Publicat la: 
17/10/2018

restabilire auz pierdut

Oamenii de stiinta au reusit, printr-un nou studiu, sa regenereze celulele senzoriale cili, gasite in cohlee, care este o parte a urechii interne. Aceste celule transforma vibratiile sonore in semnale electrice si pot fi distruse definitiv din cauza zgomotelor puternice sau a inaintarii in varsta, potrivit sciencedaily.com.

Pierderea auzului, in special cea partiala, a fost pentru mult timp acceptata ca o simpla consecinta a inaintarii in varsta, astfel ca aproximativ 30 de milioane de americani sufera de astfel de probleme. Cu toate acestea, specialistii au observat ca pasarile, broastele si pestii au capacitatea de a-si regenera aceste celule senzoriale, de la nivelul urechii, care au fost deteriorate.

Jingyuan Zhang, de la Universitatea Rochester, sustine ca oamenii sunt singurele vertebrate ale caror celule senzoriale nu se regenereaza.

Patricia White a condus o cercetare, in anul 2012, prin care a identificat o familie de receptori, pe care a numit-o ”factor de crestere epidermal (EGF)”, responsabila de activarea celulelor de sprijin ale organelor auditive la pasari. Cand sunt activate, aceste celule favorizeaza aparitia unor noi celule senzoriale. Astfel, Patricia White a pornit de la ideea ca aceasta cale de semnalizare ar putea fi folosita pentru a produce un rezultat similar si in cazul oamenilor.

”In cazul soarecilor, cohleea exprima receptorii EGF pe tot parcursul vietii animalului, dar nu declanseaza niciodata regenerarea celulelor senzoriale. Probabil ca pe parcursul evolutiei mamiferelor s-au inregistrat schimbari la nivelul regulatoarelor intracelulare ale semnalizarii familiei de receptori EGF, care ar fi putut modifica rezultatul semnalizarii, blocand regenerarea. Scopul studiului nostru este atat sa gasim o cale sa regeneram aceste celule senzoriale, cat si sa le integram printre celulele nervoase, ambele fiind esentiale pentru auz”, explica Patricia White.

Cum s-a desfasurat studiul?

Echipa de cercetare de la Harvard Medical School a testat teoria conform careia receptorii EGF ar juca un rol crucial in regenerarea celulelor senzoriale. Cercetatorii s-au concentrat pe un anumit receptor, numit ERBB2, care se gaseste in celulele de sprijin.

Specialistii au folosit o serie de metode diferite pentru a activa receptorii EGF.

  •          Au utilizat un virus care viza receptorul ERBB2.
  •          Au folosit soareci modificati genetic, al caror receptor ERBB2 era deja activat.
  •          Au testat doua medicamente, initial dezvoltate pentru stimularea celulelor stem din ochi si din pancreas, care au si rolul de a activa receptorul ERBB2.

In urma acestor experimente, au dedus ca activarea receptorului ERBB2 a determinat celulele de sprijin sa activeze alte celule stem din vecinatate, care s-au transformat in celule senzoriale. Se pare ca acest proces nu numai ca influenteaza regenerarea celulelor senzoriale, ci sprijina si integrarea lor printre celulele nervoase.

”Procesul de redobandire a auzului este unul foarte complex, care implica multe modificari celulare. Pe langa faptul ca trebuie sa fie regenerate celulele senzoriale, acestea trebuie sa functioneze corect si sa se conecteze cu reteaua de neuroni. Aceasta cercetare demonstreaza ca ar putea exista o cale de a ne recupera auzul”, concluzioneaza Patricia White.

Sursa: www.sciencedaily.com

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - ORL

Medic Specialist
Medic Primar
Lucian David
Medic Primar
Medic Specialist
  •  
  • 1 of 25

Articole similare

Un nou studiu asociaza pierderea auzului cu un risc crescut de mortalitate inainte de varsta de 75 de ani din cauza bolilor cardiovasculare, potrivit sciencedaily.com. Cercetatorii au descoperit ca mortalitatea printre cei care si-au pierdut auzul este ridicata, in special in randul barbatilor si femeilor mai mici de 75 de ani si in cazul celor...
Oamenii de stiinta au reusit, printr-un nou studiu, sa regenereze celulele senzoriale cili, gasite in cohlee, care este o parte a urechii interne. Aceste celule transforma vibratiile sonore in semnale electrice si pot fi distruse definitiv din cauza zgomotelor puternice sau a inaintarii in varsta, potrivit sciencedaily.com. Pierderea auzului, in...
Vocile familiare sunt mai usor de inteles, chiar daca nu putem identifica a cui este vocea, potrivit unui studiu publicat in ”Psychological Science”. Cercetatorii de la ”Western University's BrainsCAN” au demonstrat ca participantii la studiu au inteles mai usor ce au spus prietenii lor, cu toate ca vocea le-a fost modificata, decat ce au spus...
Cand ascultam sunete foarte puternice, auzul nostru poate fi o afectat pentru o perioada scurta de timp. Cercetatorii de la Universitatea Linkoping, din Suedia, au descoperit mecanismul prin care se intampla acest lucru. ”Majoritatea oamenilor au avut aceasta senzatie. Au simtit ca auzul le este afectat si ca urechea este amortita in urma...
Zumzetul oraselor aglomerate / Foto: Agerpres Stim cu totii ca zgomotele puternice ne pot afecta sanatatea. Zi de zi suntem nevoiti sa ignoram zgomotul din trafic, muzica data tare de vecini, sunetele metroului care ajunge in statie etc. astfel incat ni se pare ca am uitat "cum suna" linistea. Chiar daca suntem sau nu constienti de el, zgomotele...