Publicat la: 
12/06/2015

Ar trebui sa mancam cartofi prajiti? Care este parerea specialistilor

Cartofii prajiti par cel mai mic rau atunci cand ne uitam in meniul unui restaurant. Cartofii sunt o mancare sanatoasa si pana la urma ce sunt cartofii prajiti daca nu acelasi cartof sanatos, cu putin ulei? Un numar mare de specialisti au cantarit subiectul si au raspuns la intrebarea "Ar trebui sa mananc cartofi prajiti sau ar fi de preferat sa ii evit?"

7 specialisti, dintr-un total de 9, au raspuns "Nu, nu ar trebui sa manacati cartofi prajiti".

Pentru inceput, "cartofii prajiti implica uleiul si sarea, precum si indepartarea celei mai sanatoase parti din cartof: coaja, unde gasim cele mai multe fibre si substante nutritive", spune Jonathan Bonnet, doctor la Duke University.

"Cartoful prajit pe care il mancati este foarte diferit de cartoful din care a venit", adauga acesta.

O portie medie de cartofi prajiti contine 365 de calorii, care vin impreuna cu 17 grame de grasime, ceea ce inseamna 26% din valoarea zilnica necesara.

"Avem o leguma bogata in amidon, imbibata in ulei, iar ceea ce ramane este un aliment fara valoare nutritionala", explica Kristin Kirkpatrick, nutritionist la Cleveland Clinic Wellness Institute.

Mai mult, cartofii prajiti sunt de multe ori garnitura unui burger, ambele feluri de mancare fiind consumate alaturi de ketchup sau maioneza grasa, spune David Katz, director la Yale University Prevention Center.

"Sa recunoastem: e foarte greu sa ne oprim din a manca astfel de lucruri. Alimentele bogate in grasimi si in carbohidrati dau, de multe ori, dependenta", zice acesta, citand un studiu.

Chung-Jung Chiu, om de stiinta la USDA Human Nutrition Research Center de la Universitatea Tufts, a descoperit o legatura puternica intre felurile populare de mancare din Occident, inclusiv cartofii prajiti, si degenerescenta maculara ce survine odata cu inaintarea in varsta.

Aproape jumatate din experti au avertizat oamenii in legatura cu acrilamida cancerigena, o substanta chimica ce se formeaza in unele alimente atunci cand sunt gatite la temperaturi ridicate. Pentru a produce acrilamida, un aliment are nevoie de zaharuri, un amnioacid numit asparagina si temperaturi foarte ridicate- si toate sunt implicate in gatirea cartofilor prajiti.

Pe de cealalta parte, "cartofii prajiti sunt deliciosi si naturali, ca majoritatea alimentelor, si sunt inofensivi daca sunt consumati cu moderatie", explica Steve Elmore, cercetator in departamentul de stiinte nutritionale de la Universitatea Reading din Marea Britanie.

Elmore a cercetat acrilamida incepand cu anul 2002, dar nu considera ca exista suficiente dovezi care sa ateste ca aceasta favorizeaza aparitia cancerului.

Sursa: Time

A.C.

Specialitate: 
Comentarii

hmmmm...

se vede ca acesti 7 medici au studiat la Petre Andrei din Iasi, sau la o universitate particulara, organismul are nevoie sa fie din cand in cand "stresat" acum ca vorbim de cartrofi, carne sau alte mancaruri "grele" e indiferent, organele interne care nu lucreaza devin "lenese" lucru foarte rau pentru organism, deci regula principala este o alimentatie sanatoasa si moderata din care nu trebuie sa lipseasca cu aceste mancaruri "periculoase", a si nu trebuie sa lipseasca sub nici un fel un pic de activitate fizica....

Echipa medicala MedLife - Nutritie

Nutritionist

Articole similare

Obezitatea, strans legata de starile depresive / Foto: Reuters Persoanele care sufera de obezitate prezinta un risc crescut de a suferi de depresie, iar persoanele depresive prezinta risc mai mare de a deveni obeze. Exista o relatie de reciprocitate, in timp, intre depresie si obezitate, arata dr. Floriana S. Luppino, reprezentant al Centrului...
Putem reduce nivelul tendintelor rasiste si sexiste inconstiente manipuland felul in care creierul invata in timpul somnului. O echipa de la Northwestern University, Chicago, a aratat asta, punand subiectii sa asculte anumite sunete in timp ce dormeau, menite sa declanseze amintiri despre un exercitiu facut mai devreme in timpul zilei si sa...
Lipsa de concentrare / Foto: Photoxpress.com In clipa de fata va verificati e-mailul. Ulterior raspundeti la sms-uri, dupa care cititi un ariticol online. Orele trec si constatati ca in tot acest timp nu ati reusit sa faceti nimic concret. Cu totii am trecut prin momente in care nu ne-am putut concentra si nu am reusit sa rezolvam ceea ce aveam...
Evolutia continua a tehnologiilor medicale aduce in atentia pacientilor noi tehnici si proceduri ce reusesc sa le faca viata mai usoara. In ceea ce priveste indepartarea firelor de par nedorite, noile tehnologii ofera pacientilor o multitudine de optiuni. Pentru persoanele care considera epilatul cu ceara, pensatul sau rasul metode invechite,...
Capsula endoscopica este una dintre cele mai noi si moderne tehnici de investigare a tubului digestiv. Aceasta este formata dintr-o camera video minuscula (sau 2 camere in cazul capsulei de colon) care inregistreaza imagini din tractul digestiv. Capsula prezinta o sursa de iluminare si o baterie, avand dimensiunea unui comprimat de vitamine.(25...