Nutriție

22 Iunie 2015

Ar trebui sa mancam unt? Care este parerea specialistilor

Cat de sanatos este untul? Foto: MorgueFile.com

Untul este unul dintre alimentele care pot transforma o masa banala intr-o "opera de arta". Cu toate acestea, in ultimele decenii, a fost acuzat ca favorizeaza aparitia obezitatii sau a bolilor de inima. In acele vremuri untul primea de la nutritionisti verdictul ferm: "NU". Specialistii au cantarit subiectul si au raspuns la intrebarea "Ar trebui sa mancam unt sau ar fi de preferat sa il evitam?"

2,5* din 5 experti au spus DA.

Doar o lingurita de unt sarat contine 102 calorii si 36% din limita zilnica de grasimi saturate recomandata. Timp de multi ani, recomandarile de dieta oficiale au "defaimat" grasimile, in special pe cele saturate, pentru ca pareau a fi un element cheie in aparitia obezitatii si a bolilor cardiovasculare.

Dar, cercetarile recente sugereaza ca untul (sau mai degraba grasimea saturata pe care o contine) ar putea fi mai benign decat s-a crezut pana acum.

"Argumentul conform caruia grasimile saturate cauzeaza bolile de inima nu a fost puternic sustinut de stiinta", spune Nina Teicholz, autorul cartii "The Big Fat Surprise: Why Butter, Meat and Cheese Belong in a Healthy Diet?".

"Grasimile saturate cresc nivelul colesterolului LDL (colesterolul rau), care este asociat cu o rata mai mare de aparitie a bolilor de inima, dar acesta este in stransa legatura si cu colesterolul HDL (colesterolul bun), care ar putea ajuta la combaterea acestor efecte", explica Teicholz.

Nu este nicio problema daca untul este consumat cu moderatie, acesta fiind o sursa naturala de grasime, spune Julia Zumpano, dietetician la Cleveland Clinic's Heart & Vascular Institute.

Dar, Dr. David Katz, director al Centrului de Preventie si Cercetare de la Universitatea Yale, spune ca untul ar trebui evitat si inlocuit cu uleiul de masline, care este bogat in grasimi monosaturate si dovedit ca fiind benefic pentru sanatate.

Cand se gandeste la locul untului in dieta, Dr. Walter Willet isi imagineaza  o axa care merge de la "super-sanatos" (afinele) pana la "toxic" (Cola).

"As plasa untul la mijloc, poate un pic mai aproape de cola", spune Willet, directorul Departamentului de Nutritie de la Harvard School of Public Health.

"Sunt neutru" spune Dr. Dariush Mozaffarian, decanul Scolii de Nutritie de la Universitatea Tufts.

"Nu exista nicio dovada ca untul este bun pentru noi si sunt prea putine argumente care sa arate daune majore", a mai precizat Dr. Mozaffarian.

*Dr. Dariush Mozzaffarian reprezinta jumatatea din statistica "2,5 specialisti din 5 spun ca ar trebui sa consumam unt

Sursa: Time

A.C.



Echipa MedLife de Nutritie

GAG
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist
GAG
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist

Ecografie 2d și Ginecologie

GAG
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist
GAG
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist

Ecografie 2d și Ginecologie

PB
Petrutescu Brandusa
Medic Primar
PB
Petrutescu Brandusa
Medic Primar

Alergologie

Popescu Valceanu Horatiu
Popescu Valceanu Horatiu
Medic Primar Diabet, Nutritie si Boli Metabolice, Doctor in Medicina
Popescu Valceanu Horatiu
Popescu Valceanu Horatiu
Medic Primar Diabet, Nutritie si Boli Metabolice, Doctor in Medicina

Diabet Si Nutritie

Adauga un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii!

Adresa de email nu va fi publicată.

0 comentarii

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.