Publicat la: 
31/07/2017

Ar putea intreruperea antibioticelor sa incurajeze rezistenta bacteriilor la aceste substante?Este indicat sau nu sa finalizam cursul de antibiotic pe perioada tratamentului? De cele mai multe ori atunci cand ni se prescrie un tratament pe baza de antibiotic, medicii sugereaza finalizarea cursului, chiar daca afectiunea pare sa fi fost anihilata. Dar este aceasta sugestie benefica pentru organism? Iata ce spun specialistii, conform netdoctor.co.uk.

Rezistenta la antibiotice este o problema deosebit de grava, in conditiile in care in ultimii ani din ce in ce mai multe bacterii devin rezistente la astfel de medicamente.

Pana nu demult sfatul medicilor era incheierea cursului de antibiotice prescris, chiar daca simptomele afectiunii au disparut si pacientul se simte cu mult mai bine.

Motivul sugestiei este unul intemeiat: intreruperea administrarii mai devreme de termenul prescris de medici ar putea hrani rezistenta bacteriilor la antibiotic.

Cu toate acestea, o cercetare publicata recent in revista de specialitate "British Medical Journal" arata ca nu exista suficiente dovezi pentru a sustine ideea ca intreruperea antibioticelor incurajeaza rezistenta bacteriilor la aceste substante si ca stoparea tratamentului in momentul ameliorarii conditiei pacientului ar putea preintampina dezvoltarea rezistentei bacteriilor la antibiotice.

Care este opinia doctorilor?

Unii specialisti isi mentin opinia si isi indeamna pacientii sa nu intrerupa cursul tratamentului medicamentos, intrucat nu exista suficiente dovezi pentru a sustine aceste constatari.

Dr. Helen Stokes-Lampard, cercetatoare in cadrul Royal College of General Practitioners, a declarat pentru BBC ca imbunatatirea simptomelor nu sugereaza faptul ca infectia a fost complet eradicata, asa incat concluziile acestei cercetari ar putea transmite un mesaj confuz pacientilor ce le sunt prescrise tratamente antibiotice.

"Este important ca pacientii sa aiba un mesaj clar, iar recomandarea ca tratamentul de antibiotice sa nu fie intrerupt este sustinuta de studiile efectuate pana in prezent pe aceasta tema. Schimbarea brusca a acestei recomandari in baza unui singur studiu de cercetare va naste confuzii in randul oamenilor," adauga specialista.

Pe de alta parte, unii experti sunt de acord cu noile constatari.

Profesorul Peter Openshaw, presedintele asociatiei British Society for Immunology este de parere ca aceasta revizuire succinta are autoritate medicala si subliniaza ca intreruperea tratamentului cu antibiotice in momentul in care starea pacientului este imbunatatita nu reprezinta un act iresponsabil, ci, din contra, face rezistenta bacteriilor mai putin probabila.

Acesta mai adauga faptul ca antibioticele sunt necesare doar pentru a reduce numarul bacteriilor care cauzeaza probleme in organism pentru a ajuta sistemul imunitar sa lupte cu boala.

De ce sunt medicii reticenti in prescrierea antibioticelor?

Rezistenta la antibiotice este o problema reala, asa incat trebuie sa facem tot ce ne sta in putinta pentru a preveni aceasta evolutie.

De cele mai multe ori cand pacientii se prezinta la doctor pentru a obtine prescriptie medicala pentru tratamentul cu antibiotice, acestia nu sufera de afectiuni cauzate de bacterii, este de parere Dr. Dawn Harper.

Un exemplu bun in acest sens este prezenta virusului comun al racelii, iar in acest caz prescrierea antibioticelor nu face decat sa incurajeze rezistenta bacteriilor la antibiotice.

Asadar, pacientii sunt incurajati sa tina cont de indicatiile medicilor specialisti pana cand vor exista suficiente dovezi in favoarea intreruperii tratamentului medicamentos pe baza de antibiotic.

Autor: G.T.

Specialitate: 

Echipa medicala MedLife - Boli infectioase

Baroiu Liliana,Medic Primar
Medic Primar
Medic Primar...
Medic Specialist
Chiris Roxana,Medic primar
Medic primar