Cartofi prăjiți: ce trebuie să știi despre ei

Nutriție
18 Septembrie 2024
Autor: Echipa medicală MedLife
Diferite tipuri de cartofi prajiti in cosulete din metal, pe o masa din lemn inchis la culoare

Cartofii prăjiți se numără printre cele mai consumate alimente, fiind o alegere populară nu doar în timpul ieșirilor la restaurant sau localuri tip fast-food, ci și acasă. Când vine vorba însă de efectele lor asupra sănătății, nu se poate spune că se bucură de o reputație prea bună. Sunt însă ei chiar atât de periculoși pentru sănătatea noastră? Dacă da, de ce? Este nevoie să renunțăm complet la consumul de cartofi prăjiți? Aflați răspunsurile la aceste întrebări mai jos!

De ce cartofii prăjiți sunt considerați nesănătoși?

Cartofii în sine nu sunt considerați nesănătoși. De ce atunci au o reputație proastă cei prăjiți?

Unul dintre principalele motive pentru care cartofii prăjiți sunt considerați nesănătoși îl reprezintă conținutul lor ridicat de grăsimi și calorii. Prăjirea în ulei le conferă o valoare calorică și un conținut de grăsime mult mai mare decât dacă s-ar opta pentru alte metode de gătire. Spre exemplu, un cartof mic copt, cu o greutate de 138 de grame, conține aproximativ 128 de calorii și doar 0,18 grame de grăsime. În schimb, aceeași cantitate de cartofi prăjiți conține nu mai puțin de 431 de calorii și 20 de grame de grăsime. În plus, alimentele prăjite sunt adesea gătite în uleiuri vegetale sau de semințe procesate, care, odată încălzite, pot forma grăsimi trans, asociate cu o serie de probleme de sănătate, inclusiv cu un risc crescut de apariție a diverselor boli.

Un alt motiv pentru care cartofii prăjiți sunt considerați nesănătoși este prezența acrilamidei. Acrilamida este o substanță chimică potențial cancerigenă ce se poate forma în alimente în timpul gătirii la temperaturi ridicate, cum ar fi prăjirea sau coacerea. Ea se formează printr-o reacție chimică între zaharuri și un aminoacid numit asparagină. Alimentele bogate în amidon, cum sunt cartofii prăjiți, au de obicei concentrații mai mari de acrilamidă.

Sarea în exces este un alt factor care contribuie la percepția cartofilor prăjiți ca alimente nesănătoase. De cele mai multe ori, ei sunt serviți cu o cantitate mare de sare, care poate contribui la creșterea tensiunii arteriale și la dezvoltarea bolilor de inimă.

Efectele consumului de cartofi prăjiți asupra sănătății

Consumați cu moderație, în porții mici și mai rar, cartofii prăjiți nu vor avea efecte semnificative asupra sănătății. Consumul frecvent și în exces de cartofi prăjiți poate avea însă un impact negativ.

Aportul ridicat de grăsimi și calorii poate duce la creșterea în greutate și la obezitate. Obezitatea, la rândul său, este un factor de risc major pentru dezvoltarea altor boli cronice. Consumul de cartofi prăjiți mai poate duce și la creșterea riscului de boli cardiovasculare deoarece poate contribui la creșterea tensiunii arteriale, creșterea nivelului colesterolului „rău” (LDL) și la scăderea nivelului colesterolului „bun” (HDL), factori de risc importanți pentru acest tip de boli.

Consumul frecvent de cartofi prăjiți mai poate crește și riscul de diabet de tip 2. Unele studii au arătat că persoanele care consumă cartofi prăjiți de două sau mai multe ori pe săptămână au un risc mai mare de a dezvolta diabet de tip 2 comparativ cu cei care consumă acest tip de mâncare mai rar.

În plus, consumul excesiv de alimente prăjite poate irita stomacul și poate provoca indigestie, balonare, arsuri la stomac și constipație.

Metode alternative de gatire, cartofi prajiti la air-fryer sau friteuza cu aer cald

Metode alternative de gătire

Dacă nu puteți sau nu doriți să renunțați complet la cartofii prăjiți, este indicat să încercați să-i consumați mai rar și să-i gătiți acasă, unde puteți controla cantitate de ulei și tipul acestuia și cantitatea de sare pe care le folosiți.

Pentru prăjire, optați pentru uleiuri mai sănătoase, stabile la temperaturi înalte, cum ar fi uleiul de măsline, uleiul de avocado sau uleiul de cocos. Evitați uleiurile precum cele de canola, de soia, de porumb, de floarea-soarelui sau sâmburi de struguri - conțin cantități mari de grăsimi polinesaturate, sunt mult mai puțin stabile și se știe că formează acrilamidă atunci când sunt expuse la temperaturi înalte.

Încercați, de asemenea, să folosiți metode de gătire care nu implică prăjirea în tigaie în cantități mari de ulei. „Prăjirea” la cuptor poate fi, de exemplu, o astfel de metodă. Aceasta implică coacerea cartofilor la o temperatură foarte ridicată (230°C), ceea ce le permite să devină crocanți folosind puțin sau deloc ulei. De asemenea, puteți folosi o friteuză cu aer cald sau air-fryer. Aceasta funcționează prin circulația aerului extrem de fierbinte în jurul alimentelor, făcându-le să fie crocante la exterior, asemănătoare alimentelor prăjite în mod tradițional, însă cu utilizarea a mult mai puțin ulei.

Indiferent de modul de preparare pentru care optați, nu uitați că, în general, cartofii prăjiți, chiar și cei gătiți acasă, ar trebui consumați cu moderație, ca parte a unei diete echilibrate, și că mâncarea tip fast-food este indicat a fi consumată doar ocazional. 

Cartofii prăjiți pot fi delicioși, dar consumul lor excesiv poate avea un impact negativ asupra sănătății. Pentru a reduce riscurile, este important să îi consumați cu moderație și să alegeți metode de preparare mai sănătoase. Nu uitați, de asemenea, că o dietă echilibrată, bogată în fructe, legume și cereale integrale, este cea mai bună modalitate de a menține o greutate sănătoasă și de a reduce riscul de boli cronice.

Bibliografie

  1. “French Fries Nutrition Facts and Health Benefits.” Verywell Fit, 2020, www.verywellfit.com/french-fries-nutrition-facts-and-health-benefits-5070457.
  2. McDonnell, Kayla. “Why Are Fried Foods Bad for You?” Healthline, 19 Nov. 2017, www.healthline.com/nutrition/why-fried-foods-are-bad.

Solicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică. 

Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.


Pasul 1

Detaliile Pacientului



Pasul 2

Detaliile Programării