Publicat la: 
14/12/2016

Barbatii si femeile au nevoie de multivitamine diferite?

Daca aveti de gand sa luati multivitamine, e normal ca administrarea sa fie in functie de varsta si sex, desi multi experti se intreaba daca acestea chiar sunt necesare, scrie nytimes.com.

Exista o motivatie pentru a avea vitamine specifice sexului ", a declarat Jeffrey B. Blumberg, profesor la Universitatea Tufts, care este consultant pentru mai multe companii de suplimente. Cantitatea medie zilnica de care cei mai multi oameni au nevoie este defalcata pe grupe de varsta, barbati si femei. "Formulele pentru barbati de peste 50 de ani, de exemplu, in mod obisnuit nu au fier, deoarece nivelurile de fier pot creste in timp la persoanele in varsta, in special la barbati, ducand la deteriorarea organelor. Formulele pentru persoanele in varsta pot avea, de asemenea, mai multa vitamina B12, pe care persoanele in varsta o absorb mai greu din alimente si vitamina D.

Alti medici spun insa ca 'multivitaminele sunt inutile, daca nu aveti un diagnostic medical pentru care acestea sunt necesare", a spus dr Pieter A. Cohen, profesor la Harvard Medical School. "In cazul in care nimeni nu are nevoie, cum ar putea exista una care e mai buna pentru o femeie sau un barbat?", se intreaba dr Pieter A. Cohen.

Intr-un studiu din 2014 s-a constatat ca nu exista suficiente dovezi pentru a recomanda sau a fi impotriva multivitaminelor pentru prevenirea bolilor de inima sau cancer.

Exista totusi un consens asupra faptului ca unii oameni ar trebui sa ia zilnic multivitamine, inclusiv femeile gravide si mamele care alapteaza, persoanele cu un regim alimentar restrictionat, precum si cele cu deficit de nutrienti.

Un alt consens este legat de faptul ca suplimentele nu pot inlocui dieta. "Ar trebui sa ne gandim la multivitamine ca la o plasa de siguranta, ele nu sunt un inlocuitor pentru o dieta sanatoasa", a declarat Dr. Walter C. Willett, profesor de epidemiologie si nutritie la Harvard T.H. Chan School of Public Health,

Autor: A.R.