Publicat la: 
13/09/2016

Arderea lenta a caloriilor ar putea explica rata crescuta a obezitatii in randul tinerilor

Cresterea obezitatii in randul adolescentilor poate fi explicata prin scaderea brusca a numarului de calorii pe care acestia le ard in timpul odihnei. Un studiu publicat recent in revista de specialitate "The International Journal of Obesity" arata ca nivelul de energie consumat in perioada de repaus la tinerii de 15 ani este cu 25% mai scazut decat era atunci cand acestia aveau varsta de 10 ani, scadere ce a fost estimata cu un numar de 500 de calorii mai putin. Rezultatele studiului sunt surprinzatoare pentru cercetatori, care sunt de parere ca asa se explica de ce tinerii din zilele noastre au tendita de ingrasare.

Cea mai mare parte din energia noastra este consumata de organism pentru intretinerea creierului, inimii, ficatului si rinichilor, si o mica parte se pierde prin activitatea fizica.

Datele studiului realizat pe o perioada de 10 ani pe un grup de 279 de copii, cercetatorii de la Faculatea de Medicina din cadrul Universitatii din Universitate din Exeter, Anglia, au surprins cercetatorii, care sunt de parere ca numarul de calorii pe care tinerii il consuma in perioada de repaus a scazut brusc in timpul pubertatii.

Pubertatea este perioada in care, in mod normal, copiii se dezvolta foarte rapid si, prin urmare, perioada in care organismul ar trebui sa consume mai multe calorii decat nivelul normal, insa abia dupa 16 ani numarul de calorii a inceput sa creasca din nou, au observat autorii studiului.

De asemenea, in timpul pubertatii a fost observata si o scadere considerabila a activitatii fizice exercitate de acestia, ceea ce a dus la cresterea in greutate.

"Obezitatea infantila si diabetul sunt printre cele mai mari probleme de sanatate ale vremurilor in care traim. Descoperirile facute prin intermediul acestui studiu ar putea explica de ce adolescentii iau in greutate in perioada pubertatii si, ca urmare, ne pot ajuta sa dezvoltam strategii de tratament specifice acestor cauze," declara Terry Wilkin, profesor in cadrul Facultatii de Medicina de la Universitatea din Exter.

Rezultatele studiului ne aduc la cunostinta faptul ca este primordiala schimbarea alimentatiei copiilor si adoptarea de noi strategii de marketing care sa ii protejeze de comercializarea mancarurilor de tip fast-food si a sucurilor racoritoare dulci.

"Adolescentii zilelor noastre, care in timp de repaus consuma mai putine calorii decat standardul luat in considerare pana de curand, isi petrec fiecare zi in fata dispozitivelor electronice, fiind bombardati de reclamele la astfel de alimente nesanatoase. De aceea, este nevoie sa adoptam reglementari mai dure in ceea ce priveste comercializarea produselor alimentare de tip fast-food, in special in mediul online si media," a declarat Simon Capewell, vice-presedintele centrului de caritate "Faculty of Public Health" din Anglia.

Sursa: BBC

G.T.

Specialitate: 

Echipa medicala MedLife - Diabet si nutritie

Mihai Bogdan,Medic Primar
Medic Primar
Medic Specialist
Pantea Ileana-Iuliana,Diabet medic specialist
Diabet medic...
Medic Specialist