Manevra Heimlich: Primul ajutor în caz de asfixiere

Sănătate
20 Martie 2023
Autor: Echipa medicală MedLife
manevra heimlich primul ajutor in caz de asfixiere

Asfixierea apare atunci când un obiect se blochează în gât sau în trahee, blocând fluxul de aer. La adulți, o bucată de mâncare este, de obicei, de vină. Copiii mici se îneacă adesea cu obiecte mici. Asfixierea (sufocarea) pune în pericol viața, pentru că întrerupe oxigenul către creier. Este necesară acordarea primului ajutor pe loc, de aceea toată lumea ar trebui să cunoască manevra Heimlich.

Care sunt simptomele asfixierii

Pentru supraviețuirea în cazul unui accident prin obstrucție a căilor aeriene superioare cu un corp străin este extrem de important ca toți oamenii să recunoască această situație și să știe cum să gestioneze sufocarea acasă sau în locurile publice. Aceste simptome includ:

  • Una sau ambele mâini strânse la gât
  • Privire în care se citește panică, șoc sau confuzie
  • Incapacitatea de a vorbi
  • Respirație încordată sau zgomotoasă
  • Sunete scârțâitoare atunci când persoana încearcă să respire
  • Tuse, care poate fi fie slabă, fie puternică
  • Piele, buze și unghii care își schimbă culoarea devenind albastre sau gri
  • Pierderea conștiinței

Dacă o persoană care se sufocă poate vorbi, tuși cu putere și poate respira, este recomandat ca aceasta să fie încurajat să tușească în continuare. Tusea ar putea îndepărta în mod natural corpul străin. Dacă o persoană nu poate tuși, vorbi, răspunde prin mișcări ale capului sau respira, și eforturile de tuse devin ineficiente, atât timp cât persoana rămâne conștientă, este necesar acordarea primul ajutor în caz de asfixiere, adică manevra Heimlich.

Ce este manevra Heimlich

În 1972, un medic din Cincinnati a citit o poveste despre asfixiere. La acea vreme, sufocarea era a șasea cauză principală de deces accidental. Aceste statistici l-au inspirat pe medic să conceapă o modalitate simplă de a preveni aceste decese. Procedura a devenit cunoscută sub numele de manevra Heimlich. Manevra Heimlich reprezintă efectuarea de 5 lovituri puternice interscapulare, urmate de 5 compresiuni abdominale. Prin aceasta se realizează compresiuni subdiafragmatice abdominale (sub plămâni se află un mușchi numit diafragmă), ce determină ridicarea acestui mușchi cu ieșirea aerului cu putere din plămân, creând o tuse artificială ce poate elimina un corp străin.

Când se recomandă manevra Heimlich

Lipsa de oxigen la nivelul creierului pentru mai mult de 4 minute poate provoca leziuni cerebrale sau chiar moartea. În funcție de vârsta și nevoile persoanei care se sufocă, există diferite moduri de a efectua manevra Heimlich. Acțiunea care stă la baza fiecărei abordări este aceeași: folosirea mușchilor diafragmei pentru a scoate cu forța obiectul din gât.

Manevra Heimlich pentru adult sau copil conștient

Dacă adultul sau copilul cu vârsta de peste 1 an este conștient, dar nu poate vorbi, tuși sau respira, manevra Heimlich se face în patru pași:

  1. Pentru loviturile interscapulare salvatorul se plasează lateral și ușor în spatele victimei, susține cu o mână toracele acesteia, care este aplecat anterior și cu cealaltă mână realizează loviturile interscapulare, între omoplați, (un număr de 5) observând dacă corpul străin este dislocat și exteriorizat.
  2. Pentru realizarea compresiunilor abdominale, salvatorul sta în spatele victimei (putând să o susțină pe aceasta), o cuprinde cu brațele la nivelul abdomenului și localizează punctul de compresiune (aflat la jumătatea distanței dintre ombilic și apendicele xifoid).
  3. Salvatorul va așeza pumnul dominant cu marginea unde se află degetul mare în jos în punctul ales și va executa compresiuni în sus și înăuntru cu ajutorul celeilalte mâini așezată peste prima mână.
  4. Se repetă manevra până la eliminare corpului străin sau până când pacientul își pierde starea de conștiență.

Efectuarea manevrei Heimlich pe tine însuți

Dacă vă sufocați în timp ce sunteți singur sau când nu este nimeni care să vă ajute, iată ce puteți face:

  1. Strângeți un pumn și, cu degetele mari îndreptate spre interior, poziționați pumnul împotriva diafragmei - sub cutia toracică și deasupra buricului.
  2. Împingeți înăuntru și în sus până când obiectul este expulzat.
  3. Dacă nu puteți face acest lucru sau dacă nu funcționează, aplecați-vă deasupra unui obiect solid, cum ar fi o tejghea sau un scaun. Poziționați marginea la nivelul diafragmei pentru a împinge înăuntru și în sus. Mișcați-vă ușor înainte și înapoi pentru a produce împingeri.
  4. Repetați până când obiectul este tușit.

Pentru sugarii sub 1 an

În cazul bebelușilor se urmează acești pași:

  1. Bebelușul este poziționat cu fața în jos pe antebraț, iar capul bebelușului trebuie să fie mai jos decât pieptul său.
  2. Cu antebrațul sprijinit pe coapsă, persoana care acordă primul ajutor susține capul bebelușului cu mâna. Important: gura și nasul bebelușului nu trebuie să fie acoperite.
  3. Cu “călcâiul” celeilalte mâini se va lovi de patru ori spatele bebelușului între omoplați. Se va repeta acest lucru până când obiectul iese afară.
  4. Dacă acest lucru nu reușește, bebelușul trebuie întors. Persoana care efectuează tehnica Heimlich va poziționa două degete în centrul pieptului bebelușului, între sfârcuri. Va împinge în jos de patru ori până la o adâncime de aproximativ 2,5 cm. Bebelușii au oasele fragile, de aceea, manevra trebuie efectuată cu grijă. Repetă această acțiune până când obiectul iese.

După dezobstrucția căilor aeriene superioare, pot rămâne fragmente din corpul străin în tractul respirator superior sau inferior, ce pot cauza complicații ulterioare. De aceea, victimele cu o tuse persistentă, înghițire dificilă sau senzație de corp străin blocat la nivelul gâtului ar trebui evaluate și supravegheate într-o clinică de specialitate.

În cazul persoanelor obeze și la femeile gravide în ultimul trimestru de sarcină, manevra este mai dificil de efectuat, locul aplicării compresiunilor abdominale fiind de aceasta dată jumătatea inferioară a sternului.

În cazul în care persoana este conștientă și poate vorbi, se va determina cauza asfixierii. Persoana se îneacă cu un obiect? Are o reacție alergică? Persoana are un atac de astm? Cauza asfixierii va determina măsurile de prim ajutor adecvate care trebuie luate.

Dacă persoana cu obstrucția căilor aeriene devine inconștientă, se va suna la 112 cât de repede se poate, se așează victima pe un plan dur orizontal și se începe resuscitarea cardiorespiratorie de bază.

Bibliografie

  1. “Choking: First Aid.” Mayo Clinic, 2022, www.mayoclinic.org
  2. “How and When to Perform the Heimlich Maneuver.” Medicalnewstoday.com, Medical News Today, 24 Sept. 2017, www.medicalnewstoday.com
  3. "Ghiduri și algoritmi în medicina de urgență", Prof. Univ(H) Dr. Diana Carmen Preotu-Cimpoesu.

Solicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică. 

Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.


Pasul 1

Detaliile Pacientului



Pasul 2

Detaliile Programării