Publicat la: 
22/06/2015

Cat de sanatos este untul? Foto: MorgueFile.com

Untul este unul dintre alimentele care pot transforma o masa banala intr-o "opera de arta". Cu toate acestea, in ultimele decenii, a fost acuzat ca favorizeaza aparitia obezitatii sau a bolilor de inima. In acele vremuri untul primea de la nutritionisti verdictul ferm: "NU". Specialistii au cantarit subiectul si au raspuns la intrebarea "Ar trebui sa mancam unt sau ar fi de preferat sa il evitam?"

2,5* din 5 experti au spus DA.

Doar o lingurita de unt sarat contine 102 calorii si 36% din limita zilnica de grasimi saturate recomandata. Timp de multi ani, recomandarile de dieta oficiale au "defaimat" grasimile, in special pe cele saturate, pentru ca pareau a fi un element cheie in aparitia obezitatii si a bolilor cardiovasculare.

Dar, cercetarile recente sugereaza ca untul (sau mai degraba grasimea saturata pe care o contine) ar putea fi mai benign decat s-a crezut pana acum.

"Argumentul conform caruia grasimile saturate cauzeaza bolile de inima nu a fost puternic sustinut de stiinta", spune Nina Teicholz, autorul cartii "The Big Fat Surprise: Why Butter, Meat and Cheese Belong in a Healthy Diet?".

"Grasimile saturate cresc nivelul colesterolului LDL (colesterolul rau), care este asociat cu o rata mai mare de aparitie a bolilor de inima, dar acesta este in stransa legatura si cu colesterolul HDL (colesterolul bun), care ar putea ajuta la combaterea acestor efecte", explica Teicholz.

Nu este nicio problema daca untul este consumat cu moderatie, acesta fiind o sursa naturala de grasime, spune Julia Zumpano, dietetician la Cleveland Clinic's Heart & Vascular Institute.

Dar, Dr. David Katz, director al Centrului de Preventie si Cercetare de la Universitatea Yale, spune ca untul ar trebui evitat si inlocuit cu uleiul de masline, care este bogat in grasimi monosaturate si dovedit ca fiind benefic pentru sanatate.

Cand se gandeste la locul untului in dieta, Dr. Walter Willet isi imagineaza  o axa care merge de la "super-sanatos" (afinele) pana la "toxic" (Cola).

"As plasa untul la mijloc, poate un pic mai aproape de cola", spune Willet, directorul Departamentului de Nutritie de la Harvard School of Public Health.

"Sunt neutru" spune Dr. Dariush Mozaffarian, decanul Scolii de Nutritie de la Universitatea Tufts.

"Nu exista nicio dovada ca untul este bun pentru noi si sunt prea putine argumente care sa arate daune majore", a mai precizat Dr. Mozaffarian.

*Dr. Dariush Mozzaffarian reprezinta jumatatea din statistica "2,5 specialisti din 5 spun ca ar trebui sa consumam unt

Sursa: Time

A.C.

Specialitate: 
Comentarii

Pana la urma, iaca, mananca fiecare ce are si ce poate, si eu bun asa. "Specialistii" astia se "combat" in continuu; in materie de orice, ponderile de "pro" si "contra" raman la un constant 50%/50%.

Consumat cu moderatie intr-o dieta echlibrata untul. nu are de ce sa fie daunator. Si nu, nu se poate inlocui! Cum ar fi sa mananci paine cu ulei de masline si cu miere??

Pai, incercati sa iesiti din tipare. Eu am incercat sa mananc paine cu ulei de masline si miere si e foarte gustos.

Cred că principala cauză pentru care a apărut la un moment dat un puternic curent anti-unt a fost faptul că în UK era utilizat masiv pentru prăjeli, în locul uleiului. A urmat un val de boli de inimă şi verdictul: untul este rău. Nu s-au ţinut cont (ca de altfel nici în articolul de faţă) nici de cantitatea consumată zilnic şi nici de modul de consum, respectiv în mod covârşitor unt prăjit, ars.

Dar mancati fratilor unt simplu daca va place asa mult. De ce il mai puneti pe paine ? Si va mirati de ce aveti colacei in jurul abdomenului.
Untul are absolut nimic esential pentru organism. Este o secretie a unui animal filtrata pentru a obtine doar grasimi. Dauneaza organismului in orice cantitate deoarece este compus din 60% grasimi saturate si are un raport de 9 la 1 omega6/omega3.
Daca voi va faceti iluzii desarte, treaba voastra.

Echipa medicala MedLife - Nutritie

Nutritionist

Articole similare

Dr. Delia Simion discutand despre osteoporoza/ Foto: HotNews.ro Despre factorii de risc si evolutia bolii, despre caile de preventie, importanta exercitiului fizic facut cu masura si mai ales despre intelepciunea unui echilibru alimentar, dr. Delia Simion, medic specialist reumatolog, a vorbit intr-un interviu pentru MedLive.ro. Factori asociati...
Bebelusii nascuti prematur au un risc mai mare de complicatii grave. Cercetatorii de la Academia Sahlgrenska, Universitatea din Gothenburg, Suedia, au dezvoltat o metoda care pezice daca femeile insarcinate cu contractii premature vor naste in termen de sapte zile. Metoda ofera noi posibilitati de a intârzia nasterea si de a pregati ingrijiri...
Despre patologia consumului de tutun s-ar putea scrie mai multe volume. Pentru psihiatru, tutunul prezinta un interes aparte: consumul este mult mai mare la persoanele care au fost diagnosticate cu tulburari psihice dublu fata de populatia generala, si mult mai mare la persoanele cu psihoze cronice, cum e schizofrenia. La persoanele cu...
Cercetatorii au identificat cauza albirii parului ca fiind epuizarea unei enzime din organism numita catalaza, care descompune peroxidul de hidrogen si ofera un tratament nou, intr-un raport publicat in Jurnalul FASEB. Conform studiului realizat pe 2411 de persoane, acumularea de peroxid de hidrogen in par provoaca albirea. Enzima numita...
In urma unor cercetari efectuate recent, oamenii de stiinta au descoperit legatura cauzala ce are loc intre declansarea bolilor mintale cronice si consumul de tutun, informeaza Reuters. Dupa ce au studiat circa 15.000 de fumatori si 273.000 de nefumatori, precum si istoricul medical al acestora in ceea ce priveste prezenta episoadelor specifice...