Publicat la: 
22/06/2015

Cat de sanatos este untul? Foto: MorgueFile.com

Untul este unul dintre alimentele care pot transforma o masa banala intr-o "opera de arta". Cu toate acestea, in ultimele decenii, a fost acuzat ca favorizeaza aparitia obezitatii sau a bolilor de inima. In acele vremuri untul primea de la nutritionisti verdictul ferm: "NU". Specialistii au cantarit subiectul si au raspuns la intrebarea "Ar trebui sa mancam unt sau ar fi de preferat sa il evitam?"

2,5* din 5 experti au spus DA.

Doar o lingurita de unt sarat contine 102 calorii si 36% din limita zilnica de grasimi saturate recomandata. Timp de multi ani, recomandarile de dieta oficiale au "defaimat" grasimile, in special pe cele saturate, pentru ca pareau a fi un element cheie in aparitia obezitatii si a bolilor cardiovasculare.

Dar, cercetarile recente sugereaza ca untul (sau mai degraba grasimea saturata pe care o contine) ar putea fi mai benign decat s-a crezut pana acum.

"Argumentul conform caruia grasimile saturate cauzeaza bolile de inima nu a fost puternic sustinut de stiinta", spune Nina Teicholz, autorul cartii "The Big Fat Surprise: Why Butter, Meat and Cheese Belong in a Healthy Diet?".

"Grasimile saturate cresc nivelul colesterolului LDL (colesterolul rau), care este asociat cu o rata mai mare de aparitie a bolilor de inima, dar acesta este in stransa legatura si cu colesterolul HDL (colesterolul bun), care ar putea ajuta la combaterea acestor efecte", explica Teicholz.

Nu este nicio problema daca untul este consumat cu moderatie, acesta fiind o sursa naturala de grasime, spune Julia Zumpano, dietetician la Cleveland Clinic's Heart & Vascular Institute.

Dar, Dr. David Katz, director al Centrului de Preventie si Cercetare de la Universitatea Yale, spune ca untul ar trebui evitat si inlocuit cu uleiul de masline, care este bogat in grasimi monosaturate si dovedit ca fiind benefic pentru sanatate.

Cand se gandeste la locul untului in dieta, Dr. Walter Willet isi imagineaza  o axa care merge de la "super-sanatos" (afinele) pana la "toxic" (Cola).

"As plasa untul la mijloc, poate un pic mai aproape de cola", spune Willet, directorul Departamentului de Nutritie de la Harvard School of Public Health.

"Sunt neutru" spune Dr. Dariush Mozaffarian, decanul Scolii de Nutritie de la Universitatea Tufts.

"Nu exista nicio dovada ca untul este bun pentru noi si sunt prea putine argumente care sa arate daune majore", a mai precizat Dr. Mozaffarian.

*Dr. Dariush Mozzaffarian reprezinta jumatatea din statistica "2,5 specialisti din 5 spun ca ar trebui sa consumam unt

Sursa: Time

A.C.

Specialitate: 
Comentarii

Pana la urma, iaca, mananca fiecare ce are si ce poate, si eu bun asa. "Specialistii" astia se "combat" in continuu; in materie de orice, ponderile de "pro" si "contra" raman la un constant 50%/50%.

Consumat cu moderatie intr-o dieta echlibrata untul. nu are de ce sa fie daunator. Si nu, nu se poate inlocui! Cum ar fi sa mananci paine cu ulei de masline si cu miere??

Pai, incercati sa iesiti din tipare. Eu am incercat sa mananc paine cu ulei de masline si miere si e foarte gustos.

Cred că principala cauză pentru care a apărut la un moment dat un puternic curent anti-unt a fost faptul că în UK era utilizat masiv pentru prăjeli, în locul uleiului. A urmat un val de boli de inimă şi verdictul: untul este rău. Nu s-au ţinut cont (ca de altfel nici în articolul de faţă) nici de cantitatea consumată zilnic şi nici de modul de consum, respectiv în mod covârşitor unt prăjit, ars.

Dar mancati fratilor unt simplu daca va place asa mult. De ce il mai puneti pe paine ? Si va mirati de ce aveti colacei in jurul abdomenului.
Untul are absolut nimic esential pentru organism. Este o secretie a unui animal filtrata pentru a obtine doar grasimi. Dauneaza organismului in orice cantitate deoarece este compus din 60% grasimi saturate si are un raport de 9 la 1 omega6/omega3.
Daca voi va faceti iluzii desarte, treaba voastra.

Echipa medicala MedLife - Nutritie

Nutritionist
Scurtu Martin Mihaela Elisabeta,Medic Specialist
Medic Specialist
Nutritionist

Articole similare

Dr. Viviana Iordache, coordonatorul clinicii DermaLife MedLife a lansat, marti, Centrul de Excelenta in Dermatologie Estetica DermaLife, unul dintre cele mai mari centre de specialitate din tara, care ofera servicii integrate pentru problemele pielii. Una dintre noutatile pe care le aduce aceasta clinica este tehnologia eMax, disponibila in...
Conservarea alimentelor la temperaturi scazute este practicata de foarte mult timp, dar nu a fost intotdeauna atat de simplu ca in zilele noastre, cand exista congelatoare puternice si pungi din polietilena. Important este ca acum avem si informatiile necesare pentru a congela mancarea corect. Cat timp putem lasa alimentele la congelator pentru...
Calitatea somnului afecteaza calitatea vietii / Foto: Photoxpress.com Aproape jumatate din populatia adulta a planetei nu poate spune ca se bucura de un somn odihnitor. In era tehnologiei, adevarata odihna devine un lux pe masura ce din ce in ce mai multe persoane isi petrec noptile in fata monitoarelor sau aplecati asupra meselor de lucru. Iar...
Copiii au tot mai putin timp pentru a se juca deoarece de multe ori jocurile sunt subordonate unor activitati extra-curriculare. Mai mult decat atat, o treime dintre copii se joaca singuri de obicei, mai ales jocuri video, pe care parintii se bazeaza ca o modalitate de a ii mentine ocupati. Acestea sunt cateva dintre concluziile primului studiu...
Scanare creier sanatos (stanga) si scanare creier afectat de Alzheimer (dreapta)/ Foto: Wikimedia Commons Creierul are o regiune care este responsabila de instalarea schizofreniei si a maladiei Alzheimer, potrivit unor cercetatori britanici care au identificat zona cerebrala folosind tehnici de imagistica medicala. Regiunea cerebrala in...