MEDICINA GENERALA

07 Mai 2019

Totul despre eventratie: ce este, care sunt cauzele sale si cum poate fi tratata

Totul despre eventratie

Oricat de ocupati am fi in fiecare zi, sanatatea este o prioritate in vietile noastre, asa ca trebuie sa fim tot timpul atenti la semnele pe care corpul ni le transmite.

Cunoscuta si sub numele de hernie incizionala, eventratia reprezinta iesirea sub piele a organelor din cavitatea abdominala, o problema care apare, de cele mai multe ori, in urma unui traumatism sau a unei interventii chirurgicale. In cele ce urmeaza analizam in detaliu aceasta afectiune, cauzele sale, dar si cele mai bune metode de tratament.

 

Eventratia si simptomele ei

Cauzele aparitiei eventratiei

Tipuri de eventratii

Diagnostic si investigatii

Tratamentul eventratiei

Riscuri si complicatii

Eventratia si simptomele ei

Pe scurt, eventratia este o umflatura cauzata de iesirea sub piele a viscerelor (organelor) din cavitatea abdominala. Cel mai vizibil semn este inflamarea abdomenului, care poate fi insotita si de o durere usoara in zona afectata.

Uneori, aceasta protuberanta este aproape imperceptibila, mai ales daca pacientul este asezat in pozitia culcat si umflatura se retrage. Totusi, exista si unele tipuri de hernie incizionala care se manifesta prin dureri puternice, stari de greata, varsaturi, insa incidenta acestora este redusa.

Pentru a preveni agravarea unor astfel de afectiuni, este important sa fim atenti la indiciile pe care ni le ofera corpul nostru si sa mergem la control la spital ori de cate ori apar semnale care ne dau de banuit.

Cauzele aparitiei eventratiei

Cel mai frecvent, eventratia apare din cauza unui traumatism sau a unei interventii chirurgicale care a slabit peretele abdominal, provocand o leziune.

Tusea cronica, varsaturile, retentia de urina sunt doar cativa factori care duc la cresterea presiunii abdominale. Cand aceasta presiune devine foarte mare, incepe sa apese puternic peretele abdominal, ceea ce poate duce la aparitia unei fisuri, mai ales in zonele tratate chirurgical, care nu s-au cicatrizat cum trebuie.

De asemenea, eventratia poate aparea si in urma unei infectii a plagii operate sau a unui efort fizic intens.

Riscul dezvoltarii unei eventratii este mai mare in cazul femeilor insarcinate, al persoanelor supraponderale si al celor care depun o munca fizica solicitanta. De asemenea, riscul creste odata cu avansarea in varsta, pe masura ce rezistenta musculaturii abdominale scade.

Tipuri de eventratii

In functie de complexitatea problemei si de complicatiile care pot aparea, eventratiile se impart in:

eventratie reductionala - este cea mai usoara forma de eventratie si nu prezinta simptome, iar umflatura se retrage atunci cand pacientul sta in pozitie culcata;

eventratie incarcerata - in acest caz, umflatura abdominala este vizibila, iar organele iesite in urma fisurii peretelui abdominal nu mai intra inapoi in cavitate;

eventratie strangulata - o forma grava, care necesita o vizita rapida la spital, eventratia strangulata se caracterizeaza prin absenta vascularizarii organelor. Problema trebuie tratata de urgenta, pentru ca viata pacientului depinde de irigarea cu sange a organelor si a tesuturilor.

Dupa stadiul in care se afla, eventratiile sunt:

eventratie de mici dimensiuni - este cea care se retrage cu usurinta in cavitatea abdominala la asezarea in pozitie orizontala;

eventratie mare - este cea in care fisura in peretele abdominal este mare si permite iesirea unui numar semnificativ de organe din cavitatea abdominala;

eventratia foarte mare - in acest caz, fisura este uriasa, aproape toate viscerele ies din cavitatea abdominala si apar complicatii grave, cum ar fi imposibilitatea vascularizarii organelor.

Diagnostic si investigatii

Daca sesizezi chiar si o usoara inflamatie in zona abdominala, este necesar sa mergi la un consult. De regula, diagnosticul este stabilit in urma examenului clinic efectuat de medicul chirurg. La recomandarea acestuia, pot fi facute si alte investigatii: ecografia de perete abdominal, tomografie computerizata abdominala sau RMN (rezonanta magnetica nucleara).

Tratamentul eventratiei

Daca ai fost diagnosticat cu eventratie, trebuie sa stii ca vei fi supus unei interventii chirurgicale, aceasta fiind singura cale de a scapa de problema. Planul de tratament trebuie stabilit doar dupa ce au fost analizate cu atentie cauzele aparitiei eventratiei si starea de sanatate a pacientului. De asemenea, daca zona afectata a trecut anterior printr-o operatie, trebuie sa existe o pauza de minimum sase luni intre interventia initiala si cea de reparare a eventratiei.

Tratamentul nonchirurgical

Inainte de operatia pentru eventratie, pacientul poate beneficia de o interventie premergatoare. Se numeste pneumoperitoneu si este o tehnica ce presupune introducerea aerului in cavitatea peritoneala. Aerul este injectat in interior prin intermediul unui ac fixat in cavitatea peritoneala. Scopul pneumoperitoneului este acela de a intinde peretele abdominal, pentru ca reintroducerea organelor in cavitatea abdominala sa se faca usor si sigur.

Tratamentul chirurgical

Indiferent de stadiul ei, eventratia va fi tratata numai in urma unei interventii chirurgicale, prin reconstructia peretelui abdominal. Operatia poate fi clasica sau laparoscopica.

Varianta clasica presupune indepartarea tesutului cicatriceal existent, tratarea zonelor afectate, reintroducerea organelor in cavitatea abdominala si inchiderea abdomenului prin sutura traditionala.

Operatia laparoscopica ii ofera pacientului mai multe beneficii decat cea clasica, pentru ca, in primul rand, rata de recidiva a problemei este mai mica. Durerile postoperatorii si durata spitalizarii sunt reduse, iar pacientul isi poate relua activitatea mult mai repede.

Abordarea laparoscopica presupune introducerea unui telescop foarte mic, dotat cu o camera video si o lumina, in cavitatea abdominala. Acesta ii permite chirurgului sa evalueze zona afectata si, cu ajutorul altor instrumente de lucru introduse in interior, sa repare problema. Sacul de eventratie (sacul de organe) este reasezat in cavitatea abdominala, iar fisura este acoperita cu o proteza textila (o plasa dintr-un material sintetic neresorbabil).

Riscuri si complicatii

Ca orice alta interventie chirurgicala, si aceasta necesita anestezie (generala sau locala), o procedura menita sa previna sau reduca durerile, dar care poate implica si efecte negative postoperatorii: stari de greata, ameteala, dureri de cap.

O alta problema care ar putea aparea dupa operatie este durerea din jurul cicatricei, care ii poate da o stare de disconfort pacientului.

Desi se intampla rar, in timpul interventiei chirurgicale de hernie incizionala pot aparea si leziuni ale unor organe sau ale unor vase de sange, asupra carora medicul trebuie sa actioneze imediat.

Nu in ultimul rand, cea mai frecventa complicatie este recidiva eventratiei, cauzata adesea de aparitia unei infectii. Intr-o astfel de situatie, este recomandat tratamentul antibiotic, urmand ca medicul sa hotarasca daca redeschide sau nu plaga. In cazul interventiilor laparoscopice, riscul de recidiva este mic, acesta fiind motivul pentru care acestea sunt de preferat in fata optiunii clasice.

In concluzie, eventratia este o problema care apare ca urmare a iesirii organelor din cavitatea abdominala si care poate fi corectata numai prin interventie chirurgicala. Abordarea laparoscopica in cazul eventratiei este minimum invaziva si il poate ajuta pe pacient sa se recupereze mult mai repede.

 Medici MEDICINA-GENERALA

Tatomir Adina-Maria
Tatomir Adina-Maria
Medic Primar Medicina de Urgenta, Medic Specialist
Tatomir Adina-Maria
Medic Primar Medicina de Urgenta, Medic Specialist

Ecografie 3D, Medicina generala

Dinescu Daniela
Dinescu Daniela
Medic Specialist Medicina de Urgenta
Dinescu Daniela
Medic Specialist Medicina de Urgenta

Ecografie 3D, Medicina generala

Olteanu Anca Simina
Olteanu Anca Simina
Medic Specialist
Olteanu Anca Simina
Medic Specialist

Medicina generala

Frinculescu Simona
Frinculescu Simona
Medic Specialist Medicina Generala / Medicina de F
Frinculescu Simona
Medic Specialist Medicina Generala / Medicina de F

Medicina de familie, Medicina generala

Miserciu Ana Maria
Miserciu Ana Maria
Medic Specialist Medicina Generala
Miserciu Ana Maria
Medic Specialist Medicina Generala

Medicina generala

MA
Muresan Adina
Medic specialist
Muresan Adina
Medic specialist

Medicina generala

Ceausu Florin
Ceausu Florin
Medic Medicina Generala
Ceausu Florin
Medic Medicina Generala

Medicina generala

Zlavog Ana-Maria
Zlavog Ana-Maria
Medic Primar
Zlavog Ana-Maria
Medic Primar

Medicina generala, Neurologie

Vezi toți medicii

©2022 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.