Ar trebui sa mancam pizza? Care este parerea specialistilor

Majoritatea persoanelor spun "pizza" atunci cand se gandesc la o mancare delicioasa. Cu toate acestea, beneficiile ei asupra sanatatii au fost puse la indoiala o perioada lunga de timp. Specialistii au cantarit subiectul si au raspuns la intrebarea "Ar trebui sa mancam pizza sau ar fi mai bine sa o evitam?"
4 din 5 experti au spus "DA" pentru consumul de pizza
Cu toate acestea, nu ar trebui sa va grabiti sa comandati o pizza. Raspunsul expertilor face referire, in mare parte, la pizza proaspata, facuta in casa.
Vestile proaste sunt: o singura felie de pizza are 14 grame de grasime, pizza este cea mai mare sursa de grasime solida asimilata de copii.
"Incercati sa nu mancati mai multe felii de pizza deodata", spune autorul studiului, Lisa Powell, profesor la Scoala de Sanatate Publica de la Universitatea din Illinois.
Studiul acesteia, realizat in 2015, a demonstrat ca atunci cand copiii mananca pizza (in special cea gatita in regim de fast food), acestia asimileaza mai mule calorii, grasimi saturate si sodiu decat in mod normal.
"Pizza este un fel de mancare tipic mediteranean. Priviti-o ca pe un sandvis cu branza, rosii, legume si chiar fructe", spune Adam Drewnowski, director la Centrul de Sanatate Publica si Nutritie de la Universitatea din Washington.
Sosul de rosii din pizza are mult potential nutritional. Pentru ca este supus procesului de prelucrare termica, acesta contine chiar mai multi antioxidanti decat rosiile crude, potrivit unui studiu efectuat in 2015.
Un grup de cercetatori din Scotia a incercat "sa formuleze" pizza perfecta din punct de vedere nutritional. Dr. Emilie Combet, lector de nutritie la Universitatea de Medicina din Glasgow, a ajutat la crearea unui blat sarac in grasimi si sare, dar cu un continut bogat de fibre.
Aproximativ 77% dintre adulti si 81% dintre copii au spus ca blatul are un gust la fel de bun sau poate chiar mai bun decat ceea ce mancau in mod normal.
"Daca punem ingredientele potrivite si proportiile adecvate, pizza poate fi incadrata la o masa echilibrata din punct de vedere nutritional", a adaugat Combet.
"As spune DA pentru o pizza cu blat din cereale integrale, legume proaspete, care este preparata cu valori mai mici de sodiu si servita in portii rezonabile", spune Jennifer M. Poti, asistent profesor la Universitatea din Carolina de Nord.
Sursa: Time
A.C.
Solicită o programare
Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică.
Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.
Articole din aceeași categorie

Doua ore intre cina si culcare: recomandat sau nu?
Decalajul de doua ore intre cina si culcare este considerat a fi o practica eficienta pentru sanatate si pentru reducerea riscurilor anumitor boli. Specialistii au condus un nou studiu, prin care au demonstrat ca aceasta pauza de doua ore nu este asociata cu modificari ale nivelului de glucoza din s...

Care este cel mai daunator tip de grasime?
Diabetul de tip doi, dar si alte boli care au legatura cu obezitatea, depind de modul in care organismul stocheaza excesul de energie, potrivit biologului Mary Jane West-Eberhard, de la ”Smithsonian Tropical Research Institute”. Aceasta a emis o teorie conform careia grasimea din interiorul ...

Cel mai bun antioxidant natural se gaseste in cereale
Specialistii de la Penn State au descoperit, printr-un nou studiu, ca un antioxidant natural, gasit in taratele de cereale, ar putea fi utilizat pentru conservarea produselor alimentare pe o perioada mai indelungata, inlocuind antioxidantii sintetici utilizati in prezent de industria alimentara,...