BLOGUL MEDICILOR

12 Februarie 2021

Atacuri de infiorare, de ce se “infioara” copilul meu?

scris de

Dr.Cristina Cazacu - Medic specialist Neurologie Pediatrica

“Bebelusul meu se scutura ca si cum ii este frig, am observat ca uneori face asa cand urineaza. E normal?” Aceasta intrebare este frecventa in cadrul consulturilor de neurologie pediatrica si se refera adesea la atacurile de infiorare.

Ce sunt atacurile de infiorare?

Sunt manifestari non-epileptice, benigne, ce debuteaza de obicei in perioada de sugar, fiind uneori gresit diagnosticate drept crize epileptice. Este foarte important ca acestea sa fie corect diagnosticate pentru a preveni efectuarea unor investigatii inutile si administrarea unui tratament ineficient.

Cum se manifesta acestea?

Atacurile de infiorare se manifesta ca o combinatie de “intepenire” si tremor ale corpului, de obicei cuprinzand capul, umerii si bratele, miscarile fiind simetrice. Gatul poate fi flectat inainte, iar bratele indepartate de corp, dar postura variaza de la copil la copil. Uneori pot aparea si grimaserii faciale. Parintii le descriu ca: “parca i-am turnat apa rece pe spate” sau “tremura ca si cum ii era frig”. Durata unui episod este de obicei foarte scurta, sub 5 secunde, iar frecventa poate fi foarte mare, pana la 100 episoade/zi. Pot fi prezente pe parcursul unei perioade de zile sau saptamani, ca apoi sa dispara si sa reapara. Pe parcursul lor, copiii nu isi pierd constienta.

Ce determina atacurile de infiorare?

Cauza si mecanismul fiziopatologic nu sunt complet elucidate. Desi anterior se considera ca atacurile de infiorare sunt o manifestare a tremorului esential (intalnit la adulti), in prezent nu exista dovezi in acest sens. Printre factorii provocatori se numara: frica, supararea, bucuria, frustrarea, hranirea, mictiunea. Pot aparea si spontan, fara un factor declansator.

Cand debuteaza si cand dispar?

Debutul atacurilor de infiorare este adesea in primul an de viata, dar pot debuta si mai tarziu, fiind descrise cazuri cu debut la varsta de 6 ani. De obicei, dispar de la sine intre varsta de 3-7 ani, dar exista cazuri in care au persistat pana la varsta de 9 ani.

Sunt periculoase?

Nu, nu pun in pericol viata copilului si de obicei nu se asociaza cu anomalii ale dezvoltarii copilului. Foarte rar, se pot asocia cu tulburari de invatare, dar nu este dovedita o relatie cauzala cu atacurile de infiorare.

Cum se diagnosticheaza?

Diagnosticul atacurilor de infiorare este unul clinic, de aceea este foarte utila inregistrarea video a episoadelor de catre parinti.

Ce pot face daca suspectez ca bebelusul meu are atacuri de infiorare?

In cazul in care copilul dv. are episoade sugestive pentru atacuri de infiorare, este utila filmarea episoadelor, iar apoi este recomandat consultul neurologic pentru a stabili diagnosticul de certitudine si evaluarea neurologica pentru a descoperi eventuale anomalii in functionarea neurologica a copilului. In cazul in care episoadele sunt atipice sau examenul neurologic dezvaluie anomalii, se vor efectua investigatii corespunzatoare.

 

Bibliografie:

1.Grattan-Smith P. et al (2017). Non-epileptic Paroxysmal Movement Disorders. In Arzimanoglou A. et al (Eds.), Aicardi's Diseases of the Nervous System in Childhood (4th Edition, pp. 1096). Mac Keith Press.

2.Tibussek D. et al (2008). Clinical Reasoning: Shuddering attacks in infancy. Neurology, 70(13), e38–e41.

3.Jan M.M.S. (2010). Shuddering Attacks Are Not Related to Essential Tremor. Journal of Child Neurology, 25(7), 881–883.

4.Kanazawa O. (2000). Shuddering attacks—report of four children. Pediatric Neurology, 23(5), 421–424.

Infiorare
Atac infiorare
Tremurat copil
Dr.Cristina Cazacu


Echipa MedLife de Neurologie Pediatrica

Dr. Gontariu Alina MedLife
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist
Dr. Gontariu Alina MedLife
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist

Ecografie 2d și Ginecologie

PB
Petrutescu Brandusa
Medic Primar
PB
Petrutescu Brandusa
Medic Primar

Alergologie

Furtuna Catalin
Furtuna Catalin
Medic Specialist
Furtuna Catalin
Furtuna Catalin
Medic Specialist

Orl

Ciule Dorina Larisa
Ciule Dorina Larisa
Doctor in Medicina
Ciule Dorina Larisa
Ciule Dorina Larisa
Doctor in Medicina

Oncologie

Alege preventia si consulta medicul. Fa-ti acum o programare! Dr.Cristina Cazacu - Medic specialist Neurologie Pediatrica

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.