Ar trebui sa mancam unt? Care este parerea specialistilor

Untul este unul dintre alimentele care pot transforma o masa banala intr-o "opera de arta". Cu toate acestea, in ultimele decenii, a fost acuzat ca favorizeaza aparitia obezitatii sau a bolilor de inima. In acele vremuri untul primea de la nutritionisti verdictul ferm: "NU". Specialistii au cantarit subiectul si au raspuns la intrebarea "Ar trebui sa mancam unt sau ar fi de preferat sa il evitam?"
2,5* din 5 experti au spus DA.
Doar o lingurita de unt sarat contine 102 calorii si 36% din limita zilnica de grasimi saturate recomandata. Timp de multi ani, recomandarile de dieta oficiale au "defaimat" grasimile, in special pe cele saturate, pentru ca pareau a fi un element cheie in aparitia obezitatii si a bolilor cardiovasculare.
Dar, cercetarile recente sugereaza ca untul (sau mai degraba grasimea saturata pe care o contine) ar putea fi mai benign decat s-a crezut pana acum.
"Argumentul conform caruia grasimile saturate cauzeaza bolile de inima nu a fost puternic sustinut de stiinta", spune Nina Teicholz, autorul cartii "The Big Fat Surprise: Why Butter, Meat and Cheese Belong in a Healthy Diet?".
"Grasimile saturate cresc nivelul colesterolului LDL (colesterolul rau), care este asociat cu o rata mai mare de aparitie a bolilor de inima, dar acesta este in stransa legatura si cu colesterolul HDL (colesterolul bun), care ar putea ajuta la combaterea acestor efecte", explica Teicholz.
Nu este nicio problema daca untul este consumat cu moderatie, acesta fiind o sursa naturala de grasime, spune Julia Zumpano, dietetician la Cleveland Clinic's Heart & Vascular Institute.
Dar, Dr. David Katz, director al Centrului de Preventie si Cercetare de la Universitatea Yale, spune ca untul ar trebui evitat si inlocuit cu uleiul de masline, care este bogat in grasimi monosaturate si dovedit ca fiind benefic pentru sanatate.
Cand se gandeste la locul untului in dieta, Dr. Walter Willet isi imagineaza o axa care merge de la "super-sanatos" (afinele) pana la "toxic" (Cola).
"As plasa untul la mijloc, poate un pic mai aproape de cola", spune Willet, directorul Departamentului de Nutritie de la Harvard School of Public Health.
"Sunt neutru" spune Dr. Dariush Mozaffarian, decanul Scolii de Nutritie de la Universitatea Tufts.
"Nu exista nicio dovada ca untul este bun pentru noi si sunt prea putine argumente care sa arate daune majore", a mai precizat Dr. Mozaffarian.
*Dr. Dariush Mozzaffarian reprezinta jumatatea din statistica "2,5 specialisti din 5 spun ca ar trebui sa consumam unt
Sursa: Time
A.C.
Solicită o programare
Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică.
Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.
Articole din aceeași categorie

Doua ore intre cina si culcare: recomandat sau nu?
Decalajul de doua ore intre cina si culcare este considerat a fi o practica eficienta pentru sanatate si pentru reducerea riscurilor anumitor boli. Specialistii au condus un nou studiu, prin care au demonstrat ca aceasta pauza de doua ore nu este asociata cu modificari ale nivelului de glucoza din s...

Care este cel mai daunator tip de grasime?
Diabetul de tip doi, dar si alte boli care au legatura cu obezitatea, depind de modul in care organismul stocheaza excesul de energie, potrivit biologului Mary Jane West-Eberhard, de la ”Smithsonian Tropical Research Institute”. Aceasta a emis o teorie conform careia grasimea din interiorul ...

Cel mai bun antioxidant natural se gaseste in cereale
Specialistii de la Penn State au descoperit, printr-un nou studiu, ca un antioxidant natural, gasit in taratele de cereale, ar putea fi utilizat pentru conservarea produselor alimentare pe o perioada mai indelungata, inlocuind antioxidantii sintetici utilizati in prezent de industria alimentara,...