Publicat la: 
31/05/2017

Ar putea trasaturile de personalitate sa influenteze sanatatea mintala?

Cel mai adesea bolile apar in lipsa unei cauze evidente: unele persoane sufera traume inimaginabile si reusesc sa ramana puternice si sa aiba o sanatate mintala buna, in timp ce altele dezvolta probleme, in ciuda unor factori de risc cunoscuti, scrie nymag.com.

O intrebare care a fost in centrul atentiei in randul cercetatorilor pentru multa vreme este daca personalitatea oamenilor i-ar putea face mai predispusi aparitiei bolilor mentale.

In mod intuitiv, am putea crede ca o persoana cu o structura de personalitate nevrotica ar putea avea mai multe riscuri pentru a avea tulburari de anxietate, prin comparatie cu o persoana care nu are aceste trasaturi de personalitate, in timp ce persoanele care sunt extravertite se bucura de anumite beneficii ce le protejeaza impotriva dezvoltarii bolilor mintale, tocmai prin legaturile lor sociale extinse ce ii ajuta sa faca fata dificultatilor ce pot aparea pe plan mental.

Un articol de specialitate publicat recent in jurnalul "JAMA Psychiatry" trateaza potentialele conexiuni dintre trasaturile de personalitate si predispozitia la anumite tipuri de boli psihice.

Constatarile oamenilor de stiinta au fost posibile datorita unui studiu larg, efectuat pe 1 milion de barbati militari cu varste intre 18 si 19 ani, care au suferit mai tarziu in viata de anumite boli mintale. Studiul a fost efectuat prin analizarea datelor medicale ale acestora, inregistrate in arhivele militare nationale ale Suediei.

In urma analizei lor, cercetatorii au descoperit ca debutul ulterior al tulburarii bipolare a fost asociat cu un nivel foarte scazut, dar si cu un nivel foarte inalt de maturitate sociala, dar si cu o slaba stabilitate emotionala. Nivelul ridicat de stabilitate emotionala a oferit, in schimb, protectie impotriva tulburarilor schizoafective.

In general, maturitatea sociala, energia mentala si stabilitatea emotionala au oferit cel mai inalt grad de protectie in fata declansarii schizofreniei si a altor probleme mintale grave, in timp ce nivelul scazut al acestor caracteristici a ridicat factorii de risc pentru instabilitatea pe plan mental, anunta cercetatorii.

Asadar, influenteaza tipul de personalitate riscul declansarii bolilor psihice?

Iata care sunt principalele constatari ale cercetatorilor:

- este putin probabil ca personalitatea sa influenteze traiectoriile psihologice ale sanatatii mintale, dar in mod cert exista dovezi substantiale ca experientele traumatizante din copilarie reprezinta factori substantiali de risc pentru dezvoltarea bolilor mintale la varsta maturitatii

- desi cea mai mare parte a studiului a fost axata pe riscul dezvoltarii schizofreniei, dovezile sunt mai putin solide in ceea ce priveste factorii de risc pentru declansarea tulburarii bipolare

- stabilitatea emotionala scazuta joaca un rol central in dificultatile vietii de zi cu zi si rezultatele slabe ale sanatatii mintale, acestea sporind nivelul de stres observat la pacientii ce sufera de psihoza

- dovezile suplimentare ale studiului sugereaza ca unele trasaturi de personalitate, precum nivelul ridicat de extraversiune si constiinta ar putea reduce riscul aparitiei bolilor mintale

Asocierile intre tipurile de personalitate si influenta mediului sunt deosebit de importante pentru identificarea mecanismelor psihologice care duc la declansarea bolii mintale si merita sa fie studiate amanuntit, concluzioneaza autorii suedezi.

Autor: G.T.