MEDICINA GENERALA

16 Noiembrie 2016

Baietii si fetele sunt afectati in mod diferit de stresul provocat de traumele psihologice

Baietii si fetele sunt afectati in mod diferit de stresul provocat de traumele psihologice

Stresul traumatic afecteaza in mod diferit creierul copiilor si adolescentilor in functie de sexul acestora, potrivit unui nou studiu efectuat la Stanford University Medical Center ale carui concluzii au fost publicate in jurnalul 'Depression and Anxiety', relateaza Agerpres.

In cazul tinerilor cu tulburari post-traumatice de stres, oamenii de stiinta au descoperit diferente structurale intre baieti si fete intr-o zona a cortexului insular, numit si insula, o regiune din creier care detecteaza semnale ale corpului si proceseaza emotiile si empatia. Insula ajuta la integrarea sentimentelor, actiunilor si a altor functii ale creierului.

Victor Carrion, cercetator-sef si profesor de stiinte psihiatrice si comportamentale la Stanford, a declarat ca 'insula pare sa joace un rol cheie in dezvoltarea PTSD (tulburarea de stres post-traumatica)'.

'Diferenta pe care am observat-o intre creierele baietilor si ale fetelor care au experimentat trauma psihologica este importanta deoarece poate explica deosebirile dintre sexe in ceea ce priveste simptomele de trauma', a mai spus acesta.

Unii dintre tinerii care sunt expusi la stres traumatic dezvolta PTSD, iar o parte dintre acestia se confrunta cu amintiri ale evenimentelor traumatice - evita anumite locuri ori persoane sau locuri care le amintesc de evenimentele prin care au trecut si pot suferi o varietate de probleme, inclusiv retragerea din societate si dificultati in a adormi sau probleme de concentrare.

Cercetari anterioare au demonstrat ca fetele care trec printr-o trauma sunt mai predispuse sa dezvolte PTSD decat baietii, insa oamenii de stiinta nu au putut afla de ce se intampla acest lucru.

In cadrul studiului, specialistii au efectuat teste de imagistica prin rezonanta magnetica (IRM sau RMN) pe 59 de subiecti cu varste intre 9 si 17 ani. 30 dintre acestia -14 fete si 16 baieti - manifestau simptome de trauma, iar 29 - grupul de control format din 15 baieti si 14 fete - nu prezentau simptome.

Oamenii de stiinta nu au observat diferente in ceea ce priveste structura creierului intre baietii si fetele din grupul de control. Insa au constatat diferente intre baietii si fetele din primul grup, mai exact intr-o portiune a insulei care avea un volum si o suprafata mai mare in cazul baietilor traumatizati in comparatie cu cei din grupul de control. Pe de alta parte, in cazul fetelor traumatizate volumul si suprafata regiunii respective erau mai mici decat la cele din grupul de control.

Descoperirea este semnificativa pentru persoanele care lucreaza cu tineri afectati de traume, potrivit oamenilor de stiinta. 'Este important ca cei care lucreaza cu tineri traumatizati sa ia in considerare diferentele manifestate pe sexe', a declarat Megan Klabunde, autoarea principala a studiului. 'Concluziile noastre sugereaza ca este posibil ca baietii si fetele sa manifeste simptome diferite de trauma si ca ei ar putea beneficia de abordari diferite ale tratamentului', a completat specialista.

In mod obisnuit, insula se modifica in timpul copilariei si adolescentei, volumul acesteia devenind mai mic pe masura ce copiii si adolescentii cresc. Cercetatorii sustin, in urma studiului, ca stresul traumatic poate contribui la accelerarea imbatranirii corticale a insulei in cazul fetelor care dezvolta PTSD, a mai spus Klabunde. 'Exista unele studii ce sugereaza ca nivelurile ridicate de stres pot contribui la aparitia mai devreme a pubertatii la fete', a spus aceasta.

A.C.Echipa MedLife de Psihologie

Dr. Gontariu Alina MedLife
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist
Dr. Gontariu Alina MedLife
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist

Ecografie 2d și Ginecologie

Petrutescu Brandusa
Petrutescu Brandusa
Medic Primar
Petrutescu Brandusa
Petrutescu Brandusa
Medic Primar

Alergologie

Furtuna Catalin
Furtuna Catalin
Medic Specialist
Furtuna Catalin
Furtuna Catalin
Medic Specialist

Orl

Sandor Cosmina Teodora
Sandor Cosmina Teodora
Medic Specialist
Sandor Cosmina Teodora
Sandor Cosmina Teodora
Medic Specialist

Dermatovenerologie

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.