Publicat la: 
1/11/2018

asimetrie faciala

Specialistii au descoperit, printr-un nou studiu publicat in revista ”Plastic and Reconstructive Surgery”, ca asimetria dintre cele doua jumatati ale fetei creste constant pe masura ce imbatranim. Aceasta constatare este importanta pentru procedurile de intinerire a fetei si pentru reconstructie, potrivit sciencedaily.com.

Tehnicile tridimenstionale de imagistica digitala arata o crestere subtila, dar semnificativa, a asimetriei fetei ca urmare ca inaintarii in varsta, in special in partea de jos a fetei. Studiul a fost condus de Helena O.B. Taylor, chirurg la Spitalul Mount Auburn, Cambridge.

”Legatura dintre accentuarea asimetriei faciale si varsta poate fi utila in chirurgia plastica pentru a reproduce trasaturi potrivite varstei”, spune Helena Taylor.

Folosind o tehnica numita fotogrammetrie 3D, echipa de specialisti a facut scanari detaliate ale suprafetei faciale celor 191 de voluntari, care aveau varsta cuprinsa intre patru luni si 88 de ani. Mai apoi, cercetatorii au calculat ”deviatia medie patrata” pentru a afla gradul de asimetrie dintre cele doua jumatati ale fetei.

Aceasta abordare digitala a imaginilor a permis cercetatorilor sa distinga niveluri foarte subtile ale asimetriei, masurate in fractiuni de milimetru. Asimetria faciala a fost analizata din punct de vedere al varstei intre treimile superioare, medii si inferioare ale fetei. In functie de grupa de varsta, calculele simetriei faciale au fost grupate intre 0,4 si 1,3 mm.

Exista o legatura foarte puternica intre inaintarea in varsta si asimetria faciala

Masuratorile au indicat o crestere mica, dar semnificativa, mai exact 0,06 mm pentru fiecare deceniu al vietii. De asemenea, asimetria nu a variat in functie de rasa sau sex. In cazul tuturor treimilor fetei, asimetria a crescut odata cu varsta. Totusi, schimbarile au fost mai vizibile de la sprancene la nas si de la nas la barbie, comparativ cu zona fruntii.

Desi un anumit grad de asimetrie este atractiv si firesc, obtinerea simetriei faciale a devenit un obiectiv fundamental al chirurgiei plastice. In ceea ce priveste precizia si acuratetea, fotogrammetria 3D reprezinta un progres major fata de studiile anterioare, in care erau folosite masuratorile directe.

Rezultatele confirma prezenta unor cresteri mici, dar masurabile si vizibile in ceea ce priveste asimetria faciala pe masura ce inaintam in varsta.

”Folosirea implanturilor sau a volumizatoarelor de tesuturi moi, pentru a inlocui structurile profunde de sustinere ale fetei, ar putea imbunatati asimetria faciala si ar putea restabili proportiile, in special de la sprancene pana la barbie. Speram ca acest studiu sa contribuie la intelegerea modului in care asimetria evolueaza cu timpul si la imbunatatirea rezultatelor din chirurgia reconstructiva si estetica”, concluzioneaza Taylor.

Sursa: www.sciencedaily.com

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Medicina de familie