MEDICAL UPDATES

12 Martie 2024

Balon de dilatare OPTILUME: ce este şi ce beneficii are în urologie

scris de

Dr. Rad Marcel, Medic Primar, Urologie

Balon Optilume

Ce este balonul de dilatare OPTILUME

Optilume reprezintă o inovație în domeniul dispozitivelor medicale, având forma unui balon dilatabil, utilizat în tratarea stricturilor uretrale. Conceput pentru a furniza o soluție eficientă și minim invazivă pentru eliminarea sau reducerea îngustării uretrale, acest dispozitiv contribuie la restabilirea fluxului normal de urină.

Balonul de dilatare Optilume reprezintă un pas înainte în gestionarea endoscopică a stricturilor uretrale şi poate oferi un pas intermediar înainte de dilatări repetate, uretrostomii sau uretroplastii. Această modalitate de tratament este o alternativă promițătoare la gestionarea endoscopică actuală și o opțiune pentru pacienții care nu sunt candidați buni pentru intervenții chirurgicale sau refuză uretroplastia.

Cum funcţionează balonul de dilatare OPTILUME

Optilume utilizează un balon atașat la capătul unui cateter uretral pentru a extinde uretra, care poate fi anormal de îngustată (strictură). Balonul este acoperit pe suprafața sa exterioară cu un medicament care poate ajuta la menținerea expansiunii stricturii și la menținerea unui flux urinar îmbunătățit.

Specialistul identifică porțiunea îngustată a uretrei folosind cistoscopul sau ghidarea cu ajutorul imaginilor radiologice după care introduce dispozitivul Optilume. Balonul este apoi umflat gradual cu un lichid ce conține substanță de contrast, aplicând astfel presiune pe porţiunea îngustată.

Presiunea exercitată de balon dilată și deschide gradual zona îngustată a uretrei, refăcând fluxul normal al urinei. În timpul extinderii balonului, medicamentul este transferat din balon în peretele uretrei pentru a preveni recurența stenozei.

În timpul procedurii, specialistul poate regla presiunea sau durata dilatării în funcție de reacția uretrei și particularitățile fiecărui caz.

După încheierea procedurii de dilatare, balonul este eliberat de presiune și, cu atenție, îndepărtat din uretră. Pacientul va fi monitorizat pentru evaluarea simptomelor ulterioare și pentru confirmarea rezultatului intervenţiei.

Când este recomandată utilizarea balonului de dilatare OPTILUME

Optilume este utilizat pentru a trata pacienții, în principal bărbații adulți, cu simptome urinare asociate cu strictură uretrală.

Procedura care implică dispozitivul Optilume pentru stricturile uretrale este considerată o procedură minim invazivă, însă solicită precizie și dexteritate.

Înainte de intervenție, medicul va efectua o analiză amănunțită a stricturii uretrale utilizând tehnici precum uretrografia, cistoscopia sau alte proceduri de imagistică pentru identificarea locației, lungimii și severității îngustării.

Pacientul va fi pregătit pentru intervenție și este posibil să primească anumite instrucțiuni preoperatorii, precum evitarea consumului de alimente și lichide pentru o perioadă specifică înainte de tratament.

Care sunt beneficiile utilizării balonului de dilatare OPTILUME

Procedura care foloseşte balonul de dilatare Optilume este caracterizată prin invazivitate minimă și poate fi mai puțin dureroasă decât alte intervenții chirurgicale. Astfel, riscul apariţiei complicaţiilor este diminuat semnificativ, iar perioada de recuperare este redusă. Aceasta poate reprezenta o alternativă favorabilă pentru pacienții care doresc să evite procedurile chirurgicale mai invazive.

Dispozitivul Optilume este creat în mod special pentru a deschide și dilata zona îngustată a uretrei, contribuind astfel la restabilirea fluxului normal de urină.

Tratamentul cu Optilume poate diminua riscul de recurență a stricturilor uretrale, furnizând o soluție mai durabilă și prevenind revenirea îngustării în aceeași locație.

Printre avantajele balonului de dilatare se numără şi faptul că pacienții se pot recupera mai rapid după procedură.

Riscuri asociate utilizării balonului de dilatare OPTILUME

Este important de menționat că, așa cum se întâmplă în orice procedură medicală, există riscuri asociate, însă tratamentul cu Optilume implică un risc mai scăzut de complicații în comparație cu intervenția chirurgicală deschisă, inclusiv riscul de sângerare sau infecție.

Optilume nu trebuie utilizat la pacienții care au hipersensibilitate la medicamentul utilizat în cadrul acestei proceduri sau implanturi urologice, cum ar fi implanturi peniene sau sfinctere urinare artificiale.

Este recomandat să discutați cu medicul specialist pentru a afla dacă această procedură este potrivită pentru dumneavoastră și pentru a discuta detaliile și riscurile implicate în tratamentul cu Optilume.

Alte informaţii utile

Procedura de tratament cu dispozitivul Optilume pentru stricturile uretrale este nouă în comparație cu standardul de tratament endoscopic existent, deoarece încorporează dilatarea uretrei, pentru a lărgi zona strangulată, cu un medicament antiproliferativ care este administrat pe circumferință de-a lungul peretelui uretral intern strangulat pentru a preveni răspunsul țesutului fibrotic asociat cu recidiva stenozei. Procedura în sine urmează practicile stabilite pentru stenoza uretrală, putând fi efectuată prin vizualizare endoscopică directă sub anestezie locală, în regim ambulatoriu.

Bibliografie

  1. Health, Center for Devices and Radiological. “Optilume® Urethral Drug Coated Balloon – P210020.” FDA, 19 Jan. 2022, http://www.fda.gov
  2. Wright, James. “Optilume Drug Coated Balloon for the Treatment of Urethral Stricture | Innovation Agency.” www.innovationagencyexchange.org.uk
  3. Elterman, Dean, et al. “How I Do It: The Optilume Drug-Coated Balloon for Urethral Strictures.” Of UrologyTM, vol. 27, no. 4, 2020, https://urotronic.com
  4. “Optilume - OPTILUME Romania.” https://Optilume.ro/Balonul-Optilume/, 7 Jan. 2024, https://optilume.roSolicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică.

Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.


Pasul 1

Detaliile PacientuluiPasul 2

Detaliile Programării


©2024 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.