli este ruperea lantului care permite transmiterea agentilor patogeni de la o persoana la alta. Atat spalatul pe maini, cat si deinfectarea mainilor folosind solutiile specializate pot face acest lucru.

Sally Bloomfield, experta in igiena mainilor si profesoara la London School of Hygiene and Tropical Medicine a declarat pentru New York Times ca poarta intotdeauna cu ea un dezinfectant pentru maini, mai ales atunci cand calatoreste.

"Baile din aeroporturi sunt, de obicei, concepute pentru a ne asigura ca ne spalam corect mainile si ca le uscam intr-un mod corespunzator, insa nu intotdeauna avem parte de acest confort," este de parere aceasta.

Atat transportul in comun, cat si lucrurile pe care le folosim cu totii, precum sunt cosurile de cumparaturi, pot fi deosebit de periculoase atunci cand vine vorba despre pastrarea mainilor curate. Numai daca, din greseala, cineva varsa sucul unei casolete cu pui crud, suntem deja expusi pericolului de a fi contaminati cu Salmonella si E.coli, doar prin atingerea manerului cosului de cumparaturi, mai adauga aceasta.

"Puteti sterge barele cosului de cumparaturi cu servetele umede ce contin alcool, pentru a va proteja sanatatea," este de parere Dr. Cody Meissner, directorul diviziei de boli infectioase la Floating Hospital for Children din cadrul Tufts Medical Center, Boston.

Cu toate acestea, specialistii avertizeaza public impotriva germofobiei. "Fiecare suprafata din jurul nostru este acoperita de bacterii si microbi, dar majoritatea sunt neutri sau benefici," declara Liz Scott, directoarea departamentului de sanatate publica din cadrul Simmons College din Boston.

"Trebuie sa avem grija de practicile noastre sanitare. Ceea ce inseamna ca spalatul pe maini este obligatoriu atunci cand ne intoarcem din locurile publice, precum din supermarketuri sau masinile de transport public," mai adauga Dr. Scott.

Autor: G.T.

Specialitate: 

Echipa medicala MedLife - Boli infectioase

Serban Rodica,Medic Primar Epidemiolog, Medic Specialist Boli in
Medic Primar...
Baroiu Liliana,Medic Primar
Medic Primar
Medic Specialist
Florescu Aysel,Medic Primar
Medic Primar