Banner Factor reumatoid cantitativ

Factor reumatoid cantitativ

Află informații utile despre această analiză:

  • Când este recomandată
  • Care este procedura de recoltare
  • Ce semnifică rezultatele obținute

Informații generale

Factorii reumatoizi reprezintă un grup eterogen de autoanticorpi, proteine produse de sistemul imunitar, ce poate ataca țesuturile sănătoase din corp.

Factorul reumatoid cantitativ este cel mai utilizat marker în diagnosticarea poliartritei reumatoide, el fiind prezent în sângele a 75-80% dintre pacienții bolnavi. Testul ce măsoară factorul reumatoid cantitativ este recomandat de medici în diagnosticul acestei afecțiuni, dar sunt situații când poate fi detectat și în sângele persoanelor sănătoase sau al celor care au alte tipuri de boli autoimune, cum ar fi Sindromul Sjogren.

Titrul factorului reumatoid este mai puţin corelat cu activitatea bolii, dar pacienţii cu o valoare crescută sunt mai predispuşi să dezvolte o boală mai severă, în comparaţie cu pacienţii seronegativi (cu valori scăzute).

Probă Factor reumatoid cantitativ Medlife

Când este recomandată determinarea factorului reumatoid cantitativ

Medicul specialist va recomanda o analiză pentru factorul reumatoid cantitativ fie pentru a obține un diagnostic diferențiat în cazul unei artrite, fie pentru o mai bună monitorizare a pacienților cu sindrom Sjogren.

De asemenea, acest test este folosit și ca metodă de screening, în cazul în care se suspectează o crioglobulinemie mixtă tip II sau sindrom Sjogren.

Procedura recoltare

Se recoltează 0,5 ml de sânge prin puncție venoasă, dimineața, înainte ca pacientul să mănânce micul dejun. Serul se depozitează într-un vacutainer fără anticoagulant, cu sau fără gel separator.

Interpretare rezultate

Valorile de referință* ale testului ce măsoară factorul reumatoid cantitativ sunt cuprinse în intervalul 0 - 30 UI/mL. În acest caz, valorile normale pentru factorul reumatoid cantitativ sunt < 30 UI/mL, ceea ce echivalează cu un rezultat negativ al testului de sânge.

Valorile peste acest nivel sunt considerate anormale, adică un nivel crescut sau un rezultat pozitiv.

*Valorile de referință sunt date de aparatură, de metoda de lucru și de reactivii folosiți și pot să difere de la un laborator la altul.

Interferențe și limite

O cauză de interferență și respingere a probei o reprezintă specimenul hemolizat, adică pacientul are fie o anemie care provoacă un proces de fracționare a globulelor roșii din sânge, fie suferă de o posibilă boală hepatică sau are o reacție la transfuzie. În schimb, dacă pacientul a mâncat înainte de recoltare, se poate obține un specimen lipemic și, deci, un rezultat incorect.

De asemenea, o limită a acestei analize este dată de identificarea anticorpilor reumatoizi tip IgM, în absența sau detecția parțială a celor de tip IgG sau IgA, iar un astfel de rezultat nu are valoare clinică.

Valori ușor mai ridicate ale factorului reumatoid se pot întâlni și la persoanele de peste 60 de ani, chiar și în absența bolii sau după administrarea unor vaccinuri. În plus, în situații foarte rare, gamapatiile monoclonale, în special de tip IgM, pot duce la rezultate eronate.

Valori scăzute

Valori scăzute obținute în urma unei analize de factor reumatoid cantitativ nu exclud un diagnostic de poliartrită reumatoidă sau de sindrom Sjogren, mai ales dacă s-a efectuat o singură testare.

Studiile au arătat că aproape 20% dintre pacienţii cu aceste două afecțiuni pot prezenta fie rezultate negative (seronegativi), fie un nivel foarte scăzut al acestui anticorp.

În cazul simptomatologiei specifice, este recomandată retestarea la 2-4 săptămâni.

Valori crescute

Un factor reumatoid crescut ajută medicul să spună diagnosticul unei palete variate de afecțiuni, precum:

  • artrita reumatoidă; 
  • tumori maligne (cancere, hemopatii maligne); 
  • disglobulinemie (mielom multiplu);
  • colagenoze: dermatomiozite, spondilită anchilopoietică juvenilă; 
  • boli infecto-contagioase (precum tuberculoză, sifilis, hepatită acută virală); 
  • boli ale aparatului respirator (astm bronșic, fibroza pulmonară);

Bibliografie

  1. “Rheumatoid Factor (RF) Test.” Medlineplus.gov, 2018, https://medlineplus.gov
  2. Fulghum, Debra. “What Is the Rheumatoid Factor Test?” WebMD, WebMD, 29 Sept. 2016, www.webmd.com‌
  3. “Rheumatoid Factor - Mayo Clinic.” Mayoclinic.org, 2021, www.mayoclinic.org

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu