Publicat la: 
7/05/2018

artrita reumatoida

O noua tehnologie de scanare PET dezvoltata de oamenii de stiinta coreeni are capacitatea de a oferi informatiile necesare pentru stabilirea unui diagnostic precoce al artritei reumatoide, o boala comuna autoimuna ce provoaca inflamatia cronica a articulatiilor si poate duce la deformari si disfunctii. Noile constatari ale cercetatorilor coreeni pe marginea acestei tehnologii au fost publicate recent in revista de specialitate "The Journal of Nuclar Medicine," scrie snmmi.org.

Care este mecanismul noii tehnologii de diagnosticare a artritei reumatoide

Macrofagele sunt celulele albe din sange ce protejeaza organismul impotriva daunatorilor si a celulelor infectate. Acestea joaca, astfel, un rol central in dezvoltarea artritei reumatoide. 

Analizand proteina TSPO, ce se regaseste din abundenta in organism la nivelul macrofagelor, oamenii de stiinta au dezvoltat un agent radioactiv de corelare, F-18 (fluor-18), ce targeteaza aceste proteine si se ataseaza de acestea, facand posibila localizarea lor.

"Acest studiu este important intrucat arata ca valoarea acestui agent radioactiv poate fi identificata prin intermediul scanarilor PET, ca biomarket al nivelului de inflamatie ce permite depistarea precoce a artritei reumatoide, chiar inainte de debutul simptomelor clinice ale acestei boli," explica Dr. Gi Jeong Cheon, cercetator in cadrul Universitatii Nationale din Seul.

a doua opinie medicala inerpretare RMN CT tomografie computerizata rezonanta magnetica

In ce a constat studiul privind artrita reumatoida

Pentru a ajunge la aceste constatari, oamenii de stiinta au testat agentul radioactiv de corelare F-18 pe soarecii de laborator supusi scanarilor PET. Ulterior, cercetatorii au efectuat examinari microscopice ale tesuturilor acestora pentru a evalua expresiile proteinei TSPO la nivelul macrofagelor.

Rezultatele analizelor au aratat ca un nivel crescut al expresiei acestor proteine indica absorbtia agentului F-18 la nivelul macrofagelor active. 

Astfel, analizele de specialitate demonstreaza ca F-18 face posibila vizualizarea locurilor active la nivelul inflamatiei articulatiilor prin interpretarea expresiilor proteinei TSPO, ceea ce sugereaza ca tehnica imagistica cu agentul F-18 ar putea fi utila pentru depistarea artritei reumatoide.

"Inceperea timpurie a tratamentului specializat poate reduce progresia disfunctiilor produse de inflamatie la nivelul articulatiilor, precum si spori efectul medicamentelor antireumatice, intrucat sarcina reactiei inflamatorii este mai mica in faza timpurie a acestei afectiuni," conform  Dr. Gi Jeong Cheon.

"Am observat ca absorbita agentului F-18 a fost pronuntata la nivelul articulatiilor in asociere cu expresia proteinei TSPO la nivelul macrofagelor activate chiar inainte de aparitia simptomelor clinice asociate artritei. Astfel, F-18 ne poate ajuta sa identificam care dintre pacientii predispusi bolii ar putea avea nevoie de tratament inainte de debutul semnificativ al bolii," conchide autorul principal al studiului.

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Reumatologie

Medic Specialist
Medic Specialist
Medic Specialist
Medic Specialist...

Articole similare

Te simti obosit? / Foto: BigStockPhoto.com Te simti in permanenta epuizat? Vrei sa urmaresti un film si adormi de la primele scene. Toti stim cum e sa fii obosit, mai ales daca avem o raceala sau o infectie virala. Dar atunci cand lipsa de energie este constanta si oboseala devine permanenta este deja cazul sa consulti un medic. Extenuarea este...
Artrita reumatoida este o afectiune cronica inflamatorie autoimuna care provoaca probleme semnificative de sanatate. Oamenii de stiinta revizuiesc multiple aspecte ale detectarii si interventiei pentru a elabora masuri preventive eficiente. Identificarea oamenilor predispusi inainte de a dezvolta tulburarea ar putea schimba semnificativ cursul...
Ulei de peste / Foto: Photoxpress S-au facut numeroase si extinse cercetari in ceea ce priveste uleiul de peste si inflamatiile artritei reumatoide, precum si unele studii aflate in stadii incipiente despre efectul uleiului de peste asupra osteoartritei, sau boala degenerativa a articulatiilor. Comenteaza acest subiect pe Forumul MedLive.ro....
O noua tehnologie de scanare PET dezvoltata de oamenii de stiinta coreeni are capacitatea de a oferi informatiile necesare pentru stabilirea unui diagnostic precoce al artritei reumatoide, o boala comuna autoimuna ce provoaca inflamatia cronica a articulatiilor si poate duce la deformari si disfunctii. Noile constatari ale cercetatorilor coreeni...
Prof. Vladimir Skulachev / Foto: YouTube.com Un medicament inovator ce opreste imbatranirea si trateaza unele boli degenerative, SkQ1, ar putea fi pus in vanzare in farmaciile din Rusia in urmatorii cinci ani, potrivit RIA Novosti, citand o declaratie a inventatorului, dr. Vladimir Skulacev. Dupa succesul testelor efectuate pe animale,...